kneru 30.08.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Witam. Przy cenie oleju opałowego 2,61zł/l mamy 10kW mocy ciplnej. 10kW/h kosztuje w taryfie nocnej 2,1 zł. Oszczędność można wyliczyć......... Po wyjęciu palnika olejowego, przez otwór można włożyć grzałkę elektryczną. Pytanie do forumowiczów: Jak zamontować tzn. Czy wystarczy włożyć i przyłączyć do prądu ....chyba nie, bo ciepło będzie przekazywane przez powietrze, lepiej byłoby docisnąć do bloku z żeliwa (lepsza sprawoność) ale czy nie pęknie blok?? Myślę o grzałce ok 6-8kw Pozdrawiam wszystkich oszczędnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 30.08.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Witam, Też grzeję olejem i jeżeli będę zmieniał/dodawał to kupię sobie piec elektryczny wodny - w uproszczeniu podłączasz szeregowo w obieg z kotłem olejowym i grzejesz...Koszt coś około 1000zł.W takim wykonaniu przydałaby się jakaś przepustnica na komin, żeby nie wychładzał kotła (albo po prostu zdjąć przewód kominowy z czopucha i zatkać czopuch wełną mineralną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 30.08.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Istnieje możliwość montażu grzałki podgrzewającej bezpośrednio wodę w kotle. Sposób instalacji zależy od konstrukcji kotła. Grzałka może być sterowana za pomocą termostatu kontrolującego temperaturę w kotle oraz zegara zsynchronizowanego z zegarem taryfowym. Przy ustawieniu termostatu palnika olejowego na temp. niższą od nastawy termostatu grzałki palnik olejowy będzie się załączał zgodnie z zapotrzebowaniem na ciepło w okresach poza taryfą nocną. Zaś w sytuacji gdy grzałka będzie zbyt mała również w okresach dużego chłodu. Dużo takich urządzeń (w dzień olej - nocą el.) jest dostępnych w Sandynawii. Grzałka montowana jest albo bezpośrednio w kotle albo jako urządzenie przepływowe zsynchronizowane dodatkowo z pompą kotła.Atrakcyjne wydaje się również przejście na pellets (wystarczy wymienić palnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kneru 31.08.2005 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Analizowałem ten rodzaj energii. Ale palnik kosztuje ok 7tyś. i co gorsze komora spalania musi być duża bo moc kotła zmniejsza się dwukrotnie. Same pelety też zdrożały bo w 2004 1kg kosztował ,48zł a dzisiaj już ,80zł. Dochodzi jeszcze magazyn na pelety... Koszt kotła elektrycznego Kospel kosztuje 1800, może ktoś zna tańsze... Dalej myślę o grzałce elektr. (podobnej jak w prodiżu) tylko kilka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 31.08.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Można zrobić tak: Na wyjściu z kotła montujesz baniaczek z grzałkami. Wstawiasz go poprostu w rurę zasilającą(wychodzącą z kotła). Chcąc ominąć kocioł wstawiasz bajpas. Czyli łączysz zasilanie z powrotem odcinając kocioł zaworami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 01.09.2005 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Analizowałem ten rodzaj energii. Ale palnik kosztuje ok 7tyś. i co gorsze komora spalania musi być duża bo moc kotła zmniejsza się dwukrotnie. Same pelety też zdrożały bo w 2004 1kg kosztował ,48zł a dzisiaj już ,80zł. Dochodzi jeszcze magazyn na pelety... Koszt kotła elektrycznego Kospel kosztuje 1800, może ktoś zna tańsze... Dalej myślę o grzałce elektr. (podobnej jak w prodiżu) tylko kilka Pozdrawiam 12kW za 1700zł http://www.marax.com.pl/index.php?action=artykul&id=1217 Na Allegro używany 6kW za 990zł - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61347383 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.09.2005 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Grzałki w kotle nie są tak sprawne jak kocioł elektryczny. Uważam(ale to moje zdanie) ,że lepiej zamontować obok na ścianie kocioł elektryczny (kospel np jakieś 2,5-3 tys zł). Masz przynajmniej niezależne źródło energii.Jak olej stanieje to nie musisz walczc z palnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kneru 01.09.2005 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Można zrobić tak: Na wyjściu z kotła montujesz baniaczek z grzałkami. Wstawiasz go poprostu w rurę zasilającą(wychodzącą z kotła). Chcąc ominąć kocioł wstawiasz bajpas. Czyli łączysz zasilanie z powrotem odcinając kocioł zaworami. Pomysł z bajpasem bardzo mi się spodobał. Może bajpas zrobić z grubej rurki miedzianej i owinąć go grzałką w "koralikach"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.09.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Grzałka w wodzie-grzanie bezpośrednie.Koraliki- grzanie pośrednie. Mniej sprawne. O wiele mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 01.09.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 A czy ktoś w ogóle używa samego kotła elektrycznego? Szukam kogoś, kto wie, jak się to sprawdza. Jaki jest pobór energii i ile kosztuje to rocznie? Może warto pomyśleć o takim kociołku, jeśli planuje się kominek z rozprowadzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godot 19.03.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Mam pytanie w temacie, jezeli ktos jeszcze obserwuje watek.NIe jestem specjalista od hydrauliki i zastanawiam sie jak to bedzie dzialalo jezeli wlacze kociol kospela w instalacje, w szereg za moim kotlem na pellet.A dokladniej zastanawia mnie to iz kospel ma wyjscie 1/2' cala, a wyjscie z mojego "podstawowego" kotla 1'.Zmniejszy to mi przeplyw w instalacji i obawiam sie czy wlasciwie bedzie mi sie pozniej rozchodzila energia w takiej instalacji?Zeby nie "psuc" pracy kotla "podstawowego" chce zalozyc bypass, elektrozawor, omijajacy kociol elektryczny w czasie gdy nie bedzie pracowal. Nie chce calkowicie omijac kotla na paliwo stale (podtawowego) bo stoi w salonie i jest przy okazji kaloryferem (piec kominkowy), zawiera pompe obiegowa i naczynie przeponowe, a po co to dublowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts