Sebulba 30.08.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Witam. Może ktoś mi napisać co mozna odliczyć /VAT/. Rozumiem , że betom, betot komórkowy i inne materiały do stawiania ścian, dachówka. Co jeszcze więźbe też, karton gipsy itp. Do tej pory nie interesowałem się budową domku więc nie wiem co miało kiedyś mniejszy VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 01.09.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 jeśli chodzi Ci o ten zwrot vat - to tak dobrze nie ma że wszystko można odliczyć, bo część była już wcześniej na 22%. Mozna tylko to co było na 7 a teraz jest na 22. Z tego co słyszałem to np więźba nie wchodzi w to bo już była na 22.... Min. Finansów mają podać w rozporządzeniu co wolno będzie odpisać, ale nie wiem kiedy ta lista powstaniepozdrawiamsebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 03.09.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2005 Też mnie to interesuje.Nie jestem pewna, ale wydaj mi się, ze "materiały budowlane" trzeba tu interpretować tak jak było to przy duzej uldze budowlanej. Więc to co napisał Sebulba to na pewno, problematyczne bedą np. brama garazowa (jak w bryle budynku to tak, jeśli w wolno stojącym garażu to nie), szafa - ejśli w stałej zabudowie to tak, jeśli wolnostojąca to nie itp. Odpadają za to wszystkie przyrządy zakupione do budowy, ale nie będące materiałami - pędzle, folie itp. Ale pewnosci nie mam - jak coś na ten temat znajdę to dam znać. Pewnie do stycznia pojawią się jakieś konkretne interpretcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 03.09.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2005 Ps. w dzisiejszej Rzeczpospolitej (tj. sobota 3.09.2005) jest poradnik o zasadach tego zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts