Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian: z felcem, czy bez?

Sunao

Recommended Posts

Stoje przed takim właśnie dylematem:

Za styropianem łączonym na frez (z felcem) przemawia mniejsze prawdopodobieństwo "spaprania" roboty (mostki cieplne)

Przeciwko mam większe zużycie materiału (odpady) oraz koszt samego styropianu z frezem.

Do ocieplenia 190 mkw styropianem 20cm.

Macie jakieś przemyślenia na ten temat? Będe wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam,

Sunao

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

A jaka Ci wychodzi różnica w cenie?

Jeszcze nie wiem, bo jest w trakcie wyceny, ale sprawdzałem na stronie jednego z producentów i za frez życzą sobie +10%. Podobno min. 15% będzie więcej odpadów niż przy połączeniach "gladkich".

Szacuję, że trzeba zapłacić jakieś 20% więcej.

Pozdrawiam,

Sunao

Witam,

To masz różnicę na poziomie 1200zł. Jak uważasz, że to sporo (to zależy czym jeździsz;) to niech kładą normalnym a w szczeliny powbijaj takie kliny zrobione ostrym nożem z płyty styropianowej...

Tylko przypilnuj żeby tych szczelin nie wypełnili/zapaciali klejem!

witam

a nie lepiej polozyc ten styropian w 2 warstwach?

pozdrawiam

Ekonomicznie patrząc to napewno się nie opłaca. Ponadto podobno taka izolacja jest gorsza niż ta wykonana z jednej warstwy.

Pozdrawiam,

Sunao

Witam!

Podobno to w Australi chodzą do góry nogami :wink: A tak na serio to dlaczego taka izolacja ma być gorsza? Ja tak mam i nie jest to mój wymysł tylko sam architekt w projekcie indywidualnym zaprojektował taki system. (2x5 cm. styropianu) Oczywiście jest to droższe niż jedna warstwa ale nigdzie nie znajdziesz żadnego mostka termicznego.

Technicznie bezdyskusyjnie lepiej jest robić z felcem.

I bezdyskusyjnie trudniej nim robić.

Jak ściany są mocno krzywe to lepiej brać zwykły, bo dużo łatwiej nadrabiać nierówności. Wyższa cena wykonawcza ma swoje uzasadnienie.

W żadnym przypadku nie robić z 2 warstw - to dopiero przepłacanie i gorsza koncepcja technicznie.

Powiem Wam szczerze, to nie rozumiem dlaczego trudniej jest docieplać z felcem. Jeżeli docieplamy wykonując równą płaszczyzne ściany, to nie ma żadnego znaczenia jaki to styropian, chyba że kładziemy ten styropian "byle jak" i później szlifu szlifu, to rzeczywiście z felcem gorzej bo wystają Wam rogi.

Żeby nie było -80 % wszystkich dociepleń wykonywałem na styropianie felcowanym i na własnym materiale (inwestor płacił za wszystko po zakończeniu prac).

Wniosek z tego że albo ktoś robi dobrze i jest mu wszystko jedno, albo pieprzy robotę, musi wyrównywać klejem, szlifować dużo oraz takie tam i ...nie jest mu wszystko jedno :D .

pzdrw

oczywisccie bierz styropian frezowany.

Jak ściany są mocno krzywe to lepiej brać zwykły, bo dużo łatwiej nadrabiać nierówności

to sie mija z celem, docieplac ... i sciane krzywa robic 8) :wink: wlasnie docieplenie to okazja aby ja wyrownac

a co do trudnosci wykonania przy styropianie frezowanym, to jestem zdania jak kolega wyzej :wink:

dlaczego 20 cm. kto widzial taka izolacje , kochanienki , ?? przeciez nie ma takiego styropianu , jezeli wielowarstwowo to i tak bedzie zakladka . Po co 20 cm. . Fakt . sciany bunkru H. tez mialy 8 m gr.( w Ketrzynie ) i tez nie pomoglo. Moze budujesz tylko ze styropinu . taki system tez istnieje .Jezeli tak to moge sluzyc rada . sam tak budowalem , ale sposobem domorodnym . Stoi do dzisiaj , nawet 12-ki go nie zwialy . A stoi przeciez na Wyzynie Elblaskiej .I jeden kominek nas ogrzewa . :o :o Przepraszam za pisownie , ale 30 lat w D swoje robi .

Właśnie sedno pytania tkwi w grubości CZY KTOŚ Z WAS WIDZIAŁ 20 CM STEROPIAN ? Ja 15 nie mogłem znaleźć. Tak więc bez felca na zakładkę (dla hobbistów 2*10 z felcem :wink: ) A u mnie ekipie było wszystko jedno z tym że tam gdzie mam łuki kładli 3*5 cm A cenę w hurtowni miałem jedną za m2 a więc grubość nie miała znaczenia.

Właśnie sedno pytania tkwi w grubości CZY KTOŚ Z WAS WIDZIAŁ 20 CM STEROPIAN ? Ja 15 nie mogłem znaleźć. Tak więc bez felca na zakładkę (dla hobbistów 2*10 z felcem :wink: ) A u mnie ekipie było wszystko jedno z tym że tam gdzie mam łuki kładli 3*5 cm A cenę w hurtowni miałem jedną za m2 a więc grubość nie miała znaczenia.

No pewnie. U mnie na budowie. Wystarczy zamówić - bez problemu Ci taki dostarczą.

dlaczego 20 cm. kto widzial taka izolacje , kochanienki , ?? przeciez nie ma takiego styropianu , jezeli wielowarstwowo to i tak bedzie zakladka . Po co 20 cm. . Fakt . sciany bunkru H. tez mialy 8 m gr.( w Ketrzynie ) i tez nie pomoglo. Moze budujesz tylko ze styropinu . taki system tez istnieje .Jezeli tak to moge sluzyc rada . sam tak budowalem , ale sposobem domorodnym . Stoi do dzisiaj , nawet 12-ki go nie zwialy . A stoi przeciez na Wyzynie Elblaskiej .I jeden kominek nas ogrzewa . :o :o Przepraszam za pisownie , ale 30 lat w D swoje robi .

Widział kochanieńki, widział. I styropian taki w jednym kawałku widział, i takie ocieplenie widział, i będzie takie miał...

Wychodzi na to, że nie powinienem kombinować i brać styropian z felcem.

Ściany powinny być równiutkie (prefabrykowane praefa).

Pozdrawiam,

Sunao

Z felcem. Kładłem osobiście bez i nie polecam, uzupełnienie nieuniknionych szparek między płytami pianką poliuretanową to koszmar :evil: ze wzgledu również na cenę pianki. Tylko z felcem i to dobrej firmy np. "Dalmatyńczyka" . A ewentualne nirówności prztrzeć "tarka" to żaden problem.

uzupełnienie nieuniknionych szparek między płytami pianką poliuretanową to koszmar

Uzupełnienie szpar pianką z PISTOLETU zajmuje na elewacji ok 250m2 jakieś 2 godz. jednemu pracownikowi.

Odnosnie dalmatyńczyka, to jest przereklamowany, chociaż jeden z lepszych, ja osobiscie natomiast nigdy nie będę wykonywał docieplenia ze styro. firmy styropol. Jest tak dziadowsko krzywy, że żeby była prosta ściana trzeba kołkować co poniektóre płyty już przy przyklejaniu. Spowodowane jest to zbyt mocno ściągniętą folią z opakowania, krańcowe płyty w paczce były skrzywione.

Nie wiem jak jest teraz ale tak mi dał popalić, że nie chcę wiedzieć. :)

pzdrw