Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian: z felcem, czy bez?

Sunao

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiem . w dzisiejszych czasach nie ma tego, czego nie ma . Powiedz mi miluski : jaki ma sens te 20 cm. ? Kiedy mi sie zwroci te dodatkowe 10 cm. ? Przeciez mury tez izoluja .!

Sławomirze Potecki! Policz, pomyśl... i przestań pisać głupie uwagi. Temat wałkowany wielokrotnie, więc dla mnie EOT.

Pozdrawiam,

Sunao

PS. Rzeczywiście trzydzieści lat w D swoje robi...

Jeszcze nie wiem, bo jest w trakcie wyceny, ale sprawdzałem na stronie jednego z producentów i za frez życzą sobie +10%.

Niekoniecznie. Ja płaciłem 5 zł więcej na metrze sześciennym, czyli poniżej 5%. Przez interek kupowałem.

A możesz podać stronę gdzie kupowałeś swój steropian?

Fakt jestem tam prawie 30 lat . od 10-u mam firme budowlana . Potrafie i liczyc i kalkulowac i tez myslec . I co dziwne mam mase zadowolonych klijentow . :D :D

:oops:

Bardzo przepraszam Szanowny Panie Sławomirze. Nie przypuszczałem, że przed napisaniem swych postów przeliczył był Pan stopę zwrotu grubszej warstwy ocieplenia w mim projekcie z uwzględnieniem wybranego przeze mnie źródła ciepła. Zwracam honor i chylę czoła ku ziemi przed Pańskimi zdolnościami jasnowidzenia.

Pan rozumie, że w dzisiejszych czasach wielu jest takich, co najpierw wyśmiewają a później dopiero "liczą i kalkulują i też myślą".

Z życzeniami dalszych sukcesów na wymagającym rynku D.

Sunao

Witam!

Nie do końca masz rację Sunao. Gdybyś interesował się kalkulacją kosztów ocieplenia do zwrotu to byś znalazł taki wykres (który dotyczy róznych innych kalkulacji) który przedstawia zależność kosztów zwrotu za ogrzewanie względem poniesionych kosztów na ocieplenie. Ponieważ w tej chwili nie mogę wstawić tego wykresy to postaram się go opisać. Na wykresie są dwie krzywe. Rosnąca to koszty, nakłady na ocieplenie oraz malejąca to zwrot, oszczędności na tej inwestycji np. na ogrzewaniu. Te krzywe przecinają się w jednym punkcie i z tego właśnie punktu możemy odczytać najoptymalniejszą warstwę ocieplenia która da najwymierniejsze koszty zwrotu w danym czasie (zakładjąc np. zwrot kosztów w ciągu 10 lat) Z wykresu jednoznacznie wynika, że: coraz grubsze ocieplenie nie daje takich samych oszczędności tzn. ponosząc 2x większe koszty na ocieplenie (grubszy styropian) nie otrzymamy 2x większe ozczędności. Ba, wręcz odwrotnie. Powyżej pewnej grubości ocieplenia oszczędność, zwrot przestaje być odczuwalny. Rozumując Twoim tokiem myślenia to dając np. 50 cm. styropianu wogóle nie trzeba by ogrzewać domu. A jest to bzdura. Są dostępne programy komputerowe do obliczania optymalnej warstwy ocieplenia aby otrzymać najlepsze oszczędności w danym okresie. I tak ty dasz 20 cm. ja 10 cm. ty wydasz więcej na ocieplenie ja mniej, ty zapłacisz mniej za ogrzewanie ja więcej ale po 20 latach okaże się, że ja na tym zarobiłem a ty straciłeś. Oczywiście jest to baaardzo ogólne stwierdzenie ale możliwe do wyliczenia tego typu programami komputerowymi.

Jeszcze nie wiem, bo jest w trakcie wyceny, ale sprawdzałem na stronie jednego z producentów i za frez życzą sobie +10%.

Niekoniecznie. Ja płaciłem 5 zł więcej na metrze sześciennym, czyli poniżej 5%. Przez interek kupowałem.

A możesz podać stronę gdzie kupowałeś swój steropian?

http://www.mega1000.pl

http://www.tanie-budowanie.pl

Wiem . w dzisiejszych czasach nie ma tego, czego nie ma . Powiedz mi miluski : jaki ma sens te 20 cm. ? Kiedy mi sie zwroci te dodatkowe 10 cm. ? Przeciez mury tez izoluja .!

Policz sobie jakie będzie zapotrzebowanie energetyczne domu przy ociepleniu 10cm styropianu.

Potem policz sobie jakie będzie zapotrzebowanie energetyczne domu przy ociepleniu 20cm styropianu.

Hmmm... jak grzejesz gazem ziemnym, to się chyba rzeczywiście nie opłaca docieplać tak bardzo.

No to teraz grzej prądem. I już się opłaca...

oczywisccie bierz styropian frezowany.

Jak ściany są mocno krzywe to lepiej brać zwykły, bo dużo łatwiej nadrabiać nierówności

to sie mija z celem, docieplac ... i sciane krzywa robic 8) :wink: wlasnie docieplenie to okazja aby ja wyrownac

a co do trudnosci wykonania przy styropianie frezowanym, to jestem zdania jak kolega wyzej :wink:

Invx - nie wykazałeś się.

Nadrabianie nierówności ociepleniem = oznacza ich niwelowanie.

Jak ściany sa mocno krzywe to wyrównuje się to też poprzez przyklejanie koło siebie płyt o róznej grubości, zamiast walenia kleju. Przy styropianie z felcem nie będzie to możliwe. Jedyny wyjątek - styropian typu Nut-Feder firma ispo w Niemczech, w Polsce nieosiągalny, wzór u żytkowy opatentowany - taką możliwośc daje również przy felcu dla płyt róznej grubości.

Sławomirze Potecki! Policz, pomyśl... i przestań pisać głupie uwagi. Temat wałkowany wielokrotnie, więc dla mnie EOT.

Pozdrawiam,

Sunao

PS. Rzeczywiście trzydzieści lat w D swoje robi...

Wysoce popieram.

Prosimy opowiadać bajki p. Potecki - po przeliczeniu ściany zapraszam do dyskusji.

Fakt jestem tam prawie 30 lat . od 10-u mam firme budowlana . Potrafie i liczyc i kalkulowac i tez myslec . I co dziwne mam mase zadowolonych klijentow . :D :D

:oops:

Bardzo przepraszam Szanowny Panie Sławomirze. Nie przypuszczałem, że przed napisaniem swych postów przeliczył był Pan stopę zwrotu grubszej warstwy ocieplenia w mim projekcie z uwzględnieniem wybranego przeze mnie źródła ciepła. Zwracam honor i chylę czoła ku ziemi przed Pańskimi zdolnościami jasnowidzenia.

Pan rozumie, że w dzisiejszych czasach wielu jest takich, co najpierw wyśmiewają a później dopiero "liczą i kalkulują i też myślą".

Z życzeniami dalszych sukcesów na wymagającym rynku D.

Sunao

Współczuję tym zadowolonym klientom. Widocznie nie są świadomi tego, co dostają.

Wlasnie ocieplam swoj dom. Styropian z felcem 12 cm. Ze styropianu z felcem jest troche odpadow (trzeba ten felc w wielu miejscach po prostu obcinac), ale to ma chyba niewielki wplyw na koszty. Sam styropian w koncu nie jest taki drogi.

Zakladka felc na felc jest chyba troche lepszym system niz na dotyk, ale na komfort cieplny wewnatrz domu ma to zapewne znikomy wplyw.

Pozdrawiam