Karolina 03.12.2002 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Proszę o pilną poradę. Właśnie zabieramy się za ocieplenie poddasza użytkowego i tu moje pytanie, co lepiej dać od razu 20 cm wełny (krokwie mają ok 18 cm, folia wysokoparoprzepuszczalna, więc nie trzeba zostawiać szczeliny)trochę na wcisk, czy lepiej dać 15 + 5 (uniknę mostków cieplnych?). Błagam poradźcie mi coś szybko! PS Czy wełna URSA jest OK? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Karolina dnia 2002-12-03 08:54 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 03.12.2002 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 wełna na wcisk traci właściwości w wełnie izolacją jest powietrze więc zgnieciona wełna to nie izolacjapowietrze nad wełną musi być to podstawa min 2cm i to tak by miało wejscie i wyjście na dwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 03.12.2002 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Karolino! Przecież sama odpowiedziałaś sobie na pytanie - O ile to możliwe dać 15+5 na krzyż. Kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 03.12.2002 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 No i Endria też posłuchaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 03.12.2002 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 No i mnie też posłuchaj:smile:Podobnie jak Ty mam krokwie 18 cm. Czyli dałem 15 wełny, a potem jeszcze 5 cm. Dalej folia paroszczelna, ruszt i płyty G-K. Na razie jest dobrze. Pomimo, że grzeję dom tylko na parterze, to na poddaszu temperatura nie spadła poniżej 15 st. C. Mamm nadzieję, że w zimie też tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 03.12.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Co do wełny Ursa: Ma wyrażnie grubsze włókna niż np. Isover, no i cena nie należy do zachęcających. W moim domu stosowałem 3 rodzaje wełny szklanej: Ursa, Isover i Thermolan (to od Kanufa). Isover jest najprzyjemniejszy w dotyku (czytaj: w obróbce ), Thermolan najtańszy, a Ursa najbardziej kłująca. Natomiast wszystkie pylą się jednakowo i kiedy je układaliśmy to wszyscy kaszlali jednakowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.12.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Ursa jest bardzo dobra - mocniejsza i wytrzymalsza na rozerwania niz Isover. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 03.12.2002 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Obowiązkowo 15+5 na krzyż z powodów podanych przez moich przedmówców. Ja osobiście wybrałbym Gullfibera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 03.12.2002 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Po pierwsze jesteście KOCHANI, że tak szybko i konkretnie mi odpowiedzieliście! To miłe, że na forum zawsze można liczyć! DZIĘKI!Zatem kupuję 15+5, pytałam o tę wełnę, bo w okolicznych hurtowniach mają tylko taką koszt po8 % upuście 12,24PLN/m2 za 15-tke i 4,46PLN/m2 za 5-tke. Skoro nie jest najgorsza to chyba kupię.Czy jeśli mam folię wysokoparoprzepuszczalną to mogę dać odstęp między folą, a wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.12.2002 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Bez odstepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 03.12.2002 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 No ja wiem, że tu NIE TRZEBA dawać odstępu, ale czy NIE WOLNO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 03.12.2002 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Moim zdaniem wolno - nic się nie stanie. Tylko po co kupować droższa folię wysokoparoprzepuszczalną.Czy nie warto rozważyc zakup wełny 18cm + 5cm. Od strony kosztów różnica pewnie niewielka, a zawsze trochę mniejsze straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 03.12.2002 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Planowanie szczeliny powietrznej w tym miejscu jest możliwe ale nieekonomiczne. Jeśli dobrze naciągniesz folię paroprzepuszczalną to będzie ona stanowić ogranicznik dla rozprężającej się wełny no i nie wypchniesz jej zbytnio w stronę pokrycia(dachówka, blacha, tp.). Jeśli postanowisz dać w tym miejscu szczelinę powietrzną to musisz rozpinać drut oporowe lu żyłkę aby utrzymać wełnę w "ryzach". Technologicznie nie ma przeciwwskazań ale po co dodawać sobie pracy i podnosić koszty budowy? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 03.12.2002 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Folia wysokoparoprzepuszczalna jest już na dachu. A wełnę mają tylko 15-tkę, dlatego tak drążę temat. Nie chcę popełnić błędu, a robotnicy jak im nie powiesz jak ma być to zrobią po najmniejszej linii oporu. Byli zaskoczeni jak im powiedziałam, że między folią wysokoparoprzepuszczalną, a wełną nie zostawia się szczeliny (oni zawsze zostawiają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 03.12.2002 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 No widzisz jakie ciemniaki? Jeżeli maja takie pojęcie o budowaniu w technologiach zadomowionych w Polsce od dobrych kilku lat, to pilnuj ich na każdym kroku. A my na forum będziemy Cię wspierać !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 03.12.2002 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Dzięki za słowa otuchy! Całe szczęście już bliżej niż dalej, a do pilnowania "fachowców" też już przywykłam. Robili ocieplenie u sąsiada, wyglądało OK, trochę się wahałam, ale trochę zależy nam na czasie, więc niech już będzie. Postaram się im wszystko najpierw dokładnie wyjaśnić, a potem sprawdzać co tam wyprawiają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 03.12.2002 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Wprawdzie nie robiłem jeszcze ocieplenia, ale jestem po kilku rozmowach z wykonawcami. Ja mam krokwie 16cm i wykonawca twierdzi, ze jest wełna takiej grubości. Ja bym jednak poszukał czy nie ma 18cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 03.12.2002 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Nie daj się fachowcom! Chcieli cię naciągnąć na dodatkowe koszty! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 03.12.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Jest i 16 i 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 03.12.2002 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Właśnie sprawdziłem u jednego producenta i bez problemu znalazłem wełnę 18cm. Zakładam, że inni tez mają. Ja bym jednak dał 18+5. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts