Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

we?na -PILNE!

Recommended Posts

Proszę o pilną poradę. Właśnie zabieramy się za ocieplenie poddasza użytkowego i tu moje pytanie, co lepiej dać od razu 20 cm wełny (krokwie mają ok 18 cm, folia wysokoparoprzepuszczalna, więc nie trzeba zostawiać szczeliny)trochę na wcisk, czy lepiej dać 15 + 5 (uniknę mostków cieplnych?). Błagam poradźcie mi coś szybko!

PS Czy wełna URSA jest OK?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Karolina dnia 2002-12-03 08:54 ]

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No i mnie też posłuchaj:smile:

Podobnie jak Ty mam krokwie 18 cm. Czyli dałem 15 wełny, a potem jeszcze 5 cm. Dalej folia paroszczelna, ruszt i płyty G-K. Na razie jest dobrze. Pomimo, że grzeję dom tylko na parterze, to na poddaszu temperatura nie spadła poniżej 15 st. C. Mamm nadzieję, że w zimie też tak będzie.

Co do wełny Ursa: Ma wyrażnie grubsze włókna niż np. Isover, no i cena nie należy do zachęcających. W moim domu stosowałem 3 rodzaje wełny szklanej: Ursa, Isover i Thermolan (to od Kanufa). Isover jest najprzyjemniejszy w dotyku (czytaj: w obróbce :grin:), Thermolan najtańszy, a Ursa najbardziej kłująca. Natomiast wszystkie pylą się jednakowo i kiedy je układaliśmy to wszyscy kaszlali jednakowo. :eek:

Po pierwsze jesteście KOCHANI, że tak szybko i konkretnie mi odpowiedzieliście! To miłe, że na forum zawsze można liczyć! DZIĘKI!

Zatem kupuję 15+5, pytałam o tę wełnę, bo w okolicznych hurtowniach mają tylko taką koszt po8 % upuście 12,24PLN/m2 za 15-tke i 4,46PLN/m2 za 5-tke. Skoro nie jest najgorsza to chyba kupię.

Czy jeśli mam folię wysokoparoprzepuszczalną to mogę dać odstęp między folą, a wełną?

Planowanie szczeliny powietrznej w tym miejscu jest możliwe ale nieekonomiczne. Jeśli dobrze naciągniesz folię paroprzepuszczalną to będzie ona stanowić ogranicznik dla rozprężającej się wełny no i nie wypchniesz jej zbytnio w stronę pokrycia(dachówka, blacha, tp.). Jeśli postanowisz dać w tym miejscu szczelinę powietrzną to musisz rozpinać drut oporowe lu żyłkę aby utrzymać wełnę w "ryzach". Technologicznie nie ma przeciwwskazań ale po co dodawać sobie pracy i podnosić koszty budowy? Pozdrawiam.

Folia wysokoparoprzepuszczalna jest już na dachu. A wełnę mają tylko 15-tkę, dlatego tak drążę temat. Nie chcę popełnić błędu, a robotnicy jak im nie powiesz jak ma być to zrobią po najmniejszej linii oporu. Byli zaskoczeni jak im powiedziałam, że między folią wysokoparoprzepuszczalną, a wełną nie zostawia się szczeliny (oni zawsze zostawiają).

Dzięki za słowa otuchy!

Całe szczęście już bliżej niż dalej, a do pilnowania "fachowców" też już przywykłam. Robili ocieplenie u sąsiada, wyglądało OK, trochę się wahałam, ale trochę zależy nam na czasie, więc niech już będzie. Postaram się im wszystko najpierw dokładnie wyjaśnić, a potem sprawdzać co tam wyprawiają :smile:.