Karolina 03.12.2002 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Zaraz zadzwonię i zapytam, czy mogą sprowadzić 18-tkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 03.12.2002 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 popieram w całej rozciągłości - walcz dziewczyno o swojepozdrowkasnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 03.12.2002 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Am,gdzie znalazłeś tę 18-stkę i jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 03.12.2002 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 OK! Zatem będzie tak: wełna Ursa (18 + 5 cm) bezpośrednio do folii na dachu potem folia paroizolacyjna i płyta G-K. DZIĘKI WSZYSTKIM FORUMOWICZOM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 03.12.2002 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Nie wiem jak inni mieli mocowaną wełnę, ale mnie specjalista zaproponował taką rzecz: wełna nie leży bezpośrednio na płycie GK, ani nie zwisa fantazyjnie () na folii, tylko jest podwieszona na sieci ze sznurka którą wykonuje się mocując co pewien czas do konstrukcji gwoździki i zaplatając między nimi sznurek. W ten sposób wełna jest utrzymywana na miejscu i zachowywana jest szczelina wentylacyjna między wełną a płytą GK. Pozdrawiam, A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 03.12.2002 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Maluszek - znalazłem w Internet - na stronie dystrybutora Isover http://www.isover.pl/prod-bud/unimata.html Nie podawałem producenta, żeby nikt mnie nie posądził o stronniczość . Zakładam, że inni też mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 03.12.2002 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Rockwool również ma 18 cm i 20 i 16 i 15 i 14 i 10 http://www.rockwool.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 03.12.2002 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 aha i jeszcze mi przedstawiciel tego producenta powiedział że przy wełnie tej firmy nie jest już potrzebne folia bo ICH wełna jest hydrofobizowana czyli nienasiąkliwa. Co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 03.12.2002 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Karolino! Popieram w całej rozciągłości przedmówców! 18 + 5 cm wełny będzie O.K. (ja dałem tylko 16 + 5 cm, ponieważ moje krokwie mają właśnie 16 cm). Jeszcze nie zaizolwałem całego dachu, a już na poddaszu czuć znaczącą różnicę temperatur!!!! (na poddaszu jest po prostu gorąco). Zwróć uwagę, że URSA ma dwa rodzaje wełny (SF35 i SF40). Różnią się współczynnikiem lambda, a co za tym idzie R. Ta SF35 jest lepsza, jedank jest droższa. Zaletą jest to, iż możesz dać mniej SF35 niż SF40 (np. 21 cm SF35 zamiast 22 cm SF40). Dokładnie trzebaby przeliczyć Pozdrawiam, Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2002 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Mam pytanie: czy w przypadku dachu; ...wełna, szczelina wentylacyjna, pełne deskowanie, papa, dawać nad wełnę folię paroprzepuszczalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 04.12.2002 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Dzięki za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 04.12.2002 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Do Anonimowy: raczej tak. Pod papą może wykraplać się woda i jak nie dasz folii to będzie wsiąkać w wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2002 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Powiedzcie mi proszę jak łataliście podziurawioną przez fachowców podczas układania dachówki folię. Nie uwierzę, że nikomu nie podziurawiono!!A przy kominkach dachówkowych?Tam trzeba zrobić otwór w folii na rury łączące się z dachówką kominkową. Jak to zrobić i mieć pewność ,że wełna nie zostanie zamoczona przez szczeliny pomiędzy dachówkami.Czekam niecierpliwie na jakąś odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 04.12.2002 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Trzeba nakleić łatę z folii. W miejscu klejenia paroprzepuszczalność się zmniejszy, ale nie wpłynie to w zdecydowany sposób na całą połać. No i wełna jest zabezpieczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Sorry- to nie jest odpowiedz wystarczajaca.łatkę-czym przykleić?Czy jakiś tam klej wytrzyma lata całe i różne warunki atmosferyczne?? A może zamiast łatki zrobić przecięcie na włożenie ręki, wsadzić przez ten otwór większy i szerszy niż to przecięcie kawałek folii i przymocować go do łaty ponad dziurą?Może ktoś poda konkretną technicznie odpowiedz? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekk 04.12.2002 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Kleju do folii szukaj w składach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2002 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 MarkK - tak mnie zaskoczyła twoja wyczerpująca wypowiedz, że zapytam tylko czy w składach mięsnych, czy drzewnych? Naprawdę nie wpadłbym na na taki pomysł, żeby dziury zakleić łatami a kleju poszukać w składzie! To jest genialne- sprzedam pomysł moim genialnym fachowcom! [image]http://www.hanys73.republika.pl/ikonki/yakyakyak.gif[/image] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2002 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 U nas naprawdę folię położyli super, a w miejscach gdzie się naderwała zakleili taką specjalną taśmą, niestety nie wiem jak się nazywała, możesz zadzwonić do hurtowni Dachlux (Warszawa) na Puławskiej, oni robili mi dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 04.12.2002 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 To byłam ja, nie wiem dlaczego zrobiłam się anonimowa , Karolina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.12.2002 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2002 Co to jest "R" podawane przy parametrach wełny.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts