Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

we?na -PILNE!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem jak inni mieli mocowaną wełnę, ale mnie specjalista zaproponował taką rzecz:

wełna nie leży bezpośrednio na płycie GK, ani nie zwisa fantazyjnie (:wink:) na folii, tylko jest podwieszona na sieci ze sznurka którą wykonuje się mocując co pewien czas do konstrukcji gwoździki i zaplatając między nimi sznurek. W ten sposób wełna jest utrzymywana na miejscu i zachowywana jest szczelina wentylacyjna między wełną a płytą GK. Pozdrawiam,

A.

Karolino!

Popieram w całej rozciągłości przedmówców!

18 + 5 cm wełny będzie O.K. (ja dałem tylko 16 + 5 cm, ponieważ moje krokwie mają właśnie 16 cm).

Jeszcze nie zaizolwałem całego dachu, a już na poddaszu czuć znaczącą różnicę temperatur!!!! (na poddaszu jest po prostu gorąco).

Zwróć uwagę, że URSA ma dwa rodzaje wełny (SF35 i SF40). Różnią się współczynnikiem lambda, a co za tym idzie R.

Ta SF35 jest lepsza, jedank jest droższa. Zaletą jest to, iż możesz dać mniej SF35 niż SF40 (np. 21 cm SF35 zamiast 22 cm SF40). Dokładnie trzebaby przeliczyć :smile:

Pozdrawiam,

Krzysztof

Powiedzcie mi proszę jak łataliście podziurawioną przez fachowców podczas układania dachówki folię. Nie uwierzę, że nikomu nie podziurawiono!!A przy kominkach dachówkowych?Tam trzeba zrobić otwór w folii na rury łączące się z dachówką kominkową. Jak to zrobić i mieć pewność ,że wełna nie zostanie zamoczona przez szczeliny pomiędzy dachówkami.

Czekam niecierpliwie na jakąś odpowiedź. Pozdrawiam

Sorry- to nie jest odpowiedz wystarczajaca.łatkę-czym przykleić?Czy jakiś tam klej wytrzyma lata całe i różne warunki atmosferyczne?? A może zamiast łatki zrobić przecięcie na włożenie ręki, wsadzić przez ten otwór większy i szerszy niż to przecięcie kawałek folii i przymocować go do łaty ponad dziurą?

Może ktoś poda konkretną technicznie odpowiedz? Dzięki

MarkK - tak mnie zaskoczyła twoja wyczerpująca wypowiedz, że zapytam tylko czy w składach mięsnych, czy drzewnych? Naprawdę nie wpadłbym na na taki pomysł, żeby dziury zakleić łatami a kleju poszukać w składzie! To jest genialne- sprzedam pomysł moim genialnym fachowcom!

[image]http://www.hanys73.republika.pl/ikonki/yakyakyak.gif[/image]

U nas naprawdę folię położyli super, a w miejscach gdzie się naderwała zakleili taką specjalną taśmą, niestety nie wiem jak się nazywała, możesz zadzwonić do hurtowni Dachlux (Warszawa) na Puławskiej, oni robili mi dach.