Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karczowanie drzew

jacek lelo

Recommended Posts

Witam,

to mój debiut na Forum, choć śledzę je od kilku miesięcy.

Mam podobną dziłkę (no i sosny). Zeszłej jesieni robiłem rozpoznanie w spraiwe wycinki drzew i usunięcia korzeni (tartak dał cenę duużo za dużą), okoliczni "drwale" wycenili się na około 1 tyś PLN za wycinkę około 25 sosen wraz z usunięciem i wywiezieniem korzeni oraz wstępnym okorowaniu pni i ich zwiezieniu na teren mojego znajomego (ok. 2 km) :-? Nie wiem czy jest to dużo czy mało - na razie planowna wycinka przesunęła się na wczesną wiosnę - papiery do pozwolenia :( .

Jeśli ktoś ma już to z sobą też chętnie skorzystam z jego doświadczeń :D .

A ha - działka jest pod Szczecinem (ok 12 km).

Pozdrawiam,

Adam

Powitać,

Za wycięcie około 30 sosen (powstało 18 kubików drewna) daliśmy 1500 PLN.

Za sprzedane drzewo (poszlo na opał) z wywozką sterty gałęzi dostaliśmy 700 PLN.

Za usunięcie pni umowilismy sie na 500PLN.

Za czyszczenie (usunięcie suchych gałęzi, prześwietlenie za gęstych...) pozostałych ~50 drzew daliśmy 1200PLN. Co się dalo zrobili z drabiny reszte z wysięgnika z samochodu.

A działo sie to w okolicach Warszawy.

Powiedzcie jak przyspieszyć rozkład pni, które z różnych powodów nie mogłem usunąć. Słyszałem że jest jakiś płyn ??? ale w sklepach ogrodniczych, w ktorych pytałem nic takiego nie znają :-(

Pozdrawiam,

• 2 years później...

Witam!

Jestem na forum nowa :)

Mam pytanie - czy ktos orientuje sie jakie sa obecnie ceny wycinki i karczowania drzew? (ceny podane na poczatku tego watku zdazyly sie juz chyba zmienic). Jestem z woj. Zachodniopomorskiego. Mam do wzciecia ok 20-30 dosc poteznych sosen (srednica ok 40 cm).

Moze ktos podpowiedzialby mi tez co mozna zrobic z takim drewnem - czy mozna to potem sprzedac i gdzie?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Słyszałem o metodzie "na saletrę"

Trzeba nawiercić otwory w które wsypuje się saletrę przyspieszającą rozkład.

W innej wersji zamiast saletry występował kwas solny.

Żadnej z nich nie stosowałem, więc trudno mi się wypowiadać oskuteczności.

Sposób na saletre jest bombowy:-)

W szczeniecyc latach strzelało sie z saletry,tzn z mieszanki saletry z cukrem.

Proponuje zatem uzyc takiej mieszanki i wsypac w nawiercone pnie a nastepnie podpalic,efekt murowany:-)

Moze przywitac tak nowy rok :)??

Witam.

Ja swego czasu znalazłem informacje o saletrze amonowej do szybszego rozkładania pni drzew. Podobno rok-dwa i po sprawie.

Sam kupiłem, ale na razie nie stosowałem. Nawiercić otwory i wsypać. Co do kwasu solnego-przyspieszy obumarcie rosliny (sposób na niewygodne drzewo sąsiada :wink: ) - nie testowałem (mam fajnych sasiadów).

Pozdrawiam

Wypróbowałam ten Roundup - do przyspieszenia rozkładu pni i do powstrzymania ich od produkowania odrostów (to były brzozy - zachowywały się jak Hydry!). Okazał się bardzo skuteczny. Poza tym pnie były blisko domu, zależało mi na tym, żeby nie zatruć ziemi - i nie zauważyłam, żeby jakieś okoliczne rośliny zamierały.

My mamy za sobą ten etap prac na działce. Z uzyskaniem pozwoleń na wycinkę nie mieliśmy problemu (kilka akacji, brzóz, lipa, grab), przyjechał pan z Urzędu Gminy, który obejrzał i zmierzył drzewa i w ciągu dwóch tygodni mieliśmy pozwolenie na wycięcie drzew.

Kiedy pozwolenie "się robiło" my zajęliśmy się drobnicą. Wspólnie z sąsiadem, zaopatrzonym w piłę i siekierkę położyliśmy wszystkie krzaczory, które były w zasięgu naszych skromnych możliwości :D sąsiad w formie zapłaty za wykonaną pracę wziął wycięte drzewka.

Kiedy już otrzymaliśmy pozwolenie z UG na działkę wkroczyła super ekipa (rodzina znajomego), która wycięła i zabrała wycięte drzewo, uprzątnęła teren i zrobiła to w ciągu jednego zaledwie dnia!

Właściwie jedyny koszt przez nas poniesiony przy oczyszczaniu działki to koparka. Wykopanie wszystkich korzeni oraz wyrównanie terenu zajęło Panu L. dwa dni po 8 godzin pracy każdy, razem 1280 złotych.

Obecnie jedynym problemem są korzenie, które zostały po wycięciu drzew, (niektóre naprawdę olbrzymie), te mniejsze udało nam się po prostu spalić, resztę zamierzamy wywieźć na wysypisko śmieci.

Pozdrawiam

• 2 months później...
Powitać,

Za sprzedane drzewo (poszlo na opał) z wywozką sterty gałęzi dostaliśmy 700 PLN.

Za czyszczenie (usunięcie suchych gałęzi, prześwietlenie za gęstych...) pozostałych ~50 drzew daliśmy 1200PLN. Co się dalo zrobili z drabiny reszte z wysięgnika z samochodu.

Powiedzcie jak przyspieszyć rozkład pni, które z różnych powodów nie mogłem usunąć. Słyszałem że jest jakiś płyn ??? ale w sklepach ogrodniczych, w ktorych pytałem nic takiego nie znają :-(

Pozdrawiam,

Hej!

możesz dać namiary na wykonawców tej robótki?

Pozdrawiam

• 3 months później...

Na mojej działce było do wycięcia ok 90 drzew o średnicy od 5 do 30 cm (sosny). Wycinkę robiliśmy w 3 osoby, piłą elektryczną BOSCHA (najsłabszą) zasilaną z agregatu. Robota zajęła nam 1 dzień i 3 godziny następnego. Efekty można zobaczyć w moim dzienniku.

Najcięższą robotą było znoszenie pociętych kawałków na stosy. Karcze wyciągnął koparkowy przy zdejmowaniu humusu. Wbrew pozorom korzenie sosny są dość małe (jedna "marchewa" w dół i dużo "wąsów" grubości palca płytko po ziemi).

tara ja!

Zetnij, schowaj, przyda się.

Zapłać drwalowi za wycinkę i zostaw sobie na zaś. Ja tak zrobiłem.

A pnie powyrywałem traktorem. Łańcuchy, heja, heja, na wierzch i ogromne ognisko 3 dniowe.

Pod kontrolą gościa za kilka win.

Drzewo za 3 lata pięknie suche się w kominku paliło, pniaki do popiołu spalone i po problemie. Tanio

My mamy za sobą ten etap prac na działce. sąsiad w formie zapłaty za wykonaną pracę wziął wycięte drzewka.

Właściwie jedyny koszt przez nas poniesiony przy oczyszczaniu działki to koparka.

Obecnie jedynym problemem są korzenie, które zostały po wycięciu drzew, (niektóre naprawdę olbrzymie), te mniejsze udało nam się po prostu spalić, resztę zamierzamy wywieźć na wysypisko śmieci.

Pozdrawiam

cwaniaczek. Jaki dobry nie?

Powitać,

Oj, jak czytam o tych cenach to mi się włos jeży....oto moje:

44 sosny - wycinka 700zł

wyciągnięcie drzew w głąb działki do obróbki 300zł

tartak dał 10m3 desek calówek 600zł (wartość ok. 7000zł)

usunięcie karp+zdjęcie humusu 500zł

Jak widać zostało ok: 5tys zysku:-)

• 2 years później...

Witam.

Wiem,że temat jest dość stary,ale liczę na to,że uzyskam odpowiedź.

Orientuje się ktoś,ile kosztowało by wykarczowanie 50,30 letnich jabłonek wraz z późniejszym wyrównaniem terenu?

To drewno na deski się raczej nie nadaje,ale chyba można by je sprzedać jako opałowe?

• 2 months później...

Witam!

Właśnie będę płacić za wykonanie usługi-oczyszczenie działki leśnej :wycięcie 20 metrowej czeremchy, około 5 większych sosen i mnóstwa samosiejek i innych chudych badyli.Powierzchnia działki 1300 metrów.Pan Koparkowy mówił, że uzbierało się 10 "wozów" do wywiezienia.Rzeczywiście efekt jest wspaniały... Koszt 2500 zł. Kompletnie nie znam się , czy to dużo czy w granicach normy?Macie jakieś doświadczenia z tego lub z ubiegłego roku ? To dajcie znać! Pozdrawiam!

• 1 year później...