Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

samodzielne wykonanie dachu

ana_b

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

od czego zacząć,

dach jest prosty dwuspadowy z daszkiem nad wejściem

wydaje mi się że trzeba przbić deski do czoła krokwi, jakej szerokości powinna być ta deska

jaki zakład dać foli( czytałam że najlepsza jest folia paroprzepuszczalna)

co ile łaty trzba bić, dachówka Robena

oczywiście roboty będzie robił mąż

za wskazówki dzięki

deska ja dałem 20 cm.

rozplanuj ilość warstw dachówki,Zeby zakładki nie wyszły za duże albo za małe,chyba że dachówka ma zamki to musisz dopasować długość krokwi.folie zakładasz min 10cm.nie zapomnij o 2,5cm kontrłatach między folią a łarami.Do przybijania łat dobrze posłurzyć się tak zwanymi pieskami.Gwożdzie radze krencone.Głatkie mogą wyciągnąć się i spaść z tobą.karbowabe nie wyciągniesz w razie jakiejś pomyłki

A teraz posłuchaj: dach masz nad głową i na całe życie.Po co ci problemy że będzie ciekło,nie wszystkiego sie dowiesz na forum a naprawde dużo jest rzeczy na dachu które można sp.........Jezeli nadal chcesz robić samodzielnie to podziwiam i szczerze życzę powodzenia :lol:

Ps.No i gwarancja, bedziesz ją musiał udzielić sam sobie :wink:

ulozenie lat o konrlat to wcale nie jest takie prpste jak sie nie ma o tym pojecia zle je ulozysz i bedziesz mósial jez pózniej zrywac bo dachówka ci nie bedzie pasowala. Musisz sie liczyz z tym ze musisz miec kogos do pomocy. Do obrubek komina tez musisz raczej kogos wziasc bo watpie zeby osoba która niegdy z kominami nie robila potrafila dobrze je uszczelnic.

widzę że hasło "do odważnych świat należy" nabiera innego znaczenia, samo zdecydowanie się na budowę to już odwaga, położenie płytek czy paneli, zrobienie innych drobnych prac,

ale dach???

no jestem pod wrażeniem, ogromnym wrażeniem,

choć jak tak patrzę na tych wszystkich majstrów i oceniam to jak oni wykonują pracę to przekonany jestem ze zrobił bym większość prac na pewno nie gorzej niż oni, a może nawet lepiej tylko ogromny brak czasu, ale zrobić się wszysko da, w końcu święci garnków nie lepią.

ale co do dachu, to radzę przemyśleć tę decyzję, za dużo można stracić.

Ostatnio robiłem mały daszek nad wejściem. Pierwszą łatę od dołu trzeba przybić bardzo starannie (uwzględniając system orynnowania)). Uwaga, odległość między pierwszą i drugą łatą od dołu jest inna niż pomiędzy pozostałymi, bo pod ostanią dachówkę przychodzą dwie łaty. Różna jest też ich grubość. Kolejne łaty przybijamy (ja przykręcałem wkrętami) posługując się przygotowanymi wzorcami (listewki) o długości równej długość dachówki minus szerokość łaty. O tej szerokości łaty zapomniałem przygotowując sobie wzorce, a zorientowałem się dopiero robiąc drugą połać. :evil: :oops: :evil:

Jeśli masz zamiar zrobic coś samemu - zrób to!

Być może zejdzie Ci 2 razy dłużej niż "majstrowi", ale będzie to Twoja robota i Twoja satysfakcja.

Jeśli masz trochę oleju w głowie i podstawowe zdolności manualne możesz śmiało spróbować.

Nie daj się przekonać tym, którzy mówią, że to za poważna sprawa i fachowiec na pewno zrobi to lepiej!

Idąc tym tropem niedługo zaczniemy wynajmować "żigolaków" by spłodzili nam dzieci, bo oni na pewno zrobią to lepiej!

Choć w kwestii dachu nie mogę Ci pomóc, bo sam mam płaski, więc nie było z nim problemów, to szczerze życzę powodzeinia!

dzięki za wszystkie wypowiedzi i rady; po długim namyśle zdecydowaliśmy się wziąść ekipę; jest tyle elementów wykończeniowych do dachówki że robilibyśmy chyba z 1,5 miesiąca a na to nie ma czasu; poza tym doszliśmy do wniosku że ewentualne poprawki mogą przewyższyć robociznę ekipy.

• 2 months później...

Witam.

Mam pytanie do invx ja również chcę ułożyć sam dach. Mam problem, chciałem położyć gont bitumiczny i jest pełne odeskowanie pokryte papą. Zmieniłem jednak zdanie i chcę dachówkę betonową w związku z tym nie wiem co dalej, czy potrzebna jest folia czy muszę zdjąć papę? itp.

Pozdrawiam [/b]

Witam.

Mam pytanie do invx ja również chcę ułożyć sam dach. Mam problem, chciałem położyć gont bitumiczny i jest pełne odeskowanie pokryte papą. Zmieniłem jednak zdanie i chcę dachówkę betonową w związku z tym nie wiem co dalej, czy potrzebna jest folia czy muszę zdjąć papę? itp.

Pozdrawiam [/b]

Papa "robi" za folie,na to nabij kontrłaty,łaty i kładż dachówke :lol:

Witam.

Pozdrawiam [/b]

Papa "robi" za folie,na to nabij kontrłaty,łaty i kładż dachówke :lol:

ble, ble, ble....

Musisz zacząć od ekspertyzy czy konstrukcja więżby obliczonej pod ciężar deskowania z gontem bitumicznym wytrzyma dodatkowy ciężar dachówki.

To dość ważne :wink:

......Teraz tylko fachowa literatura, wasza pomoc i na wiosnę "ognia". :roll:

Czy dobrze zrozumiałem, że chcesz sama (tzn. przy pomocy niewykwalifikowanej w tym zakresie prac rodziny) kłaść dachówkę?????

Stanowczo odradzam. Jest to zbyt skomplikwana sprawa i przede wszystkim zbyt drogi materiał by porywać się na takie coś będąc "zielonym" a wiedzę czepać tylko z podręcznika i podpowiedzi.

Poczytaj wypowiedzi na forum. Ile jest skarg na ekipy które "spartoliły" dachy. A byli to ludzie którzy już takie prace wykonywali a jednak i im się nie wszystko udało. Poszukaj DOBREJ ekipy. Nawet jeśli będzie kosztować więcej niż samorodny talent pana Staszek złotej rączki.

Akurat krycie dachu dachówką należy do tych prac na których wykonastwie nie należy oszczędzać.

Powodzenia.