Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

samodzielne wykonanie dachu

ana_b

Recommended Posts

....

Moze teraz Yogi napisz eminusy?

pozdrawiam serdecznie wszystkich (bez wyjatku :wink: )

Jakie minusy? Już o nich pisałem. A podsumowaniem niech będzie ten wątek o klepaniu klosy - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58929

Ileż róznych zdań i "szkół". Kwintesencją jest wypowiedź, że nie da się tego wytłumaczyć. Tego należy się wyuczyć pod kierunkiem kogoś kto to już potrafi zrobić.

Przyznasz, że wyklepanie kosy jest łatwiejsze niż pokrycie dachu dachówką. :p

Także pozdrawiam wszystkich. Także bez wyjątku :p :p :p

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Widzę,że temat cały czas na topie, mąż już prawie :wink: jest zdecydowany na samodzielne ułożenie dachówki, oczywiście fachowiec będzie w tzw odwodzie na wszelki wypadek. Mamy tylko małe pytanie czy ktoś układał albo ma dachówkę o nazwie "marsylka", jeżeli tak prosimy o opinie. Chyba jest to mało popularny wzór.

pozdrawiam

....

Przyznasz, że wyklepanie kosy jest łatwiejsze niż pokrycie dachu dachówką.

Czy ja wiem czy latwiejsze - na pewno mniej pracochlonne, majace mniej szczegolow technicznych i wymagajace mniejszej dokladnosci (w koncu kosa a dach to jest "mala" roznica w wielkosci), a co do tego ze to sie trzeba nauczyc od kogos to ja u tego goscia tylko to zobaczylem co sobie wyograzalem i moje klepanie kosy bez wizyty u tego goscia nie byloby inne, chociaz przyznaje fajnie ze go odwiedzilem i za dach bez zobaczenia jak to sie robi tesh bym sie nie radzil zabierac. I jeszcze jedno a propos tamtego watku - wszystko sie da zrobic - trzeba miec tylko duzo ochoty, zapalu i troche czasu (no w przypadku krycia dachu to moze troche wiecej niz troche :lol: )

Pozdrawiam

Podczas budowy czy remontu wielu z nas myśli , że są w stanie zrobić wszystko.Może to i prawda w końcu dekarz też się kiedyś tam uczył ale mimo wszystko coś tam zrobił.Jestem zdania, że dach jest najważniejszą sprawą podczas całej budowy czy remontu i akurat ta praca powinna być wykonana starannie i fachowo.Osobiście nie podjąłbym się tej pracy samodzielnie bo mam wysokościowe ała :-? i dzięki bogu bo na wiele durnych rzeczy się już w życiu porywałem i zapewne żeby nie zima i śnieżyca być może opętany jakąś liną wlazłbym na ten dach i strugał fachowca całą gębą.Oj durny byłby to pomysł.Przecież tak naprawdę to samo pokrycie dachu to znowu nie są takie powalające koszta.U mnie dekarze wzięli po 22 zł/m2 z przybiciem łat i kontrłat jak również folii.dach ma jakieś 150 m/kw więc jak się mają te głupie 3000 zł do ogólnych kosztów budowy????????Przeciez to głupie za takie pieniądze zlecieć z dachu na pysk i jeszcze krzywdę sobie zrobić.Nie wspomnę tutaj o ewentualnym spieprzeniu roboty bo i takie coś się może zdarzyć.

Po drugie - wpadła ekipa dekarzy pokryli w pare dni i po krzyku.

A ja zapewne świeciłbym durną łysą pałą z miesiąc na dachu. :p Przecież lepiej wyładować swoją nieodpartą chęć budowania na mniej skomplikowanych rzeczach, a jest ich sporo podczas budowy.Ja potrafiłem sobie robotę na swojej budowie znaleźć a zrobiłem sam naprawdę dużo.Choćby całą wykończeniówkę - kompletnie.Od Gk począwszy, poprzez flizy na ścianach i podłogach, panele podłogowe, cały kominek łacznie z zabudową i rozprowadzeniem DGP, a teraz całe poddasze - kompletnie , łącznie ze ściankami i płytami itd itp.I tym sposobem zaoszczędziłem dużo więcej kasy jak za ten zakichany dach.

Po co więc pchać się na dach - nie lepiej przez ten czas robić coś bardziej pożytecznego????? mało macie roboty na budowie, czy tylko w głowie Wam pokazanie światu i okolicy , że ja sam ułożyłem dach??? Tylko , że akurat przy tej robocie można niechcący polecieć na pysk i oby taki jeden z drugim nie zlecał potem "fachowcom" wykonanie podjazdu na wózek inwalidzki.Ludzie - opamiętajcie się trochę i zacznijcie robić sami to z czego później będziecie się cieszyć a nie płakać.

A jak ktoś koniecznie chce to niech robi - jego to wola i nic nam do tego.

Pozdrawiam jeszcze myślących inwestorów :p