Gość 03.12.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 OD: Anna i Wojciech Pozdrawiamy serdecznie . Chcielismy się doradzić w sprawie sterowania pogodowego ogrzewaniem domu. Jesteśmy w trakcie wykańczania domu. Mamy piec jednofunkcyjny De Dietrich stojący żeliwny z zasobnikiem 160 L.W łazienkach, kuchni i w ganku mamy ogrzewanie podłogowe. Gdzie indziej mamy grzejniki.Dom ma około 220 m2 do ogrzania ( parter + poddasze użytkowe ). Planujemy także kominek z wkładem w saloniez rozprowadzeniem samoistnym do góry.Do pieca montuje nam wykonawca sterowanie pogodowe ( Compit R 400 ). Chcieliśmy zapytać czy dobrze by było zamontować dodatkowo czujnik temp. powietrza gdzieś w domu w celu np. korekty temp. przez sterowanie pogodowe ? Czy jest to konieczne lub zalecane lub pomocne ?Oczywiscie chodzi o jak największe oszczędności spalania energii . Pozdrawiamy i prosimy o poradę . nasz adres : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 03.12.2002 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Zawsze warto, gdyż czujnik pokojowy zmniejsza uchyb w sygnale sterującym. Ja bym zamontował. A macie jakieś przeciw oprócz ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 03.12.2002 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Ja mam pogodówkę oraz pomiar temperatury w pomieszczeniu (drugi czujnik). Działa OK poza tym koryguje krzywą grzania.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 04.12.2002 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Jak masz pogodówkę i zawory termostatyczne - nic więcej Ci nie potrzeba. Czujnik pokojowy umieszcza się w reprezentacyjnym pomieszczeniu i jak w tym reprezentacyjnym osiągnięta zostanie nastawiona temperatura odetnie wszystko czyli uszzczęśliwianie na siłę. Pogodówka jest najoszczędniejsza / czasem nawet za bardzo / zawory termostatyczne zajmuja się resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 04.12.2002 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Mam pogodówkę i czujnik temperatury w pomieszczeniu reprezentatywnym. Zrezygnowałem z niego po kilku próbach i steruję ogrzewanie tylko pogodówką, czyli tak naprawdę temperaturą zasilania. W dużych domach, z dużą ilością pomieszczeń, różnych bo przecież zawsze jest inne nasłonecznienie, inna ilość okien, czy w końcu błędy przy ociepleniu, pomieszczenie reprezentatywne to fikcja, jak powiedział przedmówca - uszczęśliwianie na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 04.12.2002 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Też się zastanawiam nad rezygnacją z czujnika wewnętrznego do pogodówki. Planuję umieszczenie w każdym (większości) pomieszczeniu termostatu pokojowego i siłownika na rozdzielaczu i ewentualna korekcję w ten sposób (podłogówka). Myslę o takim rozwiązaniu również ze względu na plany dogrzewania kominkiem - nie wszystkie pomieszczenia będą równomiernie dogrzane kominkiem więc każde bedzie miało własny czujnk temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts