Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co najpierw ? budynek czy staw?

james

Recommended Posts

ja zaczalbym od stawu by topic w nim nierzetelnych wykonawcow

Lekka fuszerka - stara miednica - nozki delikwenta do srodka - beton i najlepiej szybkowiazacy i do stawu :) - i najlepiej przy jego nastepcy to uczynic - bedzie wiedzial co go w razie jakby co czeka

Dobra, wycofuję się ze swojej wypowiedzi.

Skoro staw ma mieć 1,5m głębokości to musisz go pogłębić albo do miednicy wpychać ich na klęczkach - inaczej po zatopieniu będzie wystawał nad powierzchnię łeb ohydny i wrzaskiem psuł smak piwa kolejnym ekipom...

Gdyby nie ta funkcja użytkowa stawu to ja bym go robił zdecydowanie po budowie domu. U mnie było dużo przerzucania ziemi wokół budynku i boję się, że gdybym zaczął od stawu to rezultat byłby odmienny od założonego.

myciek - dobra uwaga - i rece i nogi w miednice i spokoj

PIwo nalezy pic w spokoju by kontemplowac sie jego smakiem i aromatem :) a tu faktycznie takie buzli - zwlaszcza po kilku tygodniach - malo apetyczne beda ;)

dobrze - dosc zartow

na serio :lol: to uwazam ze najpierw dom a dopiero pozniej wraz z pracami zwiazanymi z architektura terenu zajalbym sie stawem. 7 metrow to nie jest jakas straszna odleglosc by cokolwiek chalupie moglo zagrozic

Skoro staw ma mieć 1,5m głębokości to musisz go pogłębić albo do miednicy wpychać ich na klęczkach -

na kolanach to oni beda i tak , przeciez o zycie blagac beda inwestora

a tak na powaznie , to mysle , ze zasmieca ten staw , zrob go po budowie,ostatecznie niesumiennych , mozesz zalac betonem i zrobic z tego slupki ogrodzeniowe

JA ZROBIŁAM PIERW STAW. ALE DLATEGO ARCHITEKT WCIĄŻ SIĘ GRZEBIE A NAS ROZPIERA ENERGIA NA ROBIENIE CZEGOKOLWIEK NA DZIAŁCE. FAKT MAM DUŻĄ DZIAŁKE I STAW JEST W ZAGŁĘBIENIU DOŚĆ DALEKO OD DOMU.PRACY TERAZ BĘDZIEMY MIELI CO NIEMIARA (STAW WYKOPALI MI DZIŚ) UWAŻAM ,ŻE ZAWSZE IDZIEMY DO PRZODU W NASZYCH ZAMIERZENIACH.SPRAW BIUROWYCH PRZESKOCZYĆ NIE MOŻEMY TO KROK PO KROKU DO PRZODU.

a na ch...Ci ten staw ? :wink:

Gdyby chodziło tylko o wykopanie bajora z zieloną wodą i rojami komarów, to pytanie uznałbym za zasadne. Raczej chodzi mi o ogród wodny a nie typowy staw do hodowli karpi , bo te kupuję w sklepie. Jedni

sadzą iglaki , robią skalniaki a ja jestem miłośnikiem wody w ogrodzie.

Rzecz jasna staw musi być odpowiednio urządzony , obsadzony wieloma

roślinami itd. a małe zwierzęta , które z pewnością go zasiedlą (działka jest na wsi ), gdyby tylko umiały mówić , wyraziłyby swą wdzięczność za stworzenie warunków umożliwiającym im przeżycie na coraz bardziej

"zabetonowanym" świecie. Oczywiście aby stworzyć zbiornik , który zachowa równowagę biologiczną ,potrzebna jest spora wiedza przyrodnicza a także świadomość ekologiczna. Sądząc po odpowiedziach,

to z tą ostatnią nie jest chyba jeszcze zbyt dobrze.A zadając pytanie liczyłem na rady osób , które temat już przerabiały a nie na opinie osób którym "staw ogrodowy" kojarzy się ze śmierdzącą wodą i chmarami owadów.

pozdrawiam

Powiedzmy tak jezeli bedziesz jako pierwszy robil staw a jak zrozumialem wiaze sie z tym duzo pracy i milosci do detalu i jestes pewny ze przy puzniejszej budowie domu bedzie Twoja oaza ciszy i spokoju wygladala jak przed budowo(transport ,zanieczyszczenia,kurz, sklad materialow budowlanych itd.itp.)to zacznij ze stawem moze bedzie to miejsce gdzie po calym dniu pracy dla odmiany zrelaksujesz sie i zrobisz cos kreatywnego.

Powodzeni.

Nie podajesz jaki ma być duży ale sądząc z wypowiedzi będzie większy niż typowe oczko wodne. Radzę najpierw załatwić pozwolenie wodno-prawne. Przechodziłam to - nie taki diabeł straszny jak go malują. Radzę załatw to bo w Satrostwie powiedziano mi że już się biorą za te wszystkie niby oczka wodne.

U mnie najpierw był dom potem staw i u Ciebie radziłabym zrobić tak samo bo 7 metrów to mało a później może być problem z manewrowaniem np. większego sprzętu typu dźwig, wywrotka, betoniara.

Staw ma mieć ok. 350 m2. Chcę załatwić wszystko legalnie, z projektem

i pozwoleniem na budowę. Małe stawiki są wbrew pozorom o wiele trudniejsze w utrzymaniu. Też myślę że pierwszy powinien być dom (choćby stan surowy). Mam nadzieję, że w sumie bliski wykop, nie zaszkodzi domowi bo ta bliskość przyrody to największa atrakcja. Coś nam chyba w genach po naszych prapra.......przodkach jeszcze zostało :D