james 30.08.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Może ktoś też miał podobny dylemat. Dodam tylko że budynek to parterówka , a staw ma być głęboki na 1,5 m. ( 2,5 m ) od poziomu terenu. Chciałbym aby krawędź brzegu zaczynała się ok. 7 m od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 ja zaczalbym od stawu by topic w nim nierzetelnych wykonawcow Lekka fuszerka - stara miednica - nozki delikwenta do srodka - beton i najlepiej szybkowiazacy i do stawu - i najlepiej przy jego nastepcy to uczynic - bedzie wiedzial co go w razie jakby co czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 30.08.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Najpierw budynek. Inaczej zasyfią ci staw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 30.08.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 ja zaczalbym od stawu by topic w nim nierzetelnych wykonawcow Lekka fuszerka - stara miednica - nozki delikwenta do srodka - beton i najlepiej szybkowiazacy i do stawu - i najlepiej przy jego nastepcy to uczynic - bedzie wiedzial co go w razie jakby co czeka Dobra, wycofuję się ze swojej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 30.08.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Skoro staw ma mieć 1,5m głębokości to musisz go pogłębić albo do miednicy wpychać ich na klęczkach - inaczej po zatopieniu będzie wystawał nad powierzchnię łeb ohydny i wrzaskiem psuł smak piwa kolejnym ekipom... Gdyby nie ta funkcja użytkowa stawu to ja bym go robił zdecydowanie po budowie domu. U mnie było dużo przerzucania ziemi wokół budynku i boję się, że gdybym zaczął od stawu to rezultat byłby odmienny od założonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 myciek - dobra uwaga - i rece i nogi w miednice i spokoj PIwo nalezy pic w spokoju by kontemplowac sie jego smakiem i aromatem a tu faktycznie takie buzli - zwlaszcza po kilku tygodniach - malo apetyczne beda dobrze - dosc zartow na serio to uwazam ze najpierw dom a dopiero pozniej wraz z pracami zwiazanymi z architektura terenu zajalbym sie stawem. 7 metrow to nie jest jakas straszna odleglosc by cokolwiek chalupie moglo zagrozic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.08.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Skoro staw ma mieć 1,5m głębokości to musisz go pogłębić albo do miednicy wpychać ich na klęczkach - na kolanach to oni beda i tak , przeciez o zycie blagac beda inwestora a tak na powaznie , to mysle , ze zasmieca ten staw , zrob go po budowie,ostatecznie niesumiennych , mozesz zalac betonem i zrobic z tego slupki ogrodzeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 30.08.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 a na ch...Ci ten staw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 a gdzie ryby lowic bedzie? najlepiej pod domem choc ja gdybym kija moczyl to z dala od domu i slubnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 30.08.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 etam jakie ryby on bedzie komary i meszki chodowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.08.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 a na ch...Ci ten staw ? to pytanie typu byc czy miec? ale nam tu jutro ktos jobow posle ja przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.08.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 etam jakie ryby on bedzie komary i meszki chodowal jak to jakie? A tradycja wigilijna? Karpie !!!! a jak ich duzo wychoduje to i inwestycja w dom sie zwroci - no moze nie od razu ale na raty kredytu czesc kasy bedzie mial? OOooooo to jest mysl - jutro zaczne chyba kopac staw i zarybie go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Se 31.08.2005 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 ja bym zaczal od wedki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 31.08.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 A ja zacząłbym od załatwiania pozwolenia na budowę stawu. i to poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 31.08.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Pomijając wszystkie wymienione wyżej do- i niedogodności wybuduj staw , zapełnij go woda a potem zrób wykop pod budynek i juz będziesz wiedział czy masz grunt przepuszczalny czy nie - odejdzie problem : czy robić piwnicę czy od razu w niej basen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżempel 31.08.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 JA ZROBIŁAM PIERW STAW. ALE DLATEGO ARCHITEKT WCIĄŻ SIĘ GRZEBIE A NAS ROZPIERA ENERGIA NA ROBIENIE CZEGOKOLWIEK NA DZIAŁCE. FAKT MAM DUŻĄ DZIAŁKE I STAW JEST W ZAGŁĘBIENIU DOŚĆ DALEKO OD DOMU.PRACY TERAZ BĘDZIEMY MIELI CO NIEMIARA (STAW WYKOPALI MI DZIŚ) UWAŻAM ,ŻE ZAWSZE IDZIEMY DO PRZODU W NASZYCH ZAMIERZENIACH.SPRAW BIUROWYCH PRZESKOCZYĆ NIE MOŻEMY TO KROK PO KROKU DO PRZODU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 31.08.2005 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 a na ch...Ci ten staw ? Gdyby chodziło tylko o wykopanie bajora z zieloną wodą i rojami komarów, to pytanie uznałbym za zasadne. Raczej chodzi mi o ogród wodny a nie typowy staw do hodowli karpi , bo te kupuję w sklepie. Jedni sadzą iglaki , robią skalniaki a ja jestem miłośnikiem wody w ogrodzie. Rzecz jasna staw musi być odpowiednio urządzony , obsadzony wieloma roślinami itd. a małe zwierzęta , które z pewnością go zasiedlą (działka jest na wsi ), gdyby tylko umiały mówić , wyraziłyby swą wdzięczność za stworzenie warunków umożliwiającym im przeżycie na coraz bardziej "zabetonowanym" świecie. Oczywiście aby stworzyć zbiornik , który zachowa równowagę biologiczną ,potrzebna jest spora wiedza przyrodnicza a także świadomość ekologiczna. Sądząc po odpowiedziach, to z tą ostatnią nie jest chyba jeszcze zbyt dobrze.A zadając pytanie liczyłem na rady osób , które temat już przerabiały a nie na opinie osób którym "staw ogrodowy" kojarzy się ze śmierdzącą wodą i chmarami owadów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matti 31.08.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Powiedzmy tak jezeli bedziesz jako pierwszy robil staw a jak zrozumialem wiaze sie z tym duzo pracy i milosci do detalu i jestes pewny ze przy puzniejszej budowie domu bedzie Twoja oaza ciszy i spokoju wygladala jak przed budowo(transport ,zanieczyszczenia,kurz, sklad materialow budowlanych itd.itp.)to zacznij ze stawem moze bedzie to miejsce gdzie po calym dniu pracy dla odmiany zrelaksujesz sie i zrobisz cos kreatywnego. Powodzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 31.08.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Nie podajesz jaki ma być duży ale sądząc z wypowiedzi będzie większy niż typowe oczko wodne. Radzę najpierw załatwić pozwolenie wodno-prawne. Przechodziłam to - nie taki diabeł straszny jak go malują. Radzę załatw to bo w Satrostwie powiedziano mi że już się biorą za te wszystkie niby oczka wodne. U mnie najpierw był dom potem staw i u Ciebie radziłabym zrobić tak samo bo 7 metrów to mało a później może być problem z manewrowaniem np. większego sprzętu typu dźwig, wywrotka, betoniara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 31.08.2005 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Staw ma mieć ok. 350 m2. Chcę załatwić wszystko legalnie, z projektem i pozwoleniem na budowę. Małe stawiki są wbrew pozorom o wiele trudniejsze w utrzymaniu. Też myślę że pierwszy powinien być dom (choćby stan surowy). Mam nadzieję, że w sumie bliski wykop, nie zaszkodzi domowi bo ta bliskość przyrody to największa atrakcja. Coś nam chyba w genach po naszych prapra.......przodkach jeszcze zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts