Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nylonowy filtr ???

Koko

Recommended Posts

Ekipa studniarzy wykonała mi strudnię (powiedzmy) głębionową. Wszystko wygladało dość profesjonalnie do momentu gdy zobaczyłem jaki filtr chcą mi wsadzić na dno stydni. To nic innego jak rura na nawierconymi otworami na odniku ok. 3 m, a na nią nawinięta biała nylonowa siatka i obwiązana gęsto białym nylonowym sznurkiem - jak kiedyś baleron. Trochę zaskoczył mnie ten widok, bo wyobrawałem sobie taki głebinowy filtr co najmniej tak jak miedziany filtr ze świdrem.

Ekipa zapewnia mnie jednak, że ich nylonowy samodział to super filtr. Czy mają rację ? :o :roll:

Ja jestem przed wierceniem i tez rozmawiałem ze studniarzami jak wygląda filtr który robią. Powiedzieli mi że nawijaja żyłkę nylonową gęsto jedna przy drugiej. Na moje pytanie, że wyobrażałem sobie to jako siatkę metalową np. z mosiądzu lub miedzi powiedzieli mi, że taka siatka skoroduje i studnia się zamuli a nylon wytrzyma lata. Stwiedzili to po renowacjach studni i wyciąganiu rur z resztkami metalowych siatek a nylon podobno bez problemu.

A czego się spodziewałeś? Ten filtr to zwykły filtr mechaniczny który ma uchronić instalację przed zanieczyszczeniami stałymi i nic więcej. Ja mam podobny na wejślu wody do domu i czego to w tej wodzie nie ma... :o Jakościowo woda może być więc innych filtrów nie zakłądam. Generalnie u mnie chodziło o to by w przyszłości nie było problemów z gwarancjami na różne elementy instalacji np. baterie.

Wszystko fajnie - może być i nylonowy, w końcu to zwykłe sitko, które nie reaguje z wodą. Chodziło mi raczej o to czy takie filtry zawsze "w domowych warunkach" robią studniarze. Nie ma jakiegoś bardziej profesjonalnego rozwiązania? Po prostu przy pompie Grundfosa ten samodzielnie wykonany filtr wygląda dość amatorsko, by nie powiedzieć żałosnie. :roll: