Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki dostanę zwrot vat-u?

ALF

Recommended Posts

A ja wczoraj wreszcie się zabrałem i przeczytałem projekt ustawy...

I mnie trafiło...

Wygląda że nie dostanę zwrotu...

I po jaki ch... robiłem odbiór budynku :-(

I teraz mam 6 miesięcy od odbioru czyli gdzieś tak do 6 października...

W życiu nie zdążą... przecież zanim się ukaże rozporządzenie ministra ze spisem towarów to zejdzie kilka tygodni...

:evil: :evil: :evil:

Grzegorz

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

a mnie intryguje to:

Jeżeli nie korzystaliśmy z ulg remontowej lub budowlanej, suma podatku VAT z załączonych do wniosku o zwrot podatku VAT faktur zostaje pomnożona przez 0,6816. W wyniku tego działania otrzymamy właściwą kwotę zwrotu. Natomiast jeżeli korzystaliśmy z ulg remontowej lub budowlanej sumę podatku VAT z załączonych faktur należy pomnożyć przez 0,5523. W wyniku tego działania otrzymamy właściwą kwotę zwrotu.

Oczywiście korzystałam z ulgi remontowej, podczas remontu mieszkania - czy to znaczy, że jak teraz budując dom (i tych wydatków jeszcze nigdzie nie uwzględniałam) to zwrot VAT-u będzie niższy? Czy to się tyczy tylko tych wydatków, które już odpisałam w ramach ulgi remontowej mieszkania - tu też mogę wystepowac o zwrot VAT-u, tyle że niższy niż w przypadku budowy? No właśnie już nic wiem :roll: