Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop a nad nim wieniec czy odwrotnie?

sonal

Recommended Posts

Buduję z U220.

W projekcie mam wieniec a na nim strop (monolit). Wykonawcy twierdzą ze można zrobić odwrotnie - najpierw strop, a wyżej wieniec (potem scianka kolankowa i kolejny wieniec)

Czy tak można? Czy tak się faktycznie robi?

Swego czasu cos mi się obiło o uszy ze nie wolno stropu opierać bezpośrednio na cegłach :-? Ale może tylko mi się śniło?

Fachowcy, pomóżcie!

chyba może być i tak i tak , ale ważna jest żeby wieniec był dobrze powiązany ze stropem i jeszcze drobiazg , ale jak strop będzie na wieńcu to automatycznie pomieszczenie bedzie wyższe o te powiedzmy 15 - 20 cm , a to może być dużo , ja bym zrobił tak jak w projekcie , bo chyba też będzie łatwiej to zaszalować.

Przy wylewaniu stropu zbrojenie wieńca ukłąda się przecież po obwodzie i najczęściej jest on właśnie dla tego na jednym poziomie co strop.

Ja mam strop z płyt kanałowych. One zachodzą na ściany, ale przecież jest tam też miejsce na wienies który też jest na poziomie stropu - podobnie przy terivie. Czyli ciągle nie widzę jak wyobrażacie sobie ten wieniec nad stropem. Pod jeszcze potrafię sobie wyobrazić, ale nad nie (pomijam wieniec na ściance kolankowej).

Tu ładnie widać położenie wieńców względem stropu.

http://www.europartner.com.pl/katastrofa/wieniec.jpg

Do tego dodam, że wylewając i nad stropem i pod stropem dodatkowo komplikujemy sobie życie przez dodatkowe szalunko od wewnątrz, a po co?