sonal 31.08.2005 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Buduję z U220. W projekcie mam wieniec a na nim strop (monolit). Wykonawcy twierdzą ze można zrobić odwrotnie - najpierw strop, a wyżej wieniec (potem scianka kolankowa i kolejny wieniec) Czy tak można? Czy tak się faktycznie robi? Swego czasu cos mi się obiło o uszy ze nie wolno stropu opierać bezpośrednio na cegłach Ale może tylko mi się śniło? Fachowcy, pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 31.08.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 U220 jest dość wytrzymałym materiałem, ale jak masz wątpliwości to możesz zrobić opaskę z cegły pełnej. Co do wieńca to powinno się go wylewać razem ze stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 31.08.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Pod, nad - coś mi się widzi, że rafałek ma tu jedynie racje pisząc, że strop zespolony z wieńcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 31.08.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 chyba może być i tak i tak , ale ważna jest żeby wieniec był dobrze powiązany ze stropem i jeszcze drobiazg , ale jak strop będzie na wieńcu to automatycznie pomieszczenie bedzie wyższe o te powiedzmy 15 - 20 cm , a to może być dużo , ja bym zrobił tak jak w projekcie , bo chyba też będzie łatwiej to zaszalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 31.08.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Przy wylewaniu stropu zbrojenie wieńca ukłąda się przecież po obwodzie i najczęściej jest on właśnie dla tego na jednym poziomie co strop.Ja mam strop z płyt kanałowych. One zachodzą na ściany, ale przecież jest tam też miejsce na wienies który też jest na poziomie stropu - podobnie przy terivie. Czyli ciągle nie widzę jak wyobrażacie sobie ten wieniec nad stropem. Pod jeszcze potrafię sobie wyobrazić, ale nad nie (pomijam wieniec na ściance kolankowej). Tu ładnie widać położenie wieńców względem stropu. http://www.europartner.com.pl/katastrofa/wieniec.jpg Do tego dodam, że wylewając i nad stropem i pod stropem dodatkowo komplikujemy sobie życie przez dodatkowe szalunko od wewnątrz, a po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 31.08.2005 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 moe jescze ktos ma cos do dodania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts