Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wyrównać schody pod drewniane trepy?

Cezarr

Recommended Posts

Witajcie!

A czy równanie jest konieczne?

Jak się zamontuje trepy na stalowe kołki i piankę montażową to przecież ta pianka i tak wypełni ubytki.

Jedyne co trzeba zrobić to usunąć nadlania i zrobić kąty proste (nieoceniona będzie piła diamentowa na szlifierce kątowej).

U mnie już niedługo obkładanie drewnem schodów betonowych i tak właśnie będzie robione.

Witam

Mam stolarza, który będzie kładł drewniane stopnice, lecz wczesniej musze wyrównać powierzchnię pod nie. Jaki materiał zastosować?Czy wyrównać schody jakimś klejem, czy może wylewka samopoziomującą?

Poradźcie proszę.

jest o wiele latwiejsza metoda .specjalny klej poliuretanowy . ktory jednoczesnie wypelnia i klei i na drewno , i na beton itd . jest z przyspieszaczem ( ok. 3 min . i bez ok. 15 min. na stopien ) , jest w wiaderkach do nakladania szpachelka i w tubkach jak silikon .wszystkie te kleje reaguja na wode ( przyspieszacz ) lub na wilgotnosc pomieszczenia . wystarczy docisk na 1 stopien/ 3cegly z podkladka , zeby powierzchni nie podrapac . i jezeli nastopnice gotowe i dociete - praca na 3 gdz . / pietro

:wink:

Cześć... Ja jestem obecnie na etapie przygotowania schodów betonowych pod stopnie dębowe. Wydaje mi się, że wyrównanie pianką jest dużym błędem bo przecież będą stukały jak panele. Oczywiście pianką jest najłatwiej ale ja skuwałem trochę beton i dolewałem wylewką. Idealnie się nie da wyrównać ale zostanie tolerancja na grubość kleju a nie 2cm. na piankę. Fachowiec wyrówna pianką a ja słyszę dwa segmenty dalej jak sąsiadka schodzi w szpilkach po shodach. Przy 6000.- za schody, trochę serca w wyrównaniu i 8zł. za worek wylewki betonowej M-15 to nie są zbyt wysokie koszty a efekt gwarantowany.

Nie chcę się spierać ale u wszystkich sąsiadów (osiedle segmentów) stukają właśnie jak panele. U wszystkich robili stolarze a z tego względu, że ja mam wszędzie panele to spróbuje zrobić sobie schody żeby chociaż one nie stukały. Prace są na tyle zaawansowane, że jeszcze dwa tygodnie i będą zrobione. Robię zdjęcia i zapewne pochwalę się efektem.... pozdr.

• 4 weeks później...

A ja z zupełnie innej beczki ale w temacie schodów...

Wszystkie schody mamy równe (tolerancja +- 1 cm) a problem w tym ze docelowo w salonie będą płytki 10-13 mm a na schodach deska ok 40 mm.

Prosto można wyliczyc, prawie 30 mm bedzie wyższy pierwszy stopień.

Nie ma mozliwości podnieść posadzki w salonie, bo jest juz zrobiona na gotowo z podłogówką :cry:, skuć schodód też nie można bo nie będą pasować z półpiętrem i schodami na piętro. Kombinowałem też z wieeeelkim stopniem w salonie od którego zaczynałyby sie schody ale inni mi to odradzaja mówiąc ..zawsze się będziesz o to potykał ...

Co waszym zdaniem można jescze wziąć poduwagę by skutecznie zniwelować tą różnicę ???

Sławek z dwojga złego to ja chyba mam lepiej bo mój pierwszy schodek jest niższy o grubość deski barlineckiej. W Twoim przypadku ja osobiście bym skuwał żeby wyrównać, jak teraz tego nie zrobisz to już zawsze będziesz miał źle. Zrobiłem w domu experyment( na żonie :D ), mianowicie położyłem cztery pierwsze trepy, piątego nie, a reszta zabiegowych już była przyklejona. Mało głową nie wyrżnęła w ścianę było trochę śmiesznie ale fakt że noga przyzwyczaja się do wysokości. Kupiłem na allegro młot udarowy i ćwiczyłem ten beton. Macie piękny domek, mam nadzieję, że dużo się już zmieniło od ostatnich zdjęć ale jeszcze nie mieszkacie i można wszystko zmieniać. Ja niestety już mieszkam 5 lat i dlatego musiałem posłużyć się żoną gdyż fanką młota i kurzu ona nie jest....

Sławek z dwojga złego to ja chyba mam lepiej bo mój pierwszy schodek jest niższy o grubość deski barlineckiej. W Twoim przypadku ja osobiście bym skuwał żeby wyrównać, jak teraz tego nie zrobisz to już zawsze będziesz miał źle. Zrobiłem w domu experyment( na żonie :D ), mianowicie położyłem cztery pierwsze trepy, piątego nie, a reszta zabiegowych już była przyklejona. Mało głową nie wyrżnęła w ścianę było trochę śmiesznie ale fakt że noga przyzwyczaja się do wysokości. Kupiłem na allegro młot udarowy i ćwiczyłem ten beton. Macie piękny domek, mam nadzieję, że dużo się już zmieniło od ostatnich zdjęć ale jeszcze nie mieszkacie i można wszystko zmieniać. Ja niestety już mieszkam 5 lat i dlatego musiałem posłużyć się żoną gdyż fanką młota i kurzu ona nie jest....

Łatwo powiedzieć skuć....

półpiętro już wylane na gotowo ( niestety też ciut za wysoko ) ..... inaczej ..... od początku ....

Od poziomu salonu na półpiętro mam 9 stopni i 10 to już poziom półpiętra, na pierwszym stopniu mam ok 30 mm za dużo. Kombinuję i kombinuję i jakoś nic mi nie przychodzi do głowy tylko skuwać od samego dołu do góry kazdy stopień po trochu ( im wyżej tym mniej ) i może sie wyrówna .

Doradźcie jak to zrobić najlepiej bo już sam nie wiem.

Oto moja koncepcja :D

http://dolasie.photosite.com/~photos/tn/42_1024.ts1128410985558.jpg

Jak sądzicie da się tak zrobić??

Odstrasza mnie 3 cm kucia w schodach :( i datkowa sbawa że to może zbyt mocno je osłabić.

Może w konsultacji ze stolażem skuję połowę, a resztę podbierze sie w samym stopniu :wink:

Jestem dobrej myśli - pojawiło sie światełko wtunelu :D

A może pierwszy stopień daj 1.5cm tylko boki niech stolarz dorobi na 4cm?

1.5 cm różnicy nie odczujesz na pierwszym stopniu.

pzdrw

Tak też kombinowalem by w konsultacji ze stolarzem skuć połowę i połowę podebrać na stopniu. Jednak stopień 1,5 cm jak piszesz to ciut za mało - co w przypadku cyklinowania ???

A co ile czasu zamierzasz cyklinować :). W najgorszym wypadku wymienisz ten stopień za 15 lat, a kto wie czy nie dłużej.

W sumie racja :wink:

Tylko czy jest możliwe takie podebranie tych około 2.5 cm w stopniu by nie było to widoczne od strony grubości stopnia. Chciałbym by nawet te podcięte stopnie wizualnie wyglądały na grubości jak pozostałe :wink: