Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem - jaki

Arek99

Recommended Posts

Tez mam taki problem ale wstępnie zadecydowałem o Vailanice z osobnym zasobnikiem 70l w podobnej obudowie co kocioł zamontowany obok kotła, taki zestaw jest tańszy od 2 funkcyjnego a i jest wiekszy zasobnik niz te w dwufunkcyjnych z zasobnikiem, a głebokośc takiego zestawu to 39cm, a zestaw jest szerokości około 90cm. Uważam to za lepsze rozwiazanie od dwufunkcyjnego z zasobnikiem ale czekam na inne opinie.

Vaillant VUI aquaPLUS

Wbudowany zasobnik ładowany warstwowo poj 20 litrów. Wydatek cwu 164 l/10 min. Wymiary wys 800/ szer 440/ głęb 497. Ma możliwość podłączenia cyrkulacji.

Cena netto 5 499 PLN

Bardzo fajny kocioł, nawet brałem go pod uwagę ale ma zbyt małą moc min. 10,4 kW. Jak policzyłem bilans cieplny to przy moim domu potrzeba (dla -15oC) 9 kW - tak więc byłoby kiepsko z modulacją. Immergas ma 4.5 kW więc jest trochę lepiej. Ale za to aquaPLUS ma bardzo duże możliwości jeśli chodzi o wydatek ciepłej wody.

Niestety wybór zawsze należy do inwestora 8) :D :o :-?

Pozdrawiam

Immergas ma 4.5 kW więc jest trochę lepiej. Ale za to aquaPLUS ma bardzo duże możliwości jeśli chodzi o wydatek ciepłej wody.

Tą wydajnością bym się tak bardzo nie przejmował. Vaillant ma rzeczywiście nieco większą wydajność (przez pierwsze 10 min. 164 l a Immergas 147). Ale Immergas ma dużo większy zasobnik. My mamy ustawioną temperaturę tylko na 40 stopni i jeszcze nigdy nam wody nie zabrakło. A zresztą woda od 25 do 40 stopni podgrzewa się w ok. 10 minut - czas wystarczający, żeby się wytrzeć i wpuścić do łazienki następną osobę. Mam szambo i nie chce mi się robić testów na maksa, ale te obawy, czy starczy wody, to przesada, jeśli ma się dowolny kocioł z zasobnikiem. Bojler elektryczny, to co innego - tam się woda grzeje długo. Immergas ma jeszcze "dopalacz". Nazywa się to chyba "gaudium magnum". Maksymalizuje wtedy wydatek ciepłej wody. Nie wiem, jak to działa, jeszcze nigdy nie włączałem.

• 3 weeks później...

IMMERGAS oferuje cztery modele takich kotłów:

- Avio Major 24 lub 28 kW z zasobnikiem 60l i otwartą komorą spalania,

- Zeus Major 24 lub 28 kW z zasobnikiem 60l i zamkniętą komorą spalania,

- Zeus Mini 24 kW z zasobnikiem 45l i z zamkniętą komorą spalania,

- Zeus Victrix 24 lub 32 kW z zasobnikiem 54l kondenacyjny.

Wszystkie mają możliwość podłączenia cyrkulacji cwu.

Myślę, że któryś z nich będzie Ci pasował.

Ja mam Avio Major 24 kW. Spisuje się bardzo dobrze.

Polecam.