Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hura, hura, urodził się mój pies

ankalenka

Recommended Posts

Rozsadza mnie radość, więc muszę dać upust: właśnie się dowiedziałam, że urodził się nasz długo oczekiwany czekoladowy labrador!!! Mój mąż przez ostatni tydzień co chwilę mnie pytał: jak myślisz, czy już jest nasz piesek? Chyba przy narodzinach naszych dzieci nie widziałam w nim tyle radości, to marzenie jego dzieciństwa. :D :D

Gratuluje! My mielismy na jesieni witac u nas mala hovcie, czekalam na jej narodziny, a kiedy juz sie urodzila bylam bardzo szczesliwa. Ale rzeczywistosc sprowadzila nas na ziemie :cry: Wprowadzamy sie do domu, w ktorym nie ma drzwi wew, teren jest nie calkiem ogrodzony, balagan przed domem. Postanowilismy poczekac wiec do wiosny.

Labki to super pieski, a te czekoladowe to prawdziwe male trufelki :)

Teren przed domem jest prawie uporzadkowany, ale nie mamy zrobionych podjazdow, kostki, etc. Ogrod zostal zalozony, mamy piekny trawnik i sad. No ale nie udalo sie wszystkiego "szczelnie' ogrodzic, bo teren to ponad hektar, wiec wyszloby drogo... Nie mamy bramy wjazdowej, tylko taka zbita z desek prowizorke. Ale dzieci nie sa takie male (prawie 7 lat i 10 lat) wiec na droge nie wychodza. Co innego byloby z psem, bo malemu szczeniaczkowi nie wytlumaczysz, aby nie wychodzil na dosc ruchliwa droge. Dlatego ze szczeniaczkiem musimy niestety poczekac, ale jutro przyjezdza do nas kocie malenstwo :)

Ankalenka,

To super. Gratuluje wyboru hodowli - już profesjonalna, a jeszcze domowa. Chyba nie znam lepszej hodowli labradorów w Polsce. I na pewno będziesz mogła liczyć zawsze na pomoc i rady z ich strony.

Pozdrawiam

Iwona (również właścicielka labradora - czarnej suczki, obecnie już 3,5 letniej)

to mnie pocieszyłaś, bo hodowlę znalazłam w internecie. Wahałam się między nimi a Dębowym Gajem w Warszawce, ale kierując się intuicją (rozmowy z właścicielką, korespondencja i przede wszystkim odczucia własne) wybrałam jak wybrałam. Do tego strasznie podobają mi się te ciut jaśniejsze brązowe pieski.

Czy tu sie grupa Babice przeniosła????? ;-)

Własnie tez sie łamie na małym hovkiem, w piatek ide ogladac jakie to male cudo jest, ale mam straszne dylematy bo nas w domu praktycznie nie ma przez cały dzień i czy dzieci sobie poradza z problemem.

Ozzy mam podobna wiekowo dwójke do Ciebie tylko o rok młodsi :-).

No i wlsnie nie jestem pewny czy poradza sobie z wychowaniem psa ( co prawda mam nadzieje na odwrotny efekt ze sami będa musieli stać sie bardziej obowiazkowi i nim zajac? )

Na szczescie nie mam problemu z drzwiami i nieogrodzonym terenem. Jedynie moze co to ze obecny ogrodzony teren ma 300m i nie wiem jak koogzystencje z psem zniosa rosliny ale to juz bedzie potem problemem.

Docelowo zapisuje sie na spacerki po okolicy Lipkowa jak docelowo ( albo chwilowo) sie tam przeprowadze.

ehh napiszcie jakies cieple słowo co by moje obawy rozmyc.

też zauważyłam, że to chyba nowy adres grupy Babickiej! Myślę, że przez pierwszy rok-półtora to trzeba się przyłożyć do wychowania psa porządnie - mam nadzieję spędzić ten czas na zmianę w domu z mężem - chwilowo on teraz będzie bez pracy, potem może nam się uda zajść w ciążę i ja posiedzę. Taki jest plan. Wydaje mi się że zostawienie psa na głowie dzieci nie doprowadzi do niczego dobrego, trzeba tu stanowczości i konsekwencji, co nie jest cechą dziecięcego charakteru.. Ale słyszałąm że dobre i pół godziny treningu dziennie, żeby pieska wychować.

Hej,

Troche czasu trzeba poswiecic to pewne, ale bez przesady nie tylko osoby nie pracujące mają psy :D . Jak wzielismy Orkę pracowałam na 3/4 etatu i to na pewno pomogło. Wg mnie najgorsze jest pierwsze pół roku jak pies niszczy potem już z górki, chociaż szkolić trzeba ciągle bo bestie sie rozpuszczaja. Warto tez pojsc na szkolenie. Na dzieci jako podstawe opieki nad psem moim zdaniem nie ma co liczyc :( .

Poza tym jesli pies ma przebywac dłuzej sam w domu, badz dom jest nowiutki i boli kazde zniszczenie, proponuje rozważyć zakup klatki.

Pozdrawiam

Mieszkaniem i zniszczeniami az tak bardzo sie nie przejmuje , podejrzewam ze moje dzieci sa gorsze, co prawda nie gryza mebli i obic ale slady po rekach, plamy po dlugopisach i farbach sa wszedzie wiec jak pies dokończy dziela zniszczenia to bedzie pretekst by wymienic na nowe ;-) Z remontem domu poszekam az wybuduje kolejny w Koczargach zebym mógł sie przeprowadzić na ten czas bo kolejny raz nie zdzierze mieszkania na budowie ( wlasnie koncze wykańczac po 6 latach mieszkania w niewykończonym). A co do wychowania przez dzieci, to mam zamiar spróbowac puścić starszego na szkolenie z psem, ale to dopiero na wiosne jesli juz. Moze go to troche zmobilizuje i nauczy systematycznosci ?. A sam no cóz, trzeba sie bedzie przyzwyczaić do wstawania z pól godzimy wczesniej zeby pójsc na poranny spacer z psem ale mysle ze mnie tez to sie przyda :-)

Moniś,

piesek, piękny!!!! pyszna czekoladka. możesz obejrzeć miot na http://www.labradory.pl

Jerzysio, nawet nie za parę miesięcy tylko za dwa. przeprowadzamy się w drugiej połowie października, i wtedy też odbieramy pieska.

Ankalenka sliczznosci!!!!!!!!!!!!!

Pamietam jak zobaczylam swoja sunie majaca niecale 2 tygodnie, od razu wiedzialam ze ma byc TA i ZADNA inna.

Widze, ze w grupie Babickiej z powodzeniem mozemy zrobic sekcje Labradorow i Goldenow. :wink: