Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okazuje się, że w Polsce jest baaaardzo tanio...

GREG.M

Recommended Posts

Ku pokrzepieniu serc...

http://biznes.onet.pl/0,1156366,wiadomosci.html

Rok temu byłem u znajomego angola. Kupił mieszkanie w Windsorze, ok. 40 m.kw. w starej, obskurnej kamieniczce. W Polsce byłoby to uznane za slums z warszawskiej Pragi.

Zapłacił 250.000 funtów, czyli ok. 1.500.000 PLN!!!! Wziął na to kredyt of course.

Ku pokrzepieniu serc...

http://biznes.onet.pl/0,1156366,wiadomosci.html

Rok temu byłem u znajomego angola. Kupił mieszkanie w Windsorze, ok. 40 m.kw. w starej, obskurnej kamieniczce. W Polsce byłoby to uznane za slums z warszawskiej Pragi.

Zapłacił 250.000 funtów, czyli ok. 1.500.000 PLN!!!! Wziął na to kredyt of course.

Podajac ceny nieruchomosci w GB , ktore rzeczywiscie naleza do najwyzszych w UE , nalezalo by je porownac ze srednia placa w GB !!!

Średnie dochody(w funtach) w Anglii są zbliżone do polskich dochodów w złotówkach. W zeszłym roku średnie roczne dochody wynosiły w GB około 27000 funtów. Najdroższe są mieszkania w samym centrum Londynu. Im dalej od centrum, ceny szybko spadają. Z tego co wiem w porównaniu do dochodów mieszkania i domy kosztują mniej więcej tyle samo w GB i u nas. Za to sprzęt rtv i agd tam wypada tańszy.

Średnie dochody(w funtach) w Anglii są zbliżone do polskich dochodów w złotówkach. W zeszłym roku średnie roczne dochody wynosiły w GB około 27000 funtów. Najdroższe są mieszkania w samym centrum Londynu. Im dalej od centrum, ceny szybko spadają. Z tego co wiem w porównaniu do dochodów mieszkania i domy kosztują mniej więcej tyle samo w GB i u nas. Za to sprzęt rtv i agd tam wypada tańszy.

27k Funtow= 158392,59 Zl po dzisiejszym kursie !!! :o

Nie wiem o jakich srednich dochodach piszesz na rodzine ??

Jest to BARDZO wysoka srednia , znasz duzo polskich rodzin majacych takie dochody ????

Czegóż mozna się spodziewać po ludziach którzy jeżdzą lewą stroną.

... i mają osobne krany na zimną i ciepłą wode. :D

...i sztuczne kominki na gaz lub prąd :wink:

... i wtyczki na 3 bolce. Na dodatek kwadratowe. :D

... i mówią ( jakby ) z pełnymi ustami ;-)

• 1 month później...

Nie zgodzilbym sie do konca, ze w Anglii nie buduja nowych domow. Rosnie ich calkiem duzo, ale sa budowane przez developerow - kilka domkow na raz albo wielorodzinne o niskiej zabudowie.

Tam niestety ludzie nie buduja tak jak sie to robi u nas - inna kultura, inne podejscie do pewnych spraw. Co ciekawe, oni nawet nie rozwazaja takiej opcji :o :o chociaz czuja, ze robiac to samemu wyszloby znacznie taniej. Sadze, ze to dla nich zbyt wiele zachodu... lepiej wziac kredyt i wprowadzic sie do gotowego...

Jeden ze znajomych Anglikow budowal autentycznie nowy dom, znaczy tak mowil, okazalo sie ze dom budowal mu developer, a on tylko podejmowal decyzje w stylu: jaki kolor scian, jakie szafki w kuchni, czy postawic ogrod zimowy, itp. Ile on przy tym najadl sie stresu... "czy bedzie pasowalo; myslalem, ze to bedzie wygladalo inaczej; a kiedy wsadza drzewka"

Pokazalem mu zdjecia z budowy mojego domu, ale robil oczy :o :o

Opowiadajac mu o jakis detalach budowlanych patrzyl na mnie jak bym mowil o zyciu na Marsie :lol: Jak sie dowiedzial, ze mam studnie z wlasna woda i ze nie musze za ta wode placic... cool! Aha... slyszal o studniach z kregow, ale zeby zwykla rure w ziemie i z tej rury plynela woda.... czary :o :o

w czasie pobytu w anglii przez dłuższy czas oglądałem program w tv gdzie pokazane sa aukcje nieruchomości a później przychodzą twórcy programu wraz z lokalnymi agentami nieruchomości i oceniają co nabywcy tam zrobili i jaki mozna przez włożoną pracę osiągnąć zysk. zauważyłem, że kupowanie ruder, odnawianie i sprzedawanie jest źródlem utrzymania dla wielu ludzi. sytuacja z cenami jest trochę dziwna to prawda ale malo kto wie dlaczego tak jest. otóż ponad 10 lat temu kiedy jeszcze blair nie rządził, a u władzy byli konserwatyści ceny nieruchomości były bardzo niskie około 5-6 razy mniejsze niż teraz. rządzący obecnie po dojściu do władzy doprowadzili do rozkwitu gospodarki a co za tym idzie wzrostu cen nieruchomości. dodatkowo zaznaczam, że podatki od nieruchomości w anglii są dość duże ale rządzący obiecali że doprowadzą że cena nieruchomości w przyszłym roku nie będzie niższa i cena obecna + zapłacony podatek. oglądałem jakieś pół roku temu jak ktos kupił za 30000 funtów mieszkanie 2 km od stadionu Liverpoolu, także z tymi cenami mieszkań do remontu poza londynem nie ma co przeszadzać, rury kanalizacyjne są na zewnątrz bo gdyby coś się stało z rurą w domuto koszt naprawy bylby duży, a poza tym w zime nie ma takich mrozów jak u nas