GREG.M 31.08.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Ku pokrzepieniu serc...http://biznes.onet.pl/0,1156366,wiadomosci.html Rok temu byłem u znajomego angola. Kupił mieszkanie w Windsorze, ok. 40 m.kw. w starej, obskurnej kamieniczce. W Polsce byłoby to uznane za slums z warszawskiej Pragi.Zapłacił 250.000 funtów, czyli ok. 1.500.000 PLN!!!! Wziął na to kredyt of course. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 31.08.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Ale w Anglii to większość mieszkań ma standard naszych slumsów. Szczególnie pięknie wyglądają wszelkiego rodzaju instalacje na elewacji. Albo odpływ z łazienki kończącu się na wys. pierwszego pietra (woda leje się na chodnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 31.08.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 A dal mnie najgorsze jest to, że w Anglii domów się nie buduje... kupuje sie gotowe I to jest bardzo smutny fakt, uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GREG.M 31.08.2005 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Rozumiem, że jest to fakt smutny dla anglików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 31.08.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Rozumiem, że jest to fakt smutny dla anglików Właśnie tak!! I dlatego mój mąż znalazł sobie żonę Polkę!! I wreszcie może budować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 31.08.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Ku pokrzepieniu serc... http://biznes.onet.pl/0,1156366,wiadomosci.html Rok temu byłem u znajomego angola. Kupił mieszkanie w Windsorze, ok. 40 m.kw. w starej, obskurnej kamieniczce. W Polsce byłoby to uznane za slums z warszawskiej Pragi. Zapłacił 250.000 funtów, czyli ok. 1.500.000 PLN!!!! Wziął na to kredyt of course. Podajac ceny nieruchomosci w GB , ktore rzeczywiscie naleza do najwyzszych w UE , nalezalo by je porownac ze srednia placa w GB !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 31.08.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Średnie dochody(w funtach) w Anglii są zbliżone do polskich dochodów w złotówkach. W zeszłym roku średnie roczne dochody wynosiły w GB około 27000 funtów. Najdroższe są mieszkania w samym centrum Londynu. Im dalej od centrum, ceny szybko spadają. Z tego co wiem w porównaniu do dochodów mieszkania i domy kosztują mniej więcej tyle samo w GB i u nas. Za to sprzęt rtv i agd tam wypada tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 31.08.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Średnie dochody(w funtach) w Anglii są zbliżone do polskich dochodów w złotówkach. W zeszłym roku średnie roczne dochody wynosiły w GB około 27000 funtów. Najdroższe są mieszkania w samym centrum Londynu. Im dalej od centrum, ceny szybko spadają. Z tego co wiem w porównaniu do dochodów mieszkania i domy kosztują mniej więcej tyle samo w GB i u nas. Za to sprzęt rtv i agd tam wypada tańszy. 27k Funtow= 158392,59 Zl po dzisiejszym kursie !!! Nie wiem o jakich srednich dochodach piszesz na rodzine ?? Jest to BARDZO wysoka srednia , znasz duzo polskich rodzin majacych takie dochody ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soniq 01.09.2005 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 A dal mnie najgorsze jest to, że w Anglii domów się nie buduje... kupuje sie gotowe I to jest bardzo smutny fakt, uważam. Podobnie jak w USA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 01.09.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 GREG.M napisał "Okazuje się, że w Polsce jest baaaardzo tanio... " Też mi odkrycie Od 60 lat tak jest Ale się cieszymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GREG.M 01.09.2005 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Tłumaczyłem anglikom, że za cenę swych ruder w UK mogliby kupić super pałacyk z wielkim ogrodem w Polsce. Jakoś nie byli zainteresowani... Nie wiem dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rokas 01.09.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Czegóż mozna się spodziewać po ludziach którzy jeżdzą lewą stroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 01.09.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Czegóż mozna się spodziewać po ludziach którzy jeżdzą lewą stroną. ... i mają osobne krany na zimną i ciepłą wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 01.09.2005 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Czegóż mozna się spodziewać po ludziach którzy jeżdzą lewą stroną. ... i mają osobne krany na zimną i ciepłą wode. ...i sztuczne kominki na gaz lub prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 01.09.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Czegóż mozna się spodziewać po ludziach którzy jeżdzą lewą stroną. ... i mają osobne krany na zimną i ciepłą wode. ...i sztuczne kominki na gaz lub prąd ... i wtyczki na 3 bolce. Na dodatek kwadratowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.09.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Czegóż mozna się spodziewać po ludziach którzy jeżdzą lewą stroną. ... i mają osobne krany na zimną i ciepłą wode. ...i sztuczne kominki na gaz lub prąd ... i wtyczki na 3 bolce. Na dodatek kwadratowe. ... i mówią ( jakby ) z pełnymi ustami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.09.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 ...a te kominki na gaz to maja z naszej okolicy.... produkcja idzie na 3 zmiany..... Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwinw 05.10.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 a także ... czego można sie spodziewać po tych co cieszą się o ile wiedzą że stolicą Polski jest Warszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ditu 05.10.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Nie zgodzilbym sie do konca, ze w Anglii nie buduja nowych domow. Rosnie ich calkiem duzo, ale sa budowane przez developerow - kilka domkow na raz albo wielorodzinne o niskiej zabudowie. Tam niestety ludzie nie buduja tak jak sie to robi u nas - inna kultura, inne podejscie do pewnych spraw. Co ciekawe, oni nawet nie rozwazaja takiej opcji chociaz czuja, ze robiac to samemu wyszloby znacznie taniej. Sadze, ze to dla nich zbyt wiele zachodu... lepiej wziac kredyt i wprowadzic sie do gotowego... Jeden ze znajomych Anglikow budowal autentycznie nowy dom, znaczy tak mowil, okazalo sie ze dom budowal mu developer, a on tylko podejmowal decyzje w stylu: jaki kolor scian, jakie szafki w kuchni, czy postawic ogrod zimowy, itp. Ile on przy tym najadl sie stresu... "czy bedzie pasowalo; myslalem, ze to bedzie wygladalo inaczej; a kiedy wsadza drzewka" Pokazalem mu zdjecia z budowy mojego domu, ale robil oczy Opowiadajac mu o jakis detalach budowlanych patrzyl na mnie jak bym mowil o zyciu na Marsie Jak sie dowiedzial, ze mam studnie z wlasna woda i ze nie musze za ta wode placic... cool! Aha... slyszal o studniach z kregow, ale zeby zwykla rure w ziemie i z tej rury plynela woda.... czary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwinw 05.10.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 w czasie pobytu w anglii przez dłuższy czas oglądałem program w tv gdzie pokazane sa aukcje nieruchomości a później przychodzą twórcy programu wraz z lokalnymi agentami nieruchomości i oceniają co nabywcy tam zrobili i jaki mozna przez włożoną pracę osiągnąć zysk. zauważyłem, że kupowanie ruder, odnawianie i sprzedawanie jest źródlem utrzymania dla wielu ludzi. sytuacja z cenami jest trochę dziwna to prawda ale malo kto wie dlaczego tak jest. otóż ponad 10 lat temu kiedy jeszcze blair nie rządził, a u władzy byli konserwatyści ceny nieruchomości były bardzo niskie około 5-6 razy mniejsze niż teraz. rządzący obecnie po dojściu do władzy doprowadzili do rozkwitu gospodarki a co za tym idzie wzrostu cen nieruchomości. dodatkowo zaznaczam, że podatki od nieruchomości w anglii są dość duże ale rządzący obiecali że doprowadzą że cena nieruchomości w przyszłym roku nie będzie niższa i cena obecna + zapłacony podatek. oglądałem jakieś pół roku temu jak ktos kupił za 30000 funtów mieszkanie 2 km od stadionu Liverpoolu, także z tymi cenami mieszkań do remontu poza londynem nie ma co przeszadzać, rury kanalizacyjne są na zewnątrz bo gdyby coś się stało z rurą w domuto koszt naprawy bylby duży, a poza tym w zime nie ma takich mrozów jak u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts