Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do ocieplenia są ściany domu i fundament. W związku z tym mam taki mały dylemat. Co ocieplać pierwsze, fundament czy ściany? Dodam, że fundament był lany prosto w wykop i teraz będzie trzeba ten fundament odkopać, ściana ma być dwuwarstwowa.

Pytam dlatego, że wygodniej (ze względu na terminy) byłoby najpierw ocieplić ściany, gdyż umówiłem się z ekipą, że fundament odkopę sam, a nie bardzo dysponuję teraz wolnym czasem.

https://forum.murator.pl/topic/39550-ocieplanie-styropianem-co-pierwsze-%C5%9Bciana-czy-fundament/

No kochani. Tyle mądrych głów jest na forum, a nikt nie zna odpowiedzi na takie banalne pytanie. Może nie jest to sprawa życia i śmierci, ale mimo wszystko Wasza pomoc by mi się przydała.

Fundament wpierw. Pamiętaj potem o listwie startowej podtrzymującej ocieplenie ścian. Zakładam że wszędzie dajesz styropian.

Na fundament: klej, styropian, siatka, klej, dysperbit (albo jakieś folie).

Gerion

Najlepiej równolegle, o ile rusztowanie stanie.

Jak nie, to bez znaczenia, ale raczej ściana. W czasie ocieplenia ściany łatwiej uszkodzić jest cokół niż odwrotnie.

Jeśli się ocieplenia ściany i fundamentu się schodzą (zlicowana płaszczyzna), to nie musi być listwy cokołowej.

Jedynie jeśli ściana jest wysunięta względem cokołu, to tak, lub zamiennie listwa kapinosowa.