Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpady z kostki kamiennej-czy warto z niej ułożyć chodnik.

Recommended Posts

Można wybrać z nich jedną stronę zupełnie płaską z tym, że są różnej wielkości i grubości. Słyszałem, że można położyć to na tz. suchą zaprawę (piasek z cementem ) i układać na tym. Po ułożeniu i ubiciu polać wodą żeby związał cement i powinno wydaje mi się stwożyć jedną całość z podłożem. Co o tym sądzicie?

Był kiedyś wątek o odpadzie granitowym. Ułożone z tego ma podjazd i chodnik nnatasza. Sami przymierzaliśmy się do tego bo materiał tani, trwały, ale koszty transportu ciągle za wysokie a na naszym etapie mamy chroniczny brak gotówki :wink:

Co do krawędzi to jak już napisamo powyżej - przy układaniu licujesz płaskimi stronami i po kłopocie. Różnica polega na tym, ze taki odpad ma nieregularne kształty, ale na tym problemy się kończą. Sprawdzałęm u siebie ceny ukłądanie - róznicy z polbrukiem nie było, a materiał szlachetniejszy i na pewno trwalszy.

Można wybrać z nich jedną stronę zupełnie płaską z tym, że są różnej wielkości i grubości. Słyszałem, że można położyć to na tz. suchą zaprawę (piasek z cementem ) i układać na tym. Po ułożeniu i ubiciu polać wodą żeby związał cement i powinno wydaje mi się stwożyć jedną całość z podłożem. Co o tym sądzicie?

Witam,

Mój sąsiad tak dokładnie zrobił. Układał to sam, pierwszy raz. Wygląda ładnie i wytrzymało już dostawy piasku i drewna do kominka. Wada jaką ja widzę: kilka "kostek" odkleiło się po niecałym roku. Ale kilka sztuk, a powierzchnia jest dość spora. Zobaczę jak będzie dalej.