Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wody - pytanie o opaskozawór jak to jest?

Recommended Posts

powiedzcie mi jak się montuje taki opaskozawór , tzw. nawiertkę , czy można zrobić tak że zamontować opaskę, podłączyć rurę , zasypać , ale nie nawiercać rurociągu tylko zrobić to później ? czy da się to zrobić bez późniejszego odkopywania ? chciałbym tak zrobić bo nie chcę jeszcze montować wodomierza , i puszczać wody bo budynek jeszcze nie zamknięty , ale chciałbym już posprzątać wokół i zasypać wszystkie wykopy pod przyłącza.

Wydaje mi się, że zależy to też od nawiertki.

http://www.kryzaplast.com.pl/naiertki_pcv_pe.htm

Z nawiertką Nawiertka NWZ-PE do rur PE tego nie da się chyba zrobić. Moja jest podobna (a może nawet taka sama) jak Nawiertka NCS do PE . PVC i tam się kręciło trzpieniem do zakręcania w celu przebicia się przez rurę. Jednak zawsze istnieje jakieś ryzyko (nie wiem jakie, ale pewnie jakieś tam jest, że coś będzie nie tak...).

Dokładnie nie wiem ale wydaje mi się że ten etap pracy związanej z przyłączem wodnym powinien być odebrany przez MPWiK przed zasypaniem.

tak wiem, i montaż opaski i odbiór przed zasypaniem będą robiły wodociagi , chodzi mi tylko o to , czy można to zrobić w taki sposób że nie puści się wody , czy ta nawiertka ma jakiś zawór który umozliwia zakręcenie wody ?

tak są nawiertki które mają w specjalny nóż do wiercenia rurociągu, można zamontować taką nawiertke na rurociągu zasypać a później nawiercić jest to niewskazane, ponieważ po puszczeniu wody może okazać się, że przecieka i co wtedy? są również przypadki że podczas wiercenia główna rura pęknie dokopanie się wówczas iest znacznie truniejsze

są też nawiertki ciut droższe które się zakłada i nawierca po nawierceniu można zamknąć zawór a następnie skontrolować czy nie ma przecieku pomiędzy siecią a nawiertką, ta nawiertka w twoim wypadku będzie lepsza, gdyż bez problemów można nie puszczać wody w rurociągu, wadą jest to iż potrzebne jest specjalne wiertło

Ja miałem zawór z nawiertką. Zrobili nawiercili i pokazali, że jest woda na końcu rury. Zima zastała dom w stanie surowym zamkniętym. Końcówkę rury (już w domu) ociepliłem wełną, zasłoniłem kurtynami z folii i podłacząłym grzejnik nawiewny połączony z termostatem. Jak spadało poniżej zera to dmuchawa się włączała. Nic mi nie zamarzło i działa do dzisiaj.

Pozdrawiam

U mnie rura kończyła się wodomierzem z zaworem na końcu. Na zimę zakopałem całość poniżej strafy przemarzania. Był mały problem jesienią gdy przyszły nieoczekiwane przymrozki (wodomierz do naprawy (dobrze że mam możliwość zrobienia tego za darmo :wink: . Jeśli jednak ktoś będzie zapobiegliwy to wszystko można ładnie zabezpieczyć. Wodomierz z zaworem owinąć wełną, wsadzić do wora i zakopać. Pytanie tylko czemu Paweł nie chce się w tym roku podłączać?

U mnie rura kończyła się wodomierzem z zaworem na końcu. Na zimę zakopałem całość poniżej strafy przemarzania. Był mały problem jesienią gdy przyszły nieoczekiwane przymrozki (wodomierz do naprawy (dobrze że mam możliwość zrobienia tego za darmo :wink: . Jeśli jednak ktoś będzie zapobiegliwy to wszystko można ładnie zabezpieczyć. Wodomierz z zaworem owinąć wełną, wsadzić do wora i zakopać. Pytanie tylko czemu Paweł nie chce się w tym roku podłączać?

zakopać wodomierz? ale nie moge tego zrobić, bo wodomierz będzie na końcu rury wypriowadzonej w domu , a w domu jest wylany chudziak więc zakopać się tego nie da , chcę się podłączyć , tylko że obawiam się o wodomierz w czasie zimy , bo pewnie domu nie bede ogrzewał , ale skoro ocieplenie wełną by wystarczyło , to chętnie się podłącze , żeby miec to za sobą , wody narazie nie potrzebuję , bo mam studnie wierconą i pompe elektryczną.

No tak... u mnie prawie do lata kran był na dworze więc z zakopaniem bie było kłopotu. Co do tego ocieplania to zalezy od tego jaka będzie w domu zimą temteratura... Jesienią za długo czekałem, ale na wiosnę miałęm powtórkę z naprawy bo mimo ocieplenia na noc przymrozek był zaskakująco duży... :cry: Może najprościej załatwić to w ten sposób, że ściągniesz wodomierz i po kłopocie. Na wiosnę go ząłożysz i zaplombujesz ponownie. tylko, że trzeba by to uzgodnić z wodociągami.