Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja- jak zakończyć rure z powietrzem do kominka?

Boowa

Recommended Posts

...i pamiętaj żeby kratka była z 50 cm nad docelowym poziomem gruntu => śnieg zimą.

U mnie w warstwie ocieplenia będzie Z-etka podniesiona do góry o 50 cm + kratka p.owadom - i tyle. Kratkę można pomalować na kolor elewacji i nie będzie nic widać.

Pozdrawiam

tez tak chce zrobic .. tylko jedna rzecz nie daje mi spokoju... jesli puszcze rure w ociepleniu to znaczy ze w tym miejscu nie bedzie ocieplenia na scianie tylko rura...

czy to nie problem ??? chodzi mi o przemarzanie scinay i te sprawy ...

...i pamiętaj żeby kratka była z 50 cm nad docelowym poziomem gruntu => śnieg zimą.

U mnie w warstwie ocieplenia będzie Z-etka podniesiona do góry o 50 cm + kratka p.owadom - i tyle. Kratkę można pomalować na kolor elewacji i nie będzie nic widać.

Pozdrawiam

tez tak chce zrobic .. tylko jedna rzecz nie daje mi spokoju... jesli puszcze rure w ociepleniu to znaczy ze w tym miejscu nie bedzie ocieplenia na scianie tylko rura...

czy to nie problem ??? chodzi mi o przemarzanie scinay i te sprawy ...

... no to wkuj się rurą w ścianę wewnątrz budynku, potem kolano 90 stopni + króciec na zewnątrz i na końcu kratka na elewacji zew.

Moim skromnym zdaniem należy zadbać jeszcze o:

1. żeby rura nie była tuż pod posadzką (w końcu teci tamtędy zimne powietrze) może chociaż jakiś fragment ocieplenia mieszy posadzką a rurą

2. aby nie zalegała woda (jakkolwiek by się tam dostała) musi być choć minimalny spadek w kierunku na zewnątrz budynku.

.. tylko jedna rzecz nie daje mi spokoju... jesli puszcze rure w ociepleniu to znaczy ze w tym miejscu nie bedzie ocieplenia na scianie tylko rura... czy to nie problem ??? chodzi mi o przemarzanie scinay i te sprawy ...

Wkuj się w ścianę - tak jak pisze Jurg. Ja też się wkuwam.

Pozdrawiam

A co myślicie o wyprowadzeniu rury w podobnym stylu jak się robi GWC rurowe przy rekuperacji ? Czyli pod ziemią i zakończenie w postaci gustownego obudowanego "grzybka".

W takim wypadku są zerowe problemy z ociepleniem...

A tak na poważnie: policz sobie powierzchnię ścian zew. w całym domu i potem powierzchnię kiepsko ocieploną przy czerpni. Potem zobacz czy wogóle mieści Ci się to nawet w promilach powierzchni i policz straty. Myślę, że sprawa jest pomijalna, no może parę groszy rocznie.

witam ponownie,

wczoraj byłem w Leroyu i szukałem kratki która by się do tego celu nadała i niestety niczego takiego nie znalazłem.. czy ktoś zatem mógłby mi opisać dokładnie jakiego rodzaju kratke zastosować, gdzie ją kupić i jak ją zamocować?

aa to samo pytanie jeżeli chodzi o kran w elewacji - jak go schować i izolować przed mrozem w zimie?

może ktoś ma jakieś fotki?