Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka z dużym pochyleniem-warto?

Recommended Posts

Mam dylemat: posiadam działke 12a z pochyleniem ok 8 stopni. Daje to ok 8m wysokosci na 40 metrach. Stok jest południowy - dołem idzie droga. Może mi podpowiecie czy warto wchodzić na taką dziłkę z budową - może ktoś podzieli się doświadczeniami . Chciałbym budować domek porterowy bez podpiwniczenia począwszy od wiosny. Robi się mało czasu a ciągle mam wątpliwości.

Pozdrawiam forumowiczów

Gdzieś na Forum jest wątek na temat budowy domu na stoku (chyba chodiło o góry). Według tamtych opinii lepiej nic nie budować, chyba że coś lekkiego (np. dom w technologii szkieletowej) w przeciwnym razie możesz mieć problemy z fundamentami (napór ziemi itd). Pale też raczej nie wchodzą w grę bo przy osuwiskach zostaną złamane jak zapałki - taki stok sporo waży (to są setki tysięcy ton). Poza tym efekty jak u Roose.

pzdr i powodzenia

Ja mam dziłkę z pochyleniem 2m na 30m i gdybym miał wybierać drugi raz wolałbym płaską. Dochodzą dodatkowe prace i kłopoty z m.in. ogrodzeniem, zagospodarowaniem terenu, odpływem wód opadowych.

pozdrawiam

Wszystko to co mówią poprzednicy jest oczywistą prawdą. Ja osobiście gdyby chodziło o kupno to bym takiej działeczki nie nabył. Z drugiej strony jeśli już ją masz i nie chcesz się jej pozbywać, bądź trudno ją sprzedać może warto coś tam zrobić. Było kilka artykułów w Muratorze i pisano o niebezpieczeństwach w ekstremalnym przypadku jak domy zjeżdżały i się pochylały. Pisano także co należy bezwzględnie zrobić aby uniknąć takich niespodzianek.

Zapewne masz świadomość, że inwestycja będzie droższa o ile - nie mam pojęcia. Podstawa to badania geologiczne. Ponadto są projekty które nadają się na skarpę /ma je także Muartor/. Obawiam się jednak że przy takim skosie nie obejdzie się bez domu z piwnicą. Przemyśl, może warto a może nie. Można zrobić taki rachunek finansowy czy to się opłaca i czy trudności codziennego bytowania na tej działce zrekompensuje Ci np. przepiękny widok, który z reguły jest ładniejszy niż na działce równej jak stół.

Pozdrawiam

Dziekuję za opinie. Sa one raczej na NIE i napewno wezme je pod uwagę. Myślę jednak, że są i pozytywne aspekty jak chocby cena - 30% dzialki płaskiej.

Postanowiłem ostatecznie zdac sie na opinie eksperta geologa z ktorym umowiłem sie na czwartek (odwiert). Działka nie jest w gorach. Są to okolice Lublina i jest to brzeg wąwozu- ktorych tu jest sporo. Sąsiednia działka jest zasiedlona. Właściciele choć nie są zachwyceni to jednak ogolnie pozytywnie wyrażaję się o niej i warunkach zamieszkania .I jeszcze jedno: Rodzina jest za : żona chce tarasowy skalniak, dzieci własna gorke zimą. Tylko ja chciałbym wjechac normalnie do garażu i nie martwić sie ze ktoregos dnia dom mi zjedzie na ulicę.

I jeszcze pytanie jak dotrzec do tych publikacji w muratorze dotyczących zagrozen budowania na skarpie?

Pozdrawiam

Mam działkę na stoku (Beskidy). I buduję się, jestem zadowolony. Pewnie, że jest drożej, głównie przy okazji budowy fundamentu. Dużo jest również prac ziemnych związanych z kształtowaniem terenu, ale za to mam przepiękne widoki i duże możliwości w urządzaniu ogrodu. Nie ma także problemów z odprowadzeniem wód - same spływają :smile:. Zresztą w okolicy, gdzie buduję, nie ma płaskich dizałek.

Jeśli badania geotechniczne wykażą, że mozesz budować, to buduj - jak Ci się działka podoba. A z niewielkimi problemami typu wyjazd z garażu na pewno sobie poradzisz.

Mam działkę na stoku,nie jest straszny, ale fundament trzystopniowy,widoki piękne,nie wiem co dalej... Budować będę na pewno,jeszcze nie wiem w jakiej technologii - pomóżcie!!!Grunt jest spoisty,glina ze żwirem.Chciałam murowany,nie wiem z czego,boję się ściany jednowarstwowej,bo na mojej górce nieźle wieje...No i moje zasoby finansowe są ograniczone.Liczę na Waszą pomoc.Mój adres [email protected] Mieszkam niedaleko Trzebnicy,woj dolnośl.

Popieram anonima. Ale kolejność jest taka (co do mozliwości technicznych, bo finansowe możliwości powinny być większe o jakieś 30% niż przy płaskiej działce)

1. geolog koniecznie jeśli nie chcesz żeby dom zjechał do wąwozu.

2. Dobry architekt i takiż konstruktor (który nie przewymiaruje wszystkiego 10x z ostrożności)

I masz z jednej strony dom piętrowy, z drugiej parterowy.

Widziałem dawno temu w Architekturze przykład skandynawski - drewniany dom na działce składającej się głównie ze skał - nachylenie ~ 45 stopni. Super.

PS. Dzieci będą zachwycone, dziadkowie raczej nie.

Popieram anonima. Ale kolejność jest taka (co do mozliwości technicznych, bo finansowe możliwości powinny być większe o jakieś 30% niż przy płaskiej działce)

1. geolog koniecznie jeśli nie chcesz żeby dom zjechał do wąwozu.

2. Dobry architekt i takiż konstruktor (który nie przewymiaruje wszystkiego 10x z ostrożności)

I masz z jednej strony dom piętrowy, z drugiej parterowy.

Widziałem dawno temu w Architekturze przykład skandynawski - drewniany dom na działce składającej się głównie ze skał - nachylenie ~ 45 stopni. Super.

PS. Dzieci będą zachwycone, dziadkowie raczej nie.

Oprócz problemów opisanych przez Forumowiczów napewno są pozytywy : jak juz powiedziałeś cena działki, ale napewno bedziesz miał ładny widok a w końcu o to chodzi !!

"Pieniądze to nie wszystko !!"

Piwnice bedziesz musiał zrobić. Ja mam spadek ok. 1,2 m na 20m i tez wyszła mi (częściowo) piwnica. Buduj , nie daj sie złamać trudnością !