Wronka 31.08.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Witam, jestescie za czy przeciw podlodze drewnianej w holu (glowny szlak komunikacyjny)? W rodzinie rozgorzala do czerwonosci dyskusja czy ma byc ladnie (czyli drewno) czy praktycznie (gres). Wszelkie negatywne doswiadczenia mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 31.08.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 No to nie jest wesoło Na szczęście jest gres fakturą imitujący deski drewniane... U mnie będzie terakota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 31.08.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 mieszkam z rodzicami, oni mają w przedpokoju parkiet -dąb, w wiatrołapie - gres. z tym że tego przedpokoju na dole mają ok 20 m2 Przedpokój wygląda, ja kto mówi moja żona "cieplej" czytaj przytulniej. U teściów jest gres, i też jest ok, poza tym, że optycznie wygląda to jednak jakby to rzec - "chlodniej". Z utrzymaniem czystości nie ma problemu w obu przypadkach, na drewnie nie ma żadnych zarysowań ani jakichś wydeptań - też na pewno w jakims stopniu jest to kwestia dobrania lakieru- goście chodzą w butach i nic się nie dzieje. A, podłogi mają już ładne parę lat. Większym problemem dla parkietu, ale też dla okien drzwi i mebli jest Napoleon - kiciuś rodziców Ale to już osobny temat Moim zdaniem - rób tak żebyś była zadowolona, to Tobie ma się w Twoim domku wygodnie i przyjemnie mieszkać. Ale nie lekceważyłbym też opinii bliskich - np mój ojciec jak się okaże że coś jest nie tak, a proponował inaczej - potrafii dostatecznie dłuuuugo o tym przypominać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wronka 31.08.2005 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 wlasnie jest taka obawa, ze drewno w hallu, zwlaszcza przy wejsciu szybko sie wytrze i bedzie brzydkie (choc wczesniej bedzie wiatrolap z plytkami). Plytki - moim zdaniem - nie bardzo pasuja, bo trudno znalezc miejsce w ktorym powinny sie skonczyc. Rozwiazaniem nie sa tez plytki 'drewniane' bo to jeszcze gorzej polaczyc z parkietem w salonie. I chodzi tez o to aby bylo 'cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 31.08.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 jest tu jeszcze 1 kwestia do rozważenia- co kto lubi? Ja osobicie wolę parkiet, a w wiatrołapie myślę o gresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.08.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 U nas bedzie w przesionku gres, natomiast w holu bedziemy mieli gres polaczony z drewnem (olejowanym). Wiekszosc piachu i brudu z zewnatrz zostanie wlasnie w przedsionku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 31.08.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Zależy też jak szeroki masz hall i w jakim kształcie. U naszych znajomych na początku hallu jest chyba gres, albo terakota, a potem fajnie się łączy, tak nieregulanie z parkietem. A, i tym gresem można wejść do kuchni- bo kuchnię mają pierwszą po lewo od wejścia - miało byc wygodnie - tak z zakupami od razu prosto do kuchni - "fru", bez wchodzenia na parkiet... ale i tak na ogół wjeżdżaja do garażu i przejściem między domem a garażem wnoszą zakupy do kuchni,czyli centralnie po parkiecie - z uwagi na zacięcie sąsiadów do podglądania "co też fajnego sąsiadka kupiła.." Czyli zamiar był dobry, a życie i tak pisze swoje warianty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wronka 31.08.2005 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 ladniej bedzie wygladal na pewno parkiet - jak w salonie, jadalni i na schodach. Co do tego nie ma sporu Tylko czy uroda nie skonczy sie po pol roku intensywnego uzytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 31.08.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 my zrobimy parkiet - bardziej nam się podoba - już mamy kupiony i się "dosusza" Ja wychowałem się na parkiecie i dobrze się z nim czuję. A co do zużycia??? Wszystko się zużywa - my też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wronka 01.09.2005 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Witam ponownie, czy ktos jeszcze ma doswiadczenia z drewniana podloga w hallu (w przejsciu miedzy garazem a kuchnia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 01.09.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Witam, Kiedyś u moich rodziców w hallu był parkiet. Nie wiem, może teraz robią jakieś super lakiery ale jeśli nie to parkiet w hallu to nieporozumienie.Po pierwsze w zimie zawsze naniesie się trochę śniegu w związku z tym trzeba jakieś dywaniki instalować - te dywaniki powodują niszczenie parkietu (wycierają lakier) do tego i tak zawsze woda z tego śniegu trochę spłynie na podłogę więc parkiet ciemnieje... Dodatkowo w hollu zmienia się przecież buty czyli wnosi trochę piasku, który rysuje lakier (wiem, że niektórzy zmieniają obuwie przed drzwiami ale mój dom jest dla mnie a nie ja dla domu nawet jak żona trochę ponarzeka, że właśnie sprzątała:)W tej chwili są tak piękne płytki, że parkiet kat I wygląda przy nich jak tanie panele... Można nawet kupić płytki, które do złudzenia przypominają dębową klepkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek K. 01.09.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Witam ponownie, czy ktos jeszcze ma doswiadczenia z drewniana podloga w hallu (w przejsciu miedzy garazem a kuchnia)? U nas jest parkiet jesionowy. Po dwóch latach wygląda bardzo dobrze, bez zarysowań. W przedsionku są płytki. Polecam takie rozwiązanie. Jest miło i przytulnie. Ale radzę się zastanowić jakie macie przyzwyczajenia, czy będziecie chodzić w butach w domu, czy będziecie je zmieniali w przedsionku lub przy wyjściu z garażu do domu. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wronka 01.09.2005 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 U nas jest parkiet jesionowy. Po dwóch latach wygląda bardzo dobrze, bez zarysowań. W przedsionku są płytki. Polecam takie rozwiązanie. Jest miło i przytulnie. Ale radzę się zastanowić jakie macie przyzwyczajenia, czy będziecie chodzić w butach w domu, czy będziecie je zmieniali w przedsionku lub przy wyjściu z garażu do domu. pozdrawiam Darek Wydaje mi sie ze o ile w przedsionku to buty mozna zostawiac, o tyle w kotlowni (przejscie z garazu) po prostu nie ma na to miejsca. Standardowo w planach sa porzadne wycieraczki. Czy jakos szczegolnie ostroznie obchodzicie sie z Tym parkietem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek K. 01.09.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Witam ponownie, czy ktos jeszcze ma doswiadczenia z drewniana podloga w hallu (w przejsciu miedzy garazem a kuchnia)? U nas jest parkiet jesionowy. Po dwóch latach wygląda bardzo dobrze, bez zarysowań. W przedsionku są płytki. Polecam takie rozwiązanie. Jest miło i przytulnie. Ale radzę się zastanowić jakie macie przyzwyczajenia, czy będziecie chodzić w butach w domu, czy będziecie je zmieniali w przedsionku lub przy wyjściu z garażu do domu. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek K. 21.09.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 U nas jest parkiet jesionowy. Po dwóch latach wygląda bardzo dobrze, bez zarysowań. W przedsionku są płytki. Polecam takie rozwiązanie. Jest miło i przytulnie. Ale radzę się zastanowić jakie macie przyzwyczajenia, czy będziecie chodzić w butach w domu, czy będziecie je zmieniali w przedsionku lub przy wyjściu z garażu do domu. pozdrawiam Darek Wydaje mi sie ze o ile w przedsionku to buty mozna zostawiac, o tyle w kotlowni (przejscie z garazu) po prostu nie ma na to miejsca. Standardowo w planach sa porzadne wycieraczki. Czy jakos szczegolnie ostroznie obchodzicie sie z Tym parkietem? Mamy dom z piwnicą. Między garażem i domem jest klatka schodowa do piwnicy i tam bez problemu można zostawić buty. W domu nie chodzimy w butach, wyjątek to kuchnia, która ma wyjście na taras i w lecie zdarza się wejść w butach do niej. Ostrożnie ? Hmm... Codziennie jest zamiatany na dole. Pastowany nie był, żona myje go co tydzień wodą z dodatkiem czegoś. Meble są podklejone filcem. Nie chodzimy w butach - ale takie mamy przyzwyczajenia wyniesione z domów. Małe dzieci robią co chcą na parkiecie poza szuraniem twardymi dużymi przedmiotami. Dywan był tylko w dziecinnym pokoju (ostatnio kupiliśmy do salonu - po 2 latach). Generalnie nie zastanawiamy się nad tym, myślę, że jakby była inna podłoga, nawet płytki to zachowywalibyśmy się tak samo. Generalnie polecam parkiet, ale powtórzę: zastanówcie się jakie macie przyzwyczajenia. Chodzenie w butach i pies w domu na pewno będą niszczyły parkiet pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts