Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

północ - południe

ZuzOla

Recommended Posts

Wiadomo, że działki o nachyleniu południowym ocenia się lepiej niż o nachyleniu północnym, ale czy ktoś ma doświadczenia z taką i taką działką, żeby ocenić różnice? Wiem, że różnica jest, ale czy duża?...przecież jak na stoku północnym dom nie jest niczym zasłoniety od słońca, to tak naprawdę powinien tak samo się nagrzewać???

I to jest sedno: ludzie wywalają kasę na balkony i tarasy od południa i od zachodu, a to jest jedno wielkie przekleństwo. Chałupa sie strasznie nagrzewa. Zero życia, zero cienia, jedno wielkie smażenie. A jak masz tam salon, to latem nawet telewizorni po południu nie pooglądasz: raz, że za ciepło, dwa, że za jasno.

Ja mam taras 100% zacieniony, wiec jakoś żyje, ale jakbym mial sie jeszcze raz budować, tobym go zrobil od wschodu lub północy.

No tak ale balkonó i tarasów nie robi się przy łazienkach i spiżarkach tylko przy salonie. Wątpię zaś czy chiałbyś mieć pokój dzienny całkiem bez słońca ciemno ja w grobie szczewgólnie zimą kwiatki nie rosną a przy wystawie południowej okna możesz zawsz zaciagnąc żaluzjami i ując światła. łatwiej ując niż dodać. co do zacienionego tarasu to popieram.

Przekorek gdybyśmy żyli w Afryce to pewnie przyznałbym ci rację. Ale w naszym klimacie lato z tymi kilkoma upalnymi dniami jest stosunkowo krótkie. Jak zrobi sie taras od południa lub zachodu to moża cieszyc się nim wiosną, latem i jesienią. Latem jak jest zbyt gorąco to zawsze można sobie rozstawić jakiś parasol lub pawilonik. Zawsze łatwiej jest zasłonić sie przed słońcem. Jak słońca nie bedzie wcale bo dom bedzie je zasłaniał to juz nic nie poradzisz.

Pozdrawiam

Ja jestem gruby i latwo sie poce :evil: . Wole w cieniu

:D :D :D

Ja zasadniczo też wolę w cieniu. Jednak nie bardzo potrafie sobie wyobrazić wieczornej lamki wina, lub kufelka piwka o zachodzie słońca w chłodnym cieniu budynku. Oczywiście mozna sobie posawić fotelik w ogródku od strony południa lub zachodu i nie będzie sprawy ale nadal pozostanie aspekt sprawy ciemnego salonu poruszony przez Mna.

Pozdrawaim

Nie ma problemu, jest tyle tych kierunków pośrednich, każdy sobie może wybrać, co lubi, ale warto dobrze się zastanowić:wink:

W starym mieszkaniu mam salon na północ, w dodatku w "studni", na parterze. Słońce bywa parę razy w roku, tylko z odbicia w szybach sąsiadów. Po prostu zagrzybiona, wilgotna mogiła. Za to sypialnia dokładnie na wschód. Dlatego budzę się latem zawsze dokładnie o świcie. :evil:

To były dwa powody budowania nowego domu, ale już według moich własnych potrzeb.

Droga ZuzOlu,

jako szczęśliwy właściciel działki w 100% północnej informuję Cię, że głównie liczy sie kąt pod którym padają na grunt promienie słoneczne. Wiadomo, że na działkach północnych (w porównaniu z południowymi z tym samym spadkiem):

- będzie dłużej leżał śnieg,

- bedzie dłużej mokro,

- będzie się identycznie leżało na hamaku latem

- będzie się identycznie wciągało pełną piersią... itd

Ogólnie myślę, że jeżeli nie był to wcześniej tor przeszkód dla kozic a na szczycie nikt nie planuje postawić biurowca to da się z tym żyć... ale to ja tak myślę... bo już tak mam :)

Panie Romanie:)

dzięki za tą odpowiedź, bo już powoli zaczynałem mieć wątpliwości...

Kupiłem działkę o północnym nachyleniu. Obok została jeszcze jedna o analogicznym ułożeniu wobec kierunków świata i właściciel nie może jej sprzedać, bo wszyscy narzekają na to nachylenie w kierunku północy. (samo nachylenie nie jest jakoś strasznie duże i na pewno nic tym działkom nie zasłoni słońca)

Już powoli zaczynałem się obawiać, że to północne nachylenie to jest jakiś większy problem... ale mnie pocieszyłeś, bo skoro identycznie będzie się leżało na hamaku, to nic mi więcej nie potrzeba.:)