siwy z gosławic 31.08.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Witam.Doradziliście mi już pare razy i byłem zadowolony i dlatego pytam ponownie. Jakie są dopuszczalne szczeliny między płytami styropianu przy ocieplaniu budynku ? Tylko nie piszcie że szczelin nie powinno być to to jest niemożliwe. Staram się jak diabli ale i tak wychodzą szczeliny takie do 1 mm. oczywiście nie wszędzie. Myślę że jest to wina styropianu. I teraz myślę czy zostawić to tak czy wypełnić je pianą. pozdrawiam. ps.zajrzę tutaj dopiero za 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 01.09.2005 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 A jak wcisniesz pianke w taką szczeline? Ja bym zostawił,reszta co przychodzi na styropian załatwi sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 01.09.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 A jak wcisniesz pianke w taką szczeline? Ja bym zostawił,reszta co przychodzi na styropian załatwi sprawe. Takim pistoletem z igłą można. Mi proponował takie rozwiązanie handlowiec od styropianu kiedy okazało się że zamiast frezowanego przyjechał do mnie zwykły, ale dałem odpór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek123 01.09.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Dlatego najlepszym rozwiazaniem jest styropian frezowany. Wychodzi drożej i odpadu trochę więcej ale efekt końcowy dużo lepszy. Jest jeszcze jedna wada majstrowie muszą trochę pomyśleć przy przycinaniu, a to różnie bywa. pozdrawiam Tomek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.09.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Dopuszczalne szczeliny to 2 mm. Większe wypełniać klinami styropianu ze ścinków, albo pianą z puszki. Mniejszych nie trzeba, ale jak zrobisz - nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 05.09.2005 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Witam, też jestem teraz w trakcie docieplania,szczeliny do 2mm ignoruję, więszę wypełniam klinikami,ale u mnie i tak nie ma to większego znaczenia, bo ocieplam dwuwarstwowo 10 + 5cm styropianu. Oczywiście łączenia nie nachodzą na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.09.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Ocieplenie dwuwarstwowe nie ma żadnego uzasadnienia technicznego, za to kosztuje za drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 06.09.2005 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Ocieplenie dwuwarstwowe nie ma żadnego uzasadnienia technicznego, za to kosztuje za drogo. Jeżeli tak uważasz do dlaczego produkuje się styropian frezowany? Czyżby tylko dla tego że ładnie wygląda i nie widać szczelin? Ocieplenie dwuwarstwowe daje podobny efekt jak styropian frezowany, skutecznie eliminuje mostki termiczne. Przy dwóch warstwach mostki między warstwami są dużo skuteczniej izolowane niż w przypadku styropianu frezowanego. Co do kosztów do zgoda, ale gdy samemu wykonuję ocieplenie dochodzi tylko trochę więcej kleju - około 400 zł więcej na cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 06.09.2005 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Ocieplenie dwuwarstwowe nie ma żadnego uzasadnienia technicznego, za to kosztuje za drogo. Jeżeli tak uważasz do dlaczego produkuje się styropian frezowany? Czyżby tylko dla tego że ładnie wygląda i nie widać szczelin? Ocieplenie dwuwarstwowe daje podobny efekt jak styropian frezowany, skutecznie eliminuje mostki termiczne. Przy dwóch warstwach mostki między warstwami są dużo skuteczniej izolowane niż w przypadku styropianu frezowanego. Co do kosztów do zgoda, ale gdy samemu wykonuję ocieplenie dochodzi tylko trochę więcej kleju - około 400 zł więcej na cały dom. Mnie co prawda nic nie przychodzi do głowy, czemu to przyklejanie styropianu w 2 warstwach nie miało by mieć sensu z technicznego punktu widzenia, ale jeśli faktycznie tak jest - chętnie się dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 15.09.2005 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Witam.Dzięki za wasze wypowiedzi.Szczeliny takie do 1mm. zostawię a większe wypełnię pianą.Niestety pistoletem piana wchodzi na 1 cm w styropian i pozostaje pustka powietrzna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.09.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Ocieplenie dwuwarstwowe nie ma żadnego uzasadnienia technicznego, za to kosztuje za drogo. Jeżeli tak uważasz do dlaczego produkuje się styropian frezowany? Czyżby tylko dla tego że ładnie wygląda i nie widać szczelin? Ocieplenie dwuwarstwowe daje podobny efekt jak styropian frezowany, skutecznie eliminuje mostki termiczne. Przy dwóch warstwach mostki między warstwami są dużo skuteczniej izolowane niż w przypadku styropianu frezowanego. Co do kosztów do zgoda, ale gdy samemu wykonuję ocieplenie dochodzi tylko trochę więcej kleju - około 400 zł więcej na cały dom. Styropian frezowany się produkuje, bo to lepsze rozwiązanie. O tym się nie dyskutuje. Ale powinno się kłaść ścianę na 1 warstwę izolacji, bez szczelin, płytą frezowaną lub prostą. W obu wypadkach to możliwe, a ew. szpary naprawiać jak pisałem. Do kosztów dołóź jeszcze podwójną robotę na klejenie. Dalej podtrzymuję, że to rozrzutność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 16.09.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Ocieplenie dwuwarstwowe nie ma żadnego uzasadnienia technicznego, za to kosztuje za drogo. Jeżeli tak uważasz do dlaczego produkuje się styropian frezowany? Czyżby tylko dla tego że ładnie wygląda i nie widać szczelin? Ocieplenie dwuwarstwowe daje podobny efekt jak styropian frezowany, skutecznie eliminuje mostki termiczne. Przy dwóch warstwach mostki między warstwami są dużo skuteczniej izolowane niż w przypadku styropianu frezowanego. Co do kosztów do zgoda, ale gdy samemu wykonuję ocieplenie dochodzi tylko trochę więcej kleju - około 400 zł więcej na cały dom. Styropian frezowany się produkuje, bo to lepsze rozwiązanie. O tym się nie dyskutuje. Ale powinno się kłaść ścianę na 1 warstwę izolacji, bez szczelin, płytą frezowaną lub prostą. W obu wypadkach to możliwe, a ew. szpary naprawiać jak pisałem. Do kosztów dołóź jeszcze podwójną robotę na klejenie. Dalej podtrzymuję, że to rozrzutność. Teraz wszytko jasne - z technicznego punktu widzenia układanie styropianu w 2 warstwach czy frezowanego nie ma żadnej różnicy, natomiast jeśli chodzi o koszty tego pierwszego sposobu faktycznie są one być może trochę wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 16.09.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 no chyba ze ktos ma 3 warstowe sciany wtedy nei trzeba kleic ja tak mam i jestem spoko zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.09.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Ocieplenie dwuwarstwowe nie ma żadnego uzasadnienia technicznego, za to kosztuje za drogo. Jeżeli tak uważasz do dlaczego produkuje się styropian frezowany? Czyżby tylko dla tego że ładnie wygląda i nie widać szczelin? Ocieplenie dwuwarstwowe daje podobny efekt jak styropian frezowany, skutecznie eliminuje mostki termiczne. Przy dwóch warstwach mostki między warstwami są dużo skuteczniej izolowane niż w przypadku styropianu frezowanego. Co do kosztów do zgoda, ale gdy samemu wykonuję ocieplenie dochodzi tylko trochę więcej kleju - około 400 zł więcej na cały dom. Styropian frezowany się produkuje, bo to lepsze rozwiązanie. O tym się nie dyskutuje. Ale powinno się kłaść ścianę na 1 warstwę izolacji, bez szczelin, płytą frezowaną lub prostą. W obu wypadkach to możliwe, a ew. szpary naprawiać jak pisałem. Do kosztów dołóź jeszcze podwójną robotę na klejenie. Dalej podtrzymuję, że to rozrzutność. Teraz wszytko jasne - z technicznego punktu widzenia układanie styropianu w 2 warstwach czy frezowanego nie ma żadnej różnicy, natomiast jeśli chodzi o koszty tego pierwszego sposobu faktycznie są one być może trochę wyższe. jest różnica. Formalnie metoda niedopuszczona do stosowania, bo nikt nie ma na takie rozwiązanie aprobat technicznych. Ponadto praktyka dowodzi, że klejenie 2 warstwy robi się po masoszemu, bo ściana jest równiejsza. Nikt nie klei wtedy styropianu całopowierzchniowo, tylko na 2-4 placki, a potem zaczynają się kłopoty. To praktyka. Zdjęcia na życzenie. Płyta zawsze powinna mieć 40% chwytne do podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 16.09.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 jest różnica. Formalnie metoda niedopuszczona do stosowania, bo nikt nie ma na takie rozwiązanie aprobat technicznych. Ponadto praktyka dowodzi, że klejenie 2 warstwy robi się po masoszemu, bo ściana jest równiejsza. Nikt nie klei wtedy styropianu całopowierzchniowo, tylko na 2-4 placki, a potem zaczynają się kłopoty. To praktyka. Zdjęcia na życzenie. Płyta zawsze powinna mieć 40% chwytne do podłoża. W porządku - co do braku aprobaty trudno mi się wypowiadać, więc faktycznie uznajmy to za wadę omawianej metody. Natomiast z punktu widzenia omawianego przypadku, gdy sam właściciel chce sobie wykonać ocieplenie i zakładajmy, że wykona to solidnie, bo jemu bedzie na tym zależeć - nadal nie widzę wad tej metody w porównaniu ze styropianem frezowanym. No, poza tą różnicą, że co oczywiste, idzie więcej kleju i trzeba włożyć więcej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.09.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Za własne pieniądze ZAWSZE możesz sobie zrobić co chcesz. Przecież to demokracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 16.09.2005 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 A nie lepiej zamówić sobie styropian 15 cm na pióro i wpust. Przecież mamy demokrację i fabryka taki zrobi. Wtedy odpadają wszystkie problemy pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 17.09.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 Tak mi opiankowali szczeliny. Czy mam ich pogonić? http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Styropian.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 18.09.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Takim pistoletem z igłą można. Mi proponował takie rozwiązanie handlowiec od styropianu kiedy okazało się że zamiast frezowanego przyjechał do mnie zwykły, ale dałem odpór. Jakiej firmy ten pistolet z igłą? Ja widziałem tylko pistolety bez igły, ale one są za grube, aby je wcisnąć w szczelinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 18.09.2005 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Tak mi opiankowali szczeliny. Czy mam ich pogonić? http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Styropian.jpg zależy kto będzie płacił za pianę A dlaczego styropian kładą pionowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts