mironmk 03.12.2002 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Mam pytanie jak wykończyć ostatnie warstwy komina z klinkieru dziurawki (nie można dobrać pełnej,aby było OK. Cegły murowane są na zaprawie z fugą sopro Dyckerhoffa. Proszę o pomoc zanim na budowie coś mi wymyślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.12.2002 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 Zalej dziurawki zaprawą do murowanie klinkieru ,jeśli nie ma pełnej cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 04.12.2002 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Sprawa jest prosta. Otwory klinkierówki należy czymś wypełnić najlepiej czymś co nie przepuszcza wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2002 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Nie wiem, ale wydaje mi się, że większość z nas robi czapę na kominie. Czapa jest przeważnie betonowa.Można ją czymś zaimpregnować. Widziałem też kominy bez czapy, ale to było na jakiś starych budynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 09.12.2002 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Naprawdę większość robi czapy na kominie? W mojej okolicy nie zauważyłem. Mi na razie koerownik odradza, na razie nie dociekam, bo ze względu na temperaturę i tak nie mogę zakończyć kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.12.2002 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Na moich kominach nie ma czap betonowych tylko są one obrobione blachą. Ponadto komin dymny (od kominka) posiada daszek z blachy stalowej 6mm. Murarz twierdził, że samo wypełnienie dziurawki betonem nie zda na dłuższą metę egzaminu. Beton i klinkier będą niezsynchonizowanie reagować na zmiany temperatu - dlatego też konieczna byłaby obróbka blacharska (jest to w sumie proste i tanie).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 09.12.2002 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 U mnie rok temu została zrobiona betonowa "czapa". Piszę w cudzysłowiu, bo została wykonana fatalnie. Efekt - byłem na dach w tym roku i znalazłem otwory w betonie, przez które może się do dziurawki dostać woda. Na wiosnę biorę dekarza i obrobię wszystko z blachy - mam nadzieję, że starczy na dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amacio 09.12.2002 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 mialem ten sam problem: duża wklęsła fuga i klinkier dziurawka efekt zacieki na kominach. trzeba bylo zrobic oprawę blacharską. Co do betonowej czapy: raczej szpeci niz upiększa - niprawdaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.12.2002 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Amacio,wszystko zależy od wykonania. W moim przypadku trudno się nawet zorientować, że taka czapa jest na kominie. Cegła klinkierowa robi coś w rodzaju wystającego gzymsu i jest ona przykryta taką czapą. Zobaczę jak te moje kominy przetrzymają tę zimę, myślę, że będę chciał wierzch tych czap jeszcze jakoś zaimpregnować, by ustrzec się przenikania wody do wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts