Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okucia Roto NT czy Siegenia?

Recommended Posts

Okucia Roto NT czy Siegenia?

To tak jakbyś się spytał: Mercedes czy Daewoo ?

ROTO to uznana i solidna marka !

nie sadze zeby roto bylo lepsze od siegeni za siegenia przemawjaja lata doswiadczen i szwajcarska precyzja ale kazdy ma swoje zdanie

A Roto to twoim zdaniem firma która istnieje od roku i nie ma żadnego dowiadczenia? Nie pisał bym tak na twoim miejscu - sam co prawda mam AUBI ale mam szacunek dla ROTO właśnie choćby za lata doświadczeń.

Swego czasu kupiłem dwa okna - profil Gealan i okucia Siegenia, ponieważ byłem średnio zadowolony z tych okien głównie z powodu ciężko pracujących okuć, wszystkie następne okna były na profilu Rehau z okuciami ROTO i wtedy poczułem różnicę - okna bardzo fajnie się otwierają i zamykają, nie ma żadnych oporów, zacięć itd.

Z moich doświadczeń wynika, że okucia ROTO są lepsze od Siegenia. Chciałbym jednak zwrócić uwagę, że okucia i profil to nie wszystko, być może ja miałem pecha i producent okien żle składa całość i w takim wypadku nawet ROTO nic nie pomoże. W moim wypadku była to firma Therma Fensterbau Polska Sp. z o.o. z Tych.

Swego czasu kupiłem dwa okna - profil Gealan i okucia Siegenia, ponieważ byłem średnio zadowolony z tych okien głównie z powodu ciężko pracujących okuć, wszystkie następne okna były na profilu Rehau z okuciami ROTO i wtedy poczułem różnicę - okna bardzo fajnie się otwierają i zamykają, nie ma żadnych oporów, zacięć itd.

Z moich doświadczeń wynika, że okucia ROTO są lepsze od Siegenia. Chciałbym jednak zwrócić uwagę, że okucia i profil to nie wszystko, być może ja miałem pecha i producent okien żle składa całość i w takim wypadku nawet ROTO nic nie pomoże. W moim wypadku była to firma Therma Fensterbau Polska Sp. z o.o. z Tych.

Chyba jednak coś źle trafiłeś.

W pracy mam ROTO w domu AUBI i działają porównywalnie. Jedne drzwi balkonowe trochę zamykały cię ciężkawo ale po regulacji jest już dobrze.

W obu przypadkach stolarka drewniana.

wierzcie lub nie - realnych roznic dla uzytkownika nie ma miedzy okuciami typu metalowego czyli Siegenia, Roto, Aubi, GU, Winkhaus czy czort wie co jeszcze

Ostatnimi czasy wszystkie dostosowane sa do zautomatyzowanego procesu okuwania i zwlaszcza narozniki maja blokady w polozeniu "zero" i to w 99% przypadkow jest przyczyna lzejszego czy ciezszego "chodzenia" klamki. I to moze przytrafic sie w kazdym z wymienionych z nazwy i takze tych o ktorych zapomnialem.

Drugim elelementem powodujacym lzejsza lub ciezsza prace okuc jest ich regulacja - zwlaszcza docisku na zaczepach.

Kolejnym jest smarowanie okuc i dbalosc o ich konserwacje

A czy rusza sie rolka, czy nie, czy jest to rolka czy jak w roto centro kawalek plaskownika czy tez jajowaty element w Maco - to szczegoly pozwalajace udowadniac w broszurkach ze jestesmy lepsi od konkurencji.

Jak juz wspomnialem - rzuc moneta :) i jedne i drugie sprawdza ci sie przez lata

powiem ci z praktyki - nikt lub prawie nikt.

Konserwacja nie jest objeta gwarancja i wezwanie goscia, reklamujac ciezka prace okuc, moze Was z lekka zaskoczyc, jak po wizji lokalnej powie tak "....okucia nie byly konserwowane i to jest przyczyna. Za dojazd sto za konserwacje kolejne sto.... Razem 200 zlotych";) :lol:

I powiem szczerze - slusznie :)))))

To nie jest filozofia a tak traci sie niepotrzebnie i czas i kase na paliwo. Dobrze jesli jest to tuz pod bokiem. Pamietam jak dygalem 50 kilometrow bo larum sie podnios ze po dwu latach okucia stoja deba ;) a okazalo sie ze wystarczylo tylko zadbac o nie i oliwic

A wiadomo - kto oliwi ten jedzie ;) :lol:

Ja smaruje.

Nalpierw naoliwilem je Mobilem 1 - 0W40, potem jeszcze takim rzadkim smarem do smarowania łancuchow rowerowych.

Moim zdaniem moze tez byc od samego początku wymieszany smar ŁT 43 z olejem silnikowym, aby smar był troche rzadszy.

Okucia (ROTO) chodzą u mnie tak pięknie, że aż chce sie słuchac klikania klamki.

moze byc nawet zwykly olej np. Kujawski z pierwszego ;) tloczenia :lol: tylko po czasie lekko waniajet :lol:

jesli czyni sie to tak jak ja zalecam klientom - minimum raz ale najlepiej dwa razy do roku (przed i po zimie) - wystarczy WD-40

wyplucze wszystek szajs jaki sie nagromadzi i nasmaruje

Mozna tez uzyc go jako "plukanke" w rejonach wyjatkowo "zasyfialych" i po nim np. olej maszynowy (taki od maszyn do szycia)

A juz po pracach naszych tynkarzy WD to jedyny ratunek, chyba ze wykazali sie wyjatkowymi zdolnosciami i trzeba okucia rozebrac do wyczyszczenia

• 11 years później...

temat trudny do jednoznacznego stwierdzenia. Ale w swoich oknach mam siegenia titan af. Miałem do wyboru roto ale sprzedawca przedstawił mi kilka argumentów przemawiającym za siegenia a mianowicie. Wytłumaczył mi działanie podnośnika skrzydła który jest montowany w narożu okna przez co działa również jak uchylam okno, i co bardzo ważne w balkonach gdzie mam ruchome słupki skrzydło to drugie bez klamki nie jest obciążane bo podnośnik spiera sie o miejsce przeznaczone na ramie a nie o sąsiadujące skrzydło ,Podobno taki patent ma tylko siegenia. No i oczywiście obrotowy grzybek który ma inną ,płynniejszą zasadę działania jak ma maco.

To mój wybór mam nadzieje ze komuś rozjaśniłem ten mentlik przy wyborze okien