Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rużnica poziomu ław - zasada łączenia?

Vondraczek

Recommended Posts

Prosze o rade bo nie mam do kogo sie zwrucić! Chciałem zrobić zmiane w moim projekcie i wykonać częsiowe podpiwniczenie pod garażem. Garaż jest tak jakby przyklejony do bryły domu. Ławy budynku mam na głębokości 1,20m zaś garażu piwnicy wyszły by mi na 2,5.

1. czy mugłbym wykonać ławy najpierw piwnicy pujść bloczkami betonowymi do pozimu ław budynku i zrobić wieniec nad piwnicą łączocy ławy budynku i piwnice oczywiście wszystko zbrojone.

2. czy jest jakiś inna metoda zrobienia tego słyszałem coś o ławie schodkowej ale niestety nigdzie nie ma dokładnie opisanej i wyrysowanej tej metody.

3 czy jak już będe miał kierownika budowy to czy może on zrobić tylko adnotacje i poprawki w projekcie i będzie to już formalnie przyjęte?

Narazie buduje samemu mam projekt Akacja 2 wer.B ale reszte przekładam na przyszły rok (kierownik pozwolenie etc.) W tym roku chciałem wykonać tylko ławy i to metodą zosi samosi ale utkwiłem przy tym problemie. Proszę o jakiekolwiek wskazówki - dzięki.

W Twoim p[rzypadku trzeba zastosowac wlasnie wymienione przez Ciebie lawy schodkowe. Robi sie to jak normalna awe, z tym ze zamiast na jedym poziomie jest "schodkowa". Czyli tam gdzie ma byc roznica poziomow robisz uskok i schodzisz ławami nizej. Bardzo wazne jest natomiast zazbrojenie tych laczen. Zbrojenie musi miec ciagłość !! zadnych polaczen pretow "na styk" prety nalezy wyginac, ew. polaczyc "ma styk" i w naroziku dac kawalek wygietego preta w ksztalcie L, i go dowiazac do zbrojenia. :wink:

a i z laniem law to by nalezalo poczekac do wydania powolenia, bo jak sie ktos przyczepi beda problemy 8) :wink:

P.S.

widze ze z ortografia u Ciebie jak i u mnie :D

W Twoim przypadku trzeba zastosowac wlasnie wymienione przez Ciebie lawy schodkowe. Robi sie to jak normalna awe, z tym ze zamiast na jedym poziomie jest "schodkowa". Czyli tam gdzie ma byc roznica poziomow robisz uskok i schodzisz ławami nizej. Bardzo wazne jest natomiast zazbrojenie tych laczen. Zbrojenie musi miec ciagłość !! zadnych polaczen pretow "na styk" prety nalezy wyginac, ew. polaczyc "ma styk" i w naroziku dac kawalek wygietego preta w ksztalcie L, i go dowiazac do zbrojenia.

a i z laniem law to by nalezalo poczekac do wydania powolenia, bo jak sie ktos przyczepi beda problemy

P.S.

widze ze z ortografia u Ciebie jak i u mnie

Co do ortografi to odkąd zaczełem klikać na klawiaturze to sie ciesze że umiem sie podpisać - bezbłędnie :lol:

Co do ław schodkowych to musze jeszcze pogrzebać w historii forum może coś znajde z jakimś rysunkiem. Ciągle nie moge sobie tego wyobrazić jak to zrobić.

A propo pozwolenia to właśnie sie dowiedziałem że urząd wystawi mi je łaskawie 23 września - to akurat może rozwiąze mój problem z ławami - byle przed mrozami.

Dziękuje za informacje nie ukrywam że jestem jeszcze spragniony wiedzy dotyczącego zapytania - jakieś rysunki zdjęcia co kolwiek byle organoleptycznie

http://members.chello.pl/e.gajewska3/zdjecia/lawy.jpg

Ja też co nieco narysowałem :D

Górne linie (czerwone) są to ławy w/g projektu zaś dolne niebieskie były by to ławy piwnicy. Cięgle nie wiem jak to połączyć zesobą. Najprostrzym sposobem było by zrobić dwie osobne ławy a nad garażem zrobić wieniec łączący ławe budynku. Ale czy to zgodne z zasadami budownictwa tego nie wiem może ktoś wie jak zrobić te schodki i w którym miejscu.

A i jeszcze jedno orjentuje sie może ktoś czy kierownik bódowy przyjoł by mi taką zmiane. 1 wersja bez podpiwniczenia ja chcem z częściowym podpiwniczeniem. Dzięki

Invx - przepraszam że zawracam cztery litery ale czy jak będą te stopnie to czy przy laniu betonu z gruchyto nie wycieknie mi ta cała konsystencja do najniżej położonego miejsca czyli właśnie do mojej przyszłej piwnicy. Może należy zrobić jakieś murki (deski oporowe żeby mi sie nie wylewało po stopniach wszystko w dół. Przepraszam za takie pytanie ale co do tego tematu jestem kompletnym laikiem. :oops: :wink: Jaka jest ta gęstość betonu z gruchy jeżeli wezme B20. Dzięki za odpowiedz