telson 31.08.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Remontuje mieszkanie w kamienicy w którym trzeba było połozyc od poczatku instalacje CO. Zdecydowalem sie na piec węglowy z automatyczna regulacja i nawiewem co mam nadzieje umozliwi utrzymanie odpowiedniej temperatury w układzie. Kotłownia jest w piwnicy a do ogrzania jest parter i pierwsze pietro, w sumie 120 m2. Pion jest miedziany ( 18 ), parter za rozdzielaczem jet w ALU PEX (16) (zalany bedzie w podłodze) natomiast instalacja na pietrze bedzie etażowa(miedz). Moje pytanie dotyczy pionów- jakiej średnicy powinny byc rury w pionie ? Wydaje mi sie ze fachowiec od C.O. dał za cienkie rury co moze wg mnei spowodowac zaburzenia cyrkulacji wody w układzie i docelowo nie dogrzac grzejników na pietrze. Jeszcze nei jest skonczone wiec moge zmienic pion na rury o wiekszej srednicy. Instalator zapewniał mnei ze bedzie OK ale powiedział ze "jakby było nie tak to mozna dac drugą pompkę- za rozdzielaczem" Takie "jakby" mnei nie zadowala wole wiedziec wczesniej. A raczej takich rozwiazan sie nei stosuje Zaprzyjazniony fachura od C.O. powiedział ze : "Średnica rury od pieca do naczynia wyrównawczego powinna być minimum 28mm wewnątrz" I co teraz? Mam zagwozdke. Z góry dzieki za odpowiedzpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 01.09.2005 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 znajomy miał racjęta instalacja nie ma prawa działać prawidłowo, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telson 01.09.2005 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 A moze ktos jeszcze potwierdzi opinie poprzednika? Jakies argumenty które na pewno przekonaja instalatora... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 01.09.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Minimalne fi wewnątrz do naczynia wzbiorczego to nie 28, a 25.Trudno wyrokować czy to będzie działać nie widząc wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 01.09.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Popieram opinię kolegi 1950Konfiguracja instalacji niezbyt dobra.Nie wykonuje się instalacji parter grzejniki system rozdzielaczowy, natomiast piętro grzjniki system trójnikowy.Każdy z tych systemów ma całkowicie inną charakrerystykę hydrauliczną. Do tego pion tylko DN 18.Zastanawia mnie skoro masz jak piszesz zaprzyjaźnionego fachurę od CO to czemu jego nie wziąłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts