Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnica rury - centralne

telson

Recommended Posts

Remontuje mieszkanie w kamienicy w którym trzeba było połozyc od poczatku instalacje CO. Zdecydowalem sie na piec węglowy z automatyczna regulacja i nawiewem co mam nadzieje umozliwi utrzymanie odpowiedniej temperatury w układzie. Kotłownia jest w piwnicy a do ogrzania jest parter i pierwsze pietro, w sumie 120 m2. Pion jest miedziany ( 18 ), parter za rozdzielaczem jet w ALU PEX (16) (zalany bedzie w podłodze) natomiast instalacja na pietrze bedzie etażowa(miedz).

Moje pytanie dotyczy pionów- jakiej średnicy powinny byc rury w pionie ? Wydaje mi sie ze fachowiec od C.O. dał za cienkie rury co moze wg mnei spowodowac zaburzenia cyrkulacji wody w układzie i docelowo nie dogrzac grzejników na pietrze. Jeszcze nei jest skonczone wiec moge zmienic pion na rury o wiekszej srednicy.

Instalator zapewniał mnei ze bedzie OK ale powiedział ze "jakby było nie tak to mozna dac drugą pompkę- za rozdzielaczem" Takie "jakby" mnei nie zadowala wole wiedziec wczesniej. A raczej takich rozwiazan sie nei stosuje

Zaprzyjazniony fachura od C.O. powiedział ze :

"Średnica rury od pieca do naczynia wyrównawczego powinna być minimum 28mm wewnątrz"

I co teraz? Mam zagwozdke.

Z góry dzieki za odpowiedz

pzdr

Popieram opinię kolegi 1950

Konfiguracja instalacji niezbyt dobra.

Nie wykonuje się instalacji parter grzejniki system rozdzielaczowy, natomiast piętro grzjniki system trójnikowy.

Każdy z tych systemów ma całkowicie inną charakrerystykę hydrauliczną. Do tego pion tylko DN 18.

Zastanawia mnie skoro masz jak piszesz zaprzyjaźnionego fachurę od CO to czemu jego nie wziąłeś ?