Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile realnie wychodzi dachówek na m2?

rafal9

Recommended Posts

Jak to jest z tymi oficjalnymi przelicznikami ilości dachówek na m2.

Z reguły jest 12.7/m2 bądż 14.5/m2 (dotyczy ceramicznych).

Czy w praktyce wychodzi mniej czy może więcej?

Do powierzchni dachu wlicza się okina dachowe i kominy.

Wydaje mi się, że ze względu na to powinno wyjść mniej - mam 8 okien i spore kominy.

Co prawda dużo jest załamań, lukarn, koszy.

Jak to wychodzi w praktyce?

Czy zamawialiście mniej czy więcej dachówek niż wychodziło z teorii?

1. Tu nie ma co zamawiać samemu. Obmiary i wycenę dachu wykonują dla Ciebie firmy i to one gwarantują właściwą ilość dachówek.Z reguły jest to około 3-5% więcej niż potrzeba /odliczając oczywiście cięcie dachówek skrajnych/.Warto przed podpisaniem umowy spytać sie firmy,czy jest to całość materiałów , i co się stanie jeśli tych materiałów zabraknie? Z reguły ewentualne koszty brakujacych dachówek pokrywa firma wyceniajaca.

2. Dla dachówki ceramicznej Robena wychodzi 12,7szt/m2 ,dla betonowej Euronit 11,2szt/m2

Jak to jest z tymi oficjalnymi przelicznikami ilości dachówek na m2.

Z reguły jest 12.7/m2 bądż 14.5/m2 (dotyczy ceramicznych).

Czy w praktyce wychodzi mniej czy może więcej?

Do powierzchni dachu wlicza się okina dachowe i kominy.

Wydaje mi się, że ze względu na to powinno wyjść mniej - mam 8 okien i spore kominy.

Co prawda dużo jest załamań, lukarn, koszy.

Jak to wychodzi w praktyce?

Czy zamawialiście mniej czy więcej dachówek niż wychodziło z teorii?

U nas wyszlo wiecej na metr2, nie pamietam dokladnie o ile %, ale chyba o 20, tyle ze nie mielismy zadnych okien dachowych i tylko jeden komin.

• 2 weeks później...

Początek do 'areq" ciąg dalszy do wszystkich. Euronit podaje że wychodzi tak jak większości cementowych 10 sztuk a nie 11,2 i nie wiem dlaczego niby brakujące dachówki ma za darmo dostarczyć firma? Jesli chodzi o Syriusa jest to 14,5 dachówki

Kera pfanne Creatona 12 sztuk ale Magnum już tylko 8,5, Celtycka Hugenota 20 karpiówki przeważnie 35. Wszystko zalęzy od wielkości dachówki. Pozdrawiam Piotr

Początek do 'areq" ciąg dalszy do wszystkich. Euronit podaje że wychodzi tak jak większości cementowych 10 sztuk a nie 11,2 i nie wiem dlaczego niby brakujące dachówki ma za darmo dostarczyć firma? Jesli chodzi o Syriusa jest to 14,5 dachówki

Kera pfanne Creatona 12 sztuk ale Magnum już tylko 8,5, Celtycka Hugenota 20 karpiówki przeważnie 35. Wszystko zalęzy od wielkości dachówki. Pozdrawiam Piotr

Jaaa faktycznie napisałem 11,2szt m2 ...oczywiście ,ze 10szt na m2-tak miałem w wycenie na Euronita 240m2/2400szt...nie wiem skąd mi to się wzięło...??!!??

W każdej firmie która robiła wycenę dachu pytałem się jak to jest gdy zabraknie dachówki /zostanie obliczona zła ilość dachówki/ - zawsze odpowiadali mi ,że to oni biorą na siebie te ewentualne brakujące sztuki.Ale tylko wtedy jeśli zamówię u nich także montaż,jeśli sam materiał to jasne jest ,ze jak zabraknie to idzie z mojej kieszeni....