Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy !! Tynk Mozaikowy

lonly

Recommended Posts

Pozdrawiam Wszystkich i zwracam sie do wiedzących w temacie jak uratować oblamówki przy dzwiach wejściowych zrobione z tynku mozaikowego (tynk akrylowy barwiony w masie)? Tynkarz kładł tą mozaikę o ziarnie 1- 1,5 mm a więc bardzo drobny kolor jasny beż. Do momentu kiedy ta ściana nie była oświetlona z boku słońcem nic nie było widać ale po południu (zachód słońca- boczne światło) tragedia - himalaje, ślady pacy. Widać to z 10 metrów. Góry i doły. Tynkarz patrzył i patrzył i stwierdził, że sie nic nie da zrobic no i oczywiście stwierdził że to wina materiału bo tak drobnego tynku równo nie da się zrobić. No po prostu trafił mnie szlag :oops: Próbował zaszpachlować te dołki ale efekt na drugi dzien jeszcze tragiczniejszy. Czy to można jakoś poprawić? Czy można na taki tynki położyć jescze jedną warstwę żeby skryć nierówności? Pomóżcie!!!! Jeszcze śię z "Fachowcem" nie rozliczyłem. PS Jak robili w mojej obecności oblamówkę przy garażu, przyświecałem im latarką płaszczyzny - wyszło OK ! a więc można!!!

Góry i doły. Tynkarz patrzył i patrzył i stwierdził, że sie nic nie da zrobic no i oczywiście stwierdził że to wina materiału bo tak drobnego tynku równo nie da się zrobić.!!!

No co ty każdy tynk można równo położyć, nawet jesli podłoże nie jest równe w końcu między innymi do tego służy tynk.

Czy to można jakoś poprawić? Czy można na taki tynki położyć jescze jedną warstwę żeby skryć nierówności?

Z tego co mówi mój rodzinny fachowiec, który zawodowo kładzie tynki zewnętrzne to nie da się nigdy nic poprawić, w twoim przypadku zerwać i jescze raz równo położyć, albo wyrównać klejem i jeszcze raz położyć idealnie równo.

NIEPRAWDA.

Tynkiem akrylowym niczego nie da się wyrównać. Nazwa "tynk" jest bardzo myląca. To nie jest masa szpachlowa. To tak jakby chcieć wyrównywać nierówności podłoża farbą....

Pod taki tynk wykończenie podłoża musi być idealnie płaskie - tynk stanowi tylko o kolorze i fakturze powierzchni.

Zerwać???!!! No to fatalnie bo wczesniej kładziony był tynk silikatowy a do oblamówki została zostawiona powierzchnia o szerokości 17 cm na tynk mozaikowy. Zerwanie może oznaczać rujnacje pozostałej elewacji bo rozumiem że zerwanie oznacza wszystko łącznie z klejem, siatką na izolacji cieplnej(wełna)? Kurcze to musiałbym zamawiać dodatkowy tynk silikatowy (bo mało mi zostało starego) a on może już mieć inny kolor i już całkiem się pochrzani.

NIEPRAWDA.

Tynkiem akrylowym niczego nie da się wyrównać. Nazwa "tynk" jest bardzo myląca. To nie jest masa szpachlowa. To tak jakby chcieć wyrównywać nierówności podłoża farbą....

Pod taki tynk wykończenie podłoża musi być idealnie płaskie - tynk stanowi tylko o kolorze i fakturze powierzchni.

Zgadzam się z Tobą z tym, że te nierówności to nie efekt nierówności ściany tylko złego prowadzenia pacy i olewactwa. Napisałem, że w drugim miejscu jak ich pilnowałem i porządnie "głaskali" to było w miarę równo. Mnie zastanawia jak to naprawić bo jak zacierali te dołki to oczywiście w tych miejscach wyszły górki ale o powierzchni bardziej chropowatej i tu widziałem szanse naprawy że jak pociągnie się jeszcze raz to ta bardziej porowata powierzchnia zamaskuje te felery

Proponowałwem to tynkarzowi ale stwierdził, że to na tyle mocno trzyma, że wyrwie sie z klejem i siatką. A tynk jest bardzo drobny 0,5-1 mm (chyba bo producent nie opisał grubości ziarna na opakowaniu) więc kładzenie go na podłożu wymaga rzeczywiście dokładności a przede wszystkim kładzenia w oświetleniu bocznym gdzie widać każde nierówne machnięcie pacą. I tak mi własnie wczoraj to poprawiali czyli nic nie zdzierali a położyli nową warstwę na ten nierówny tynk. Popracowali pacami, pogładzili porządnie no i wyszło równo. Co prawda wyszedł mini glif ale to tak bardzo nie przeszkadza. Nie wiem jak to póżniej się będzie sprawowało w 2 warstwach ale na razie jest lepiej niż było. Ufff :-?

Zadanie dość trudne.

Po pierwsze pod tynk 1,5 mm ścian musi być jak pupcia niemowlecia. Każda nierównośc musi byc wyciągnięta, tynkiem nic nie da się nadrobić, bo go się kładzie na 1-1,5 grubości ziarna.

"Dokładki " tynku do zaschniętej warstwy - to zawsze zaprogramowana katastrofa. Tynk mozaikowy mozna układac JEDEN raz na świeżo.

Opcje są dwie i jeedna dodatkowa.

Zerwać tynk TYLKO DO WARSTWY zbrojącej.

Wyprowadzić warstwę na idealnie klejem ociepleniowym - max 2 mm - jeśli więcej powyżej dokładac siatkę z włókna. Może to byc miejscowo. Inaczej może popękać.

Położyc mozaikę od nowa.

Druga opcja

Wziąc akrylową masę zbrojącą do ociepleń. Polecieć po tym co jest - wyrównać na idealnie płaszczyznę. Położyc tynk od nowa.

Wada tego rozwiązania - "wyjedzie" płaszczyzna ze sciany o grubość napraw. Trzeba ten efekt przewidzieć przed robotą. Oczywiście nie można szpachlować za grubo, bo może pękać.

A wogóle tynk 0,5 -1 mm nie nadaje się na zewnątrz, jeśli to jest na zewnątrz.

Opcja trzy

Kupić profile elewacyjne i nakleić na ten szuwaks co jest - i zmienić koncepcję wyglądu budynku.Przyjdzie walec i wyrówna. Tylko 17 cm profile, to może być nieco za dużo. .

Uwaga.

Przy kładzeniu tynków mozaikowych trzeba ocenić kierunek żródeł światła. Narzędzia należy prowadzić w tym kierunku, aby promień światła był równoległy do krawędzi packi rozciągającej. Narzędzie prowadzić stale TYLKO w jednym kierunku. Inaczej bedzie widoczna fala na każdym sziarenku, gdzie uskoczy packa.

A doły - to oczywiście temat niezależny.

Do Sp5es

Co masz na myśli :

"Dokładki " tynku do zaschniętej warstwy - to zawsze zaprogramowana katastrofa. Tynk mozaikowy mozna układac JEDEN raz na świeżo.

Co może się zdarzyć?

A wogóle tynk 0,5 -1 mm nie nadaje się na zewnątrz, jeśli to jest na zewnątrz.

Sprzedawca twiedził że tynk(Atlas) może być na zewnątrz. Czy chodzi op twałość, przemarzanie czy o coś innego?

Jestem przerażony bo juz mi to położyli i raczej nie maja chęci tego zdzierać. Chyba że wynjmę druga ekipę . Tym jeszcze nie płaciłem. Zapłacić za pozostały a za ten fragment wstrzymać płatnośc i poczekać co się będzie działo?