Gość 03.12.2002 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 W ubiegłym roku przedłużyłem umowę z Kasą Mieszkaniową o kolejne 2 lata. Okres poprzedniej umowy upływał w lipcu tego roku. I teraz przypadkowo Pani z Urzędu Skarbowego zawiadomiła mnie, że Urząd do ulgi z tytulu oszczędzania w Kasie zalicza tylko umowę podstawową i żadnych aneksów nie honoruje. Kto wie, czy to jest zgodne z prawem. Aneks do umowy też wg mnie jest umową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 03.12.2002 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2002 jest to kompletna bzdura. Przepis pozwalający na odpisy z KM po 31.12.2001 mówi o tym, że prawo do odpisów przysługuje tym, którzy zawarli umowy przed 1.01.2002. Oczywiście "aneks" to typowa umowa - zmieniajaca umowę pierwotną. Jeśli został zawarty przed 1.01.2002 to wszystko jest OK a pani w US po prostu nie doczytała albo jest złośliwa (nie dopuszczam myśli że niedouczona???).Ja też zmieniłam umowę z KM przed 1.01.2002 i śpię spokojnie, zresztą umowę KM zmieniałam wielokrotnie i nigdy nie przyszłoby mi do głowy żeby te zmiany nic nie znaczyły dla US.Jeśli chcesz namiary na konkretny przepis - to teraz go nie podam (piszę z "głowy":wink:, a z pracy - w ok. czwartku postaram się to sprawdzić.Pozdrawiam gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 10.12.2002 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Czołem!Poproś panią z US aby wskazała Ci przepis z którego wynika, że aneks się nie liczy. Z tego co wiem to zgodnie z informacjami jakie ja dostałam z kasy w Pekao SA pod koniec zeszłego roku (grudzień 2001) wszystkie zmiany w skladkach i okresach oszczędzania zrobione przed 01.01.2002 miały jeszcze skutki skarbowe. Po tym terminie już nie. Pozdrawiam i nie dajmy się oszukać US!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts