Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna na poddaszu - b. wysoko - co zrobic?

wbrat

Recommended Posts

Witam,

W moim projekcie okna na poddaszu (połaciowe) są bardzo wysoko ( dolna krawedz na wysokosci ponad 1,6 metra). Caly czas główkuję co by na to poradzić i nic nie przychodzi mi do głowy.

Najłatwiej byłoby je obniżyć, gdyby nie fakt, ze są one umieszczone bezposrednio nad płatwiami...

Drugi moj pomysl (poki co ostatni :-? ) to dac dodatkowe okna pod tymi oryginalnymi... ale tu tez jest problem - platew jest przeciez cholernie wysoka i te okna dodatkowe musialyby byc bardzo nisko... poza tym jak to wykonczyc potem?

Teraz przychodzi mi do glowy jeszcze trzeci - obnizyc scianke kolankowa.. ale tego wolalbym uniknac... jej obecna wysokosc to 70 cm.

Czy ktos mial moze podobny problem? Wszystkie pomysly dozwolone :wink:

A do Velux-ów są sznurki z bloczkiem do otwierania lub specjalne przedłóżki drewniane.

Ja mam klamkę w Velux-ie gdzieś na wys. 2 m. ale to okno służy mi tylko do naświetlenia pomieszczenia. Otwieram i zamykam to okna, na razie, drewnianą listewką o dł. 1 m - potem dokupię sznurki do otwierania.

Pozdrawiam

a ja mysle, że wbratowi najbardziej nie pasuje, że te okna sa po prostu za wysoko - i nie chodzi tu o sposób otwierania, a o fakt że z okna widok jest jedynie na niebo. i wcale mu się nie dziwię ale jest to wynik po prostu zlego projektu

Dziekuje wszystkim za rady, ale jest tak jak napisal robert skitek - nie podoba mi sie to (a w zasadzie to glownie mojej zonie :)). No, chyba ze ktos ma fotki jak to wyglada po wykonczeniu poddasza - poki co zona twierdzi, ze troche klaustrofobicznie bedzie sie czuc w pokojach w zasadzie bez okien (bo co to za okna, co nic przez nie nie widac poza niebem i przez ktore nie mozna wyjrzec :-? ).

A co do projektu: nie ma idealnych niestety... a wiele takich glupot wychodzi dosc pozno - w zasadzie dopoki nie kupi sie projektu, to nie wiadomo jakie niespodzianki sie w nim kryja :-?

a ja mysle, że wbratowi najbardziej nie pasuje, że te okna sa po prostu za wysoko - i nie chodzi tu o sposób otwierania, a o fakt że z okna widok jest jedynie na niebo. i wcale mu się nie dziwię ale jest to wynik po prostu zlego projektu

..albo wysoka ścianka kolankowa i ustawne pomieszczenie bez obijania się o skosy - ale wysoko okno.

...albo nisko ścianka kolankowa, siniaki na głowie i gorzej ustawny pokój - ale ładny widok z okna.

I wydaje mi się, że nie ma to wiele wspólnego z dobrym czy złym projektem. U mnie np. specjalnie okna dachowe w pokojach dziecinnych są wysoko bo nie chciałem żeby mi dzieci wychodziły na dach :wink: 8) a okno służy tylko jako doświetlenie bo widoki byłyby z nich kiepskie.

Pozdrawiam

Witam,

W moim projekcie okna na poddaszu (połaciowe) są bardzo wysoko ( dolna krawedz na wysokosci ponad 1,6 metra). Caly czas główkuję co by na to poradzić i nic nie przychodzi mi do głowy.

Najłatwiej byłoby je obniżyć, gdyby nie fakt, ze są one umieszczone bezposrednio nad płatwiami...

Drugi moj pomysl (poki co ostatni :-? ) to dac dodatkowe okna pod tymi oryginalnymi... ale tu tez jest problem - platew jest przeciez cholernie wysoka i te okna dodatkowe musialyby byc bardzo nisko... poza tym jak to wykonczyc potem?

Teraz przychodzi mi do glowy jeszcze trzeci - obnizyc scianke kolankowa.. ale tego wolalbym uniknac... jej obecna wysokosc to 70 cm.

Czy ktos mial moze podobny problem? Wszystkie pomysly dozwolone :wink:

wbrat, trzeci wariant po pewnych modyfikacjach powinien być najlepszy. W moim projekcie D09a nie ma płatwi. Krokwie podparte są słupkami stojącymi na podwalinie. Te słupki stanowią główną konstrukcję ścianki kolankowej. W miejscu okien połaciowych słupki są przesunięte w stronę ścian zewnętrznych tworząc wnękę. Ścianka kolankowa we wnęce ma mniejszą wysokość, dzięki czemu okna można było zamontować niżej.

W Twoim przypadku, w miejscu okna, można by przerwać płatew i wykonać podobną wnękę. W tej kwestii powinien wypowiedzieć się jednak konstruktor. Jestem techniczny, ale nie z tej branży :) .

..albo wysoka ścianka kolankowa i ustawne pomieszczenie bez obijania się o skosy - ale wysoko okno.

...albo nisko ścianka kolankowa, siniaki na głowie i gorzej ustawny pokój - ale ładny widok z okna.

I wydaje mi się, że nie ma to wiele wspólnego z dobrym czy złym projektem. U mnie np. specjalnie okna dachowe w pokojach dziecinnych są wysoko bo nie chciałem żeby mi dzieci wychodziły na dach :wink: 8) a okno służy tylko jako doświetlenie bo widoki byłyby z nich kiepskie.

Pozdrawiam

scianka kolankowa u wbrata wcale nie jest bardzo wysoka i gdyby nie platew, okno byłoby pewnie na dobrej wysokosci. Dlatego piszę o zlym projekcie. W pomieszczeniach gdzie okna sa tylko na suficie (jako doswietlenie) bardzo zle sie mieszka, uwierz mi. Jesli uwazasz ze okna na wysokosci 160cm to dobre rozwiązanie to chyba masz 210cm wzrostu

pozdrawiam

scianka kolankowa u wbrata wcale nie jest bardzo wysoka i gdyby nie platew, okno byłoby pewnie na dobrej wysokosci. Dlatego piszę o zlym projekcie. W pomieszczeniach gdzie okna sa tylko na suficie (jako doswietlenie) bardzo zle sie mieszka, uwierz mi. Jesli uwazasz ze okna na wysokosci 160cm to dobre rozwiązanie to chyba masz 210cm wzrostu

Ja tam się zgadzam z Robertem. Projekt jest walnięty i tyle. Teraz zacząłem myśleć nad przerwaniem płatwi... ale z drugiej strony jak ją zacznę dzielić, to przestanie pełnić swoją funkcję. Szczególnie, że problem jest w każdym pomieszczeniu na poddaszu (no, może poza łazienką, gdzie okno może sobie być tak wysoko). Nadal chętnie zobaczę fotki poddaszy o podobnie wysoko umiejscowionych oknach :roll: - może faktycznie nie jest to takie straszne?? Brrrrrr...

pozdrawiam

...tak jak piszę, okna na tej wysokości są do zaakceptowania TYLKO jako okna doświetlające pomieszczenie.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Podbijam temat, ponieważ pojawiło się światełko w tunelu. Autor projektu zaproponował dzielenie płatwi i w miejscach podziału opieranie jej na dodatkowych słupach. Powstaje teraz pytanie: jak bardzo obniżyć te okna? Jak obniżę za bardzo, to będzie problem z doświetleniem (nisko=ciemno plus problem z tym, że okno będzie we wnęce).

Jaka waszym zdaniem jest maksymalna do zaakceptowania wysokość dolnej krawędzi okna? (inaczej mówiąc jak wysoko mogę umieścić te okna, by były one na tyle nisko, by dobrze się na poddaszu mieszkało)?? :D