Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość 1950
Moim zdaniem dobrze jest wiedzieć ile i jak położyć podłogówkę, chociaż tak z grubsza. Miałam źle wyliczoną w projekcie i trochę ją przerobiliśmy. Może projektant się pomylił albo to było zamierzone, ale np. rurki miały mieć odstępy 35cm.

W sumie najważniejse jest to jaki jest stosunek pojemności kotła do pojemności instalacji. Chiba nie może być większy niż 10.

Jest tyle możliwości w wyborze podłogówki (rodzaj materiału, przekrój rury, kształt ułożenia, itd.), że instalator powinien doradzić, a w razie problemów albo projektant albo doradca handlowy może pomóc.

Jeszcze dodam, że nie położyłam w spirale czy tzw ślimaka. Zasilanie puściłam wokół ścian zewnętrznych (tam gdzie najzimniej), i czym bliżej środka tym chłodniej. Temperatura pewnie po jakimś czasie będzie wyrównana.

Zrobiłam to celowo. Terakota będzie w jadali, a w salonie pod oknami zrobiony cokół . Reszta parkiet przemysłowy. Czy będzie działać zobaczymy. :roll:

ciekawe rzeczy piszesz,

jeżeli projektant wyliczył ,że odstęp między rurami to 35 cm, to wcale nie znaczy, że się pomylił,

odległości zalecane przez producentów systemów ogrzewań płaszczyznowych, mogą wynosić od 5-35 cm, zależne to jest przede wszystkim, od zapotrzebowania pomieszczenia na ciepło oraz od rodzaju materiału użytego na wykończenie podłogi.

większych rozstawów rur nie stosuje się z tej prostej przyczyny, że stopą można już wtedy wyczuć różnicę w temperaturze podłogi,

piszesz, że w sumie najważniejszy jest stosuniek pojemności kotła do pojemności instalacji - błąd, ktoś Ci, albo źle powiedział, albo źle zrozuimałaś,

nie ważny jest stosunek pojemności kotła do pojemności instalacji,

są kotły wiszące i tych jest zdecydowana większość, których pojemność to np. 6 litrów i jak to by się miało do instalacji w przeciętnym budynku jednorodzinnym gdzie ta pojemność oscyluje około 100 l. a nie rzadko i więcej w zależności od zastosowanych rozwiązań i materiałów,

ważne są przepływy,

przykładowo w Viessmannie przepływ czynnika przes kocioł nie może być większy niż 1400 l/h, jeżeli są większe należy zastosować sprzęgło, ważne też jest by moc kotła mogła w pełni zaspokoić potrzeby cieplne budynku.

godul napisał

Skoro mam okazje poprztykac z fachowcem to mam jeszcze jedno pytanie: Czy dostępne sa u nas(czyli w Polsce) systemy ogrzewania podłogowego że tak napisze- renowacyjne, o grubosci rurek 8mm, które zatapia się podobnie jak kable grzejne?

Widziałem cos takiego u Germańców ale kosztowało sporo jak nan nasze warunki. Moze u nas treż mozna to dostac?

znam co najmniej dwa takie systemy

Spokojnie Panowie,

Robie przymiarki do domu i zastanawiam sie nad bardzo niskotemperaturowym źródłem(PC). Problem polega na tym że jeżeli w całym domu bedzie gesty rozkład rur to w łazience będzie powazny problem bo nie da się ich już bardziej zagęścić, a grzejnik o temp 35C to zadn grzejnik. Moge jeszcze ewentualnie myslec na d ogrzewaniem ściennym ale ono jest dużo droższe niz podłogówka.

po pierwsze, normowo temperatura podłogi w łazience nie powinna być większa niż 32 C a problemem może być jedynie to, że powierzchnia grzejnika podłogowego jest za mała i nie można uzyskać założonej temperatury w łazience,

po drugie, ogrzewanie ścienne wcale nie jest tak drogie jak piszesz, jeżeli jest podłogówka to koszty mogą być większe do 10%, co do paneli masz rację, są koszmarnie drogie

https://forum.murator.pl/topic/39620-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/page/2/#findComment-857933

Fajnie, fajnie ale jaki to ma byc dom? Z poddaszem użytkowym czy parterowy? Skoro pow. 70m, to rozumiem że ogrzewanie na ewentualnym poddaszu na grzejniki. Wtedy raczej projekt jest niezbędny żeby wszystko miało ręce i nogi...
https://forum.murator.pl/topic/39620-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/page/2/#findComment-857958

potwierdzam głosy mioich szanownych przedmówców

generalnie i oficjanie do podłogówki nie potrzeba projektu i kazdy szanujacy sie hydraulik - np. delegat do UE - powinien znać sie na tej robocie

gośc który chce projektu albo sie nie zna albo mu sie nie chce mysleć samodzielnie

https://forum.murator.pl/topic/39620-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/page/2/#findComment-858982

potwierdzam głosy mioich szanownych przedmówców

generalnie i oficjanie do podłogówki nie potrzeba projektu i kazdy szanujacy sie hydraulik - np. delegat do UE - powinien znać sie na tej robocie

gośc który chce projektu albo sie nie zna albo mu sie nie chce mysleć samodzielnie

Nie sztuka zapakować do domu o kilometr wiecej rury niz trezeba, a potem dławić obwody i podnosić temperaturę na xródle. W przypadku gazu mozna se zaryzykowac bo sprawnośc w nikłym stopniu zalezy od temp. zasilania. w przypadku PC jest inaczej.

https://forum.murator.pl/topic/39620-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/page/2/#findComment-859041

:D Mam podłogówkę w całym domu- 220 m2. Odpaliłem ją na dobre w zeszłym tygodniu w czwartek. Podłogówka jest oparta na dwóch rozdzielaczach (parter i poddasze) z siłownikami sterowanymi termostatami pokojowymi. Aktualnie nie regulowałem żadnej pętli, siłowniki nie są zamontowane. Podłogówkę wykonywał doświadczony hydraulik- bez żadnego projektu. Miał jedynie w ręku jakieś tabele i patrzył z jakiej strony świata jest jaki pokój. Moje spostrzeżenia: temperatura we wszystkich pomieszczeniach rośnie i utrzymuje się na tym samym poziomie. Najpierw przez trzy dni utrzymywałem temperaturę zasilania 25 stopni, następnie co dobę podnoszę temperaturę o 5 stopni (rozruch podłogówki, aktualnie zasilam 30 stopni). Żadne pomieszczenie nie jest ani niedogrzane, ani przegrzane. Wiem to, ponieważ w prawie każdym pomieszczeniu mam termostaty wskazujące aktualną temperaturę. Dzisiejszy odczyt z godziny 10: W sześciu pomieszczeniach temperatura 19,5 stopnia i tylko w jednym 19 stopni ale to jest garderoba, więc idealnie pasuje.

Zatem potwierdzam to co napisał pokerzysta:

...generalnie i oficjanie do podłogówki nie potrzeba projektu i kazdy szanujacy sie hydraulik - np. delegat do UE - powinien znać sie na tej robocie...
https://forum.murator.pl/topic/39620-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/page/2/#findComment-859065