Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wam wyciekło betonu?

Recommended Posts

Pytanie z gatunku porównawczych... z góry przepraszam za jego poziom intelektualny... :oops:

Chodzi o beton, który odrobinkę wycieka przy zalewaniu stropu monolitycznego w szalunku z desek. U mnie wyciekło troszkę więcej, bo gotowe deskowanie (z różnych przyczyn) czekało 3 dni na beton i w tym piekielnym słońcu wyschło. Dlatego szpary w deskach się powiększyły i na podłogę parteru zlądowało .....

.... no właśnie, ile?

u mnie pokapało całego chudziaka - niby nic wielkiego ale mam na ponad 120m2 kapki na kilka cm które, no właśnie, mój tata chce sam skuwać a ja uważam że to murarze powinni po sobie posprzątać. No ale murarze już zniknęli i niby mieli wrócić jak będzie dach, ale jakoś nie wykazują ochoty. Może i sam skuję a w kieszeni zostanie te 20% co mieli jeszcze dostać.

u mnie pokapało całego chudziaka - niby nic wielkiego ale mam na ponad 120m2 kapki na kilka cm które, no właśnie, mój tata chce sam skuwać a ja uważam że to murarze powinni po sobie posprzątać.

No właśnie. Też tak uważam. I chcę to wyegzekwować.

Ale mimo to nie zamierzam piankować szpar przed następnym stropem.

(Kierownik twierdzi że trzeba bo ucieka mleczko cementowe)

:roll:

Może trochę zmieniam temat, ale przed oceną ilości wyciekającego betonu, popatrzcie, czy był dobrze podstęplowany i się nie "wygiął'. Bo jak się deski aż tak rozeschły (???) że aż beton się zmieścił, to może i stemple się skurczyły... Tfu, obym w złą godzinę nie wypowiedział, ale warto przed zapłatą to sprawdzić.

Jak deski się kurczą to i stemple mogą się skracać. Specjalne tłumaczenie: to tak na granicy żartu, bo bardziej prawdopodobne, że deski były luźno położone, a nie zeschły się tak, że aż beton się mieści. Jak deski są tak sobie ułożone, to może i 2-3 cm w długości stempli nie maja znaczenia. Mam nadzieję, że teraz już było przystępniej...