ania1719508426 01.09.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Pytanie z gatunku porównawczych... z góry przepraszam za jego poziom intelektualny... Chodzi o beton, który odrobinkę wycieka przy zalewaniu stropu monolitycznego w szalunku z desek. U mnie wyciekło troszkę więcej, bo gotowe deskowanie (z różnych przyczyn) czekało 3 dni na beton i w tym piekielnym słońcu wyschło. Dlatego szpary w deskach się powiększyły i na podłogę parteru zlądowało ..... .... no właśnie, ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 01.09.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 hmm... z tego co pamiętam co może ogółem z 1 wiaderko wyciekło - strop był ok 120 m2; ale nie robi to problemu poza tym że w miejscach szpar w deskach będzie nierówny strop (sufit) i coś z tym trzeba będzie zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 01.09.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 u mnie pokapało całego chudziaka - niby nic wielkiego ale mam na ponad 120m2 kapki na kilka cm które, no właśnie, mój tata chce sam skuwać a ja uważam że to murarze powinni po sobie posprzątać. No ale murarze już zniknęli i niby mieli wrócić jak będzie dach, ale jakoś nie wykazują ochoty. Może i sam skuję a w kieszeni zostanie te 20% co mieli jeszcze dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 01.09.2005 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 u mnie pokapało całego chudziaka - niby nic wielkiego ale mam na ponad 120m2 kapki na kilka cm które, no właśnie, mój tata chce sam skuwać a ja uważam że to murarze powinni po sobie posprzątać. No właśnie. Też tak uważam. I chcę to wyegzekwować. Ale mimo to nie zamierzam piankować szpar przed następnym stropem. (Kierownik twierdzi że trzeba bo ucieka mleczko cementowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 01.09.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Może trochę zmieniam temat, ale przed oceną ilości wyciekającego betonu, popatrzcie, czy był dobrze podstęplowany i się nie "wygiął'. Bo jak się deski aż tak rozeschły (???) że aż beton się zmieścił, to może i stemple się skurczyły... Tfu, obym w złą godzinę nie wypowiedział, ale warto przed zapłatą to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 01.09.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 popatrzcie, czy był dobrze podstęplowany i się nie "wygiął'. Bo jak się deski aż tak rozeschły (???) że aż beton się zmieścił, a co ma zeschnięcie sie desek z ew.wygieciem ???? chyba jest raczej odwrotnie, gdy deski są mokre to bardziej podatne sa na wygiananie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 01.09.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Jak deski się kurczą to i stemple mogą się skracać. Specjalne tłumaczenie: to tak na granicy żartu, bo bardziej prawdopodobne, że deski były luźno położone, a nie zeschły się tak, że aż beton się mieści. Jak deski są tak sobie ułożone, to może i 2-3 cm w długości stempli nie maja znaczenia. Mam nadzieję, że teraz już było przystępniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 01.09.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 ja mam terive , w stropie było 5 podciągów , dwa słupy , kilka wylewek moinolitycznych , ogólnie sporo szalunku , betonu nie wyciekło prawie nic , ale fakt że szalunki były zrobione solidnie , poskrecane na długie gwintowane śruby i mocno nimi ściąghnięte a nie zbijane gwoździami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 01.09.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Strop terriva 100m2, kilka podciągów, kilka żeber poprzecznych. Betonu nie wyciekło praktycznie nic, dosłownie kilka zacieków ( 20 cm ) na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.09.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 bigsister - z innej beczki - to ty obok na fotce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts