Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kiedy sadzimy pnacza, np winobluszcz 5-listkowy(klapowy)

Recommended Posts

Witam,

No tak zbudowalismy dom, mieszkamy no i co tu dalej robic, no i oczywiscie na ogrod przyszla kolej...

Moja wiedza o ogrodnictwie jest w zasadzie zerowa :( stad to moze proste pytanie. Lato za pasem a jesien juz niedaleko, czy mozna cos posadzic na jesien czy lepiej czekac do wiosny? Prosze o porade jaki winoblusz i kiedy zasadzic. Miejsce raczej bardzo ocienione, dokola las. Chodzi mi o niewielki kawalek ogrodzenia wkol bramy wjazdowej, szukam roslinki ktora szybko by sie rozrosla stad wybor padl na winobluszcz.

Kolejne pytanko to jakie radzilibyscie roslinki plozace, mamy niewielki murek oporowy i chcialbym posadzic cos nad nim tak aby roslinki sobie z niego zwisaly. Hm pewnie bede mial jeszcze wiecej prostych pytan w niedalekiej przyszlosci.

Pozdrawiam

Maro

Winobluszcz lubi słońce więc do cienia nie za bardzo. Raczej bluszcz właściwy jeżeli miejsce jest całkiem zacienione. Jeśli dochodzi choć trochę słońca to przetestował bym akebię pięciolistkowa. Szybko rośnie (do 2 m rocznie) i jest mało wymagajaca, ewentualnie kokornak, ale nie mam z nim doświadczeń i nie wiem czy "kaprysi" czy nie

Swoje akebie sadziłem wiosną i przyjęły się bez problemu. Jesienią? nie wiem, obawiam się że może przemarznąć.

Mam dwie jedna w pełnym słońcu druga w dosyć głębokim cieniu. Ta w słońcu rośnie nieco szybciej w pierwszym roku miała ok 2,5 m ta w cieniu ok 2 m. Po 3 latach ta wsłońcu doszła to dachu (jakieś 3,5 m) i zwiesza się zpowrotem w dół ok metra, a ta w cieniu ma ok 4 m.

Zdjęcjia i troche opisu masz na

http://www.pnacza.pl/wms/wmsg.php/831.html

btw o innych pnączach też jest sporo informacji

i jeszcze dwa

http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=574