Bartt 20.01.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Mogę tylko poprzeć tynki gipsowe. Blok, 2,5 roku, zero problemu: nie pęka, nie łuszczy się, farby można zmywać. W źle wentylowanej łazience zaczątek grzybka w rogu sufitu, ale na kaflelku w tym miejscu też się pojawił . Gładkie w stopniu satysfakcjonującym, wszelki niedoróbki po "fachowcach" gładzią gipsową szpachlowało się ino mig. Schły z 4-5 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 20.01.2003 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 A propos tynkow gipsowych. Dom mam z porothermu a tynki wewnetrzne KNAUFFa (maszynowe).Sluchajcie - dla mnie to absolutna bajka.Cena: 21 PLN + VAT (materialy + robocizna). Nie dolozylem jednej zlotowki do tynkowania domu. Sciany absolutnie gladkie. Super wykonczenia przy oknach (plastikowe listwy i szczelne przykrycie stolarki folia), aluminiowe listwy na naroznikach. Jak na razie bardzo mi sie podoba. I absoutna gladz na scianach ! A jak trzeba zrobic poprawke - szpachluje sie gipsem i nie ma sladu.U mnie na osiedlu wszyscy przychodzili podziwiac robote i jednoznacznie stwierdzali - jakby robili jeszcze raz - tez bylby KNAUFF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 20.01.2003 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 A czy macie namiary na kogoś kto robi maszynowe tynki gipsowe w okolicach Krakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 20.01.2003 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Jesli nigdzie ni znajdziesz - dam Ci namiar do ekipy, ktora robi praktycznie w calej Polsce (robili u mnie).Jesli dom jest spory - to jezdza na Slask, do Opola, Poznania, Wroclawia. (a siedzibe maja w Kaliszu).Wiec czemu nie mieliby podskoczyc do Krakowa???? Jedno jest pewne. Moge ich polecic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 20.01.2003 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 I jeszcze jedna wazna sprawa. AndrzejK mowil : TYNKI PRZED OKNAMI!.U mnie kladli zarowno wewnetrzne jak i zewnetrzne, gdy byly okna.(Bo tak mi sie spodobalo, ze zewnetrzne tez polozylem maszynowo, ale juz cementowe).stolarka jest tak szczelnie zaklejona (caly system samoprzylepnych liste podtynkowych), ze po zakonczonej robocie i oderwaniu folii nie mialem sladu tynku na oknach i ramach. Nawet sciereczka nie musialem przecierac. To maszynowe kadzenie tynkow + system listew i oklein to naprawde super wynalazek.I jeszcze jedno. Wiecie jakie to wspaniale uczucie nie martwic sie, czy starczy materialu, czy "zginie gdzies cement", ze ekipa polowe materialu wyrzuca na posadzke?Place 21 pln za metr kw. I nic mnie nie obchodzi. Po 5 dniach odbieram gotowe wnetrze i ....posprzatane podworko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 20.01.2003 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 rozmawialiśmy z producentem okien drewnianych, on twierdzi że :Jeśli okna plastikowe to nie ma większego znaczenia czy tynki przed oknami czy po wstawianiu okien - przynajniej dla okien.Jeśli drewniane okna, to tynki koniecznie trzeba położyć wpierw, gdyż w pomieszczeniu jest dużo wilgoci i okna drewniane chłona ją. Ramy mogą odkształcić się do kilku milimetrów w zależności od wielkości okien ( najgorzej okna tarasowe ), a i wtedy tynki mogą pękać na obróbkach okien.Robi się tak :tynkujesz wszysto, oprócz otworów okiennych,czekasz 2-3 tygodnie,wstawiasz okna z obróbką tynków przy oknach. To zdanie dobrego fachowca, jak nam się wydaje, gdyż doradził nam kilka innych rzeczy. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 21.01.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 On 2003-01-20 23:22, tcic wrote: Jesli nigdzie ni znajdziesz - dam Ci namiar do ekipy, ktora robi praktycznie w calej Polsce (robili u mnie). Jesli dom jest spory - to jezdza na Slask, do Opola, Poznania, Wroclawia. (a siedzibe maja w Kaliszu). Wiec czemu nie mieliby podskoczyc do Krakowa???? Jedno jest pewne. Moge ich polecic. Dzięki. Na razie poszukam bliżej, bo dom mam raczej mały (150 m kw., ile powierzchni ścian - jeszcze nie liczyłam). Ale jakby co to się zgłoszę po namiary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.01.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Red - mówiąc o szlichcie miałeś na myśli gładź? O którym piasku pisałeś. Znalazłem przykładowo we Wrocławiu:kwarc piasek 0,056-0,2 mm biały op. 50 kg 22% 15,89 17,00kwarc piasek 0,1-0,5 mm biały op. 50 kg 22% 15,89 17,00kwarc piasek 0,4-1,2 mm biały op. 50 kg 22% 15,89 17,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.01.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Dla zainteresowanych normalnym tynkiem:http://www.muratordom.pl/E5D59DC542644E7DA6996A2A459ED37B_46C9B335B7644D518B5136E7CA4D7A95.htm (Powyższy link rozdzieliłem, bo zbyt rozszerzał stronę należy go skleić przed użyciem) [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Frankai dnia 2003-01-21 10:14 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.01.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Na:http://imperia.baumit.at/imperia/md/content/baumitpl/pdf/cennik_2.pdfznalazłem jeszcze info o takich tynkach: Tynk maszynowy wewnętrzny MPI 25 Baumit, 40kg, 14kg/m2/cm, 3m2/worek/1cm, 550zł+VAT/t, 22zł+VAT/worek Tynk maszynowy wewnętrzny drobnoziarnisty, 40kg, 6kg/m2/4mm, 7m2/worek/4mm, 560zł+VAT/t, 22,4zł+VAT/worek Czy ktoś układał maszynowo tego typu tynki? Jeśli tak, to czy równo, gładko i bez pękania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.01.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Nie szukajcie nic lepszego -jeśli gips to tynk gipsowy Knauf Goldband, lub Rootband- jest wyśmienity i sprawdzony , a nie każdy wie w ogóle o istnieniu czegoś takiego, bo nie wszędzie można go kupić.Wiem ,że mają go w Castoramach i Platformie. Będziecie zadowoleni jak i ja . Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 21.01.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Ja układałem Baumita gipsowego (symbolu nie pamiętam). Przy wyborze również kierowałem się względami takimi jak przedmówcy - jednorazowa robota, mocniejszy tynk, korzystny mikroklimat. Niestety ekipa okazała się wyjątkowo niesolidna. Tynk położony na suche ściany z hebla zbyt szybko wysychał i przez to jest wadliwy. Tynkarze gruntowali wprawdzie ściany, lecz użyli prawdopodobnie nieodpowiedniego gruntu.Ktoś pisał, że brak odpadów - to co zostało rozrobione w maszynie i nie wykorzystane, trafiało na kupę gruzu.Ściany z hebla lubią pękać, co przy tynku gipsowym jest bardzo widoczne. Fachowcy twierdzą, że przy tynku cementowo-wapiennym nie byłoby widać tyle rys.Gdyby było mnie stać na skucie tynku i położenie nowego, użyłbym cementowo-wapiennego systemu Kreisla. W skład jego wchodzi specjalny tynk na filcówkę. Jest bardzo gładki, ale nie wygląda tak sztucznie jak ściana z gładzią gipsową. Niestety, tak otynkowany dom oglądałem dopiero 2 miesiące temu. Dylemat okna/tynk: Jeśli chce się wykonywać jakieć prace wewnętrzne zimą i wczesną wiosną, okna są nieodzowne. pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.01.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Aziel - mój ojciec wykańczał swój dom zimą bez okien. Otwory były zasłonięte folią, żeby ograniczyć przeciągi i wpuszczać światło, a grzali kozą. Koledze w grudniu (!!!) ocieplali chatę. Spuścili sobie folię z dachu, pod folię nagrzewnicę i heja. Możesz podać konkretne nazwy Kreisel'a i dlaczego (widziałeś u kogoś?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 21.01.2003 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 TCIC czy mozesz dac namiar do tej firmy co robila Ci tynki bede wdzieczny wspomniales o Opolu to moze przyjada domnie cena jest 21zlm/2 z faktura czy bez i jaki podatek 7% CZY 22%? POZDRAWIAM RYSZARDJ Mozesz mi wyslac na moj mail Yahoo na dole ekranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 21.01.2003 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Ryszard - namiary poszly mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 21.01.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Dzieki dostalem . a teraz bede szukal czy na Ytonga dobrym pomyslem jest dac tynk gipsowy maszynowy , ale mysle ze na moje pytanie powinna mi odpowiedziec firma ktora sie tym zajmujie czytalem gdzies ze na Ytonga powinno sie dac gruntowanie chyba tak to sie nazywa a potem mozna klasc gips mowa o tynku do wewnatrz Co Wy myslicie o tym? Pozdrawiam Ryszardj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 21.01.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Każdy materiał wymaga gruntowania przed tynkami - tak przynajmniej twierdziła moja ekipa. I gruntowanie musi być dostosowane do materiału. U mnie inny grunt poszedł na ściany (pustak max), inny na elemnty betonowe (nadproża, belki stropowe) Na razie się trzyma (kilka miesięcy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 22.01.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Zgadzam sie. Wszystko trzeba gruntowac. U mojej ekipy gruntowanie bylo wliczonne w cene. Mam POROTHERM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 22.01.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Frankai - robiłem w tym domu pomiary elektryczne, jeszcze przed malowaniem. Zapytam o konkretne symbole, jeśli jesteś zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.01.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Aziel - to zapytaj proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts