Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki tradycyjne czy maszynowy gips?

Recommended Posts

Mogę tylko poprzeć tynki gipsowe. Blok, 2,5 roku, zero problemu: nie pęka, nie łuszczy się, farby można zmywać. W źle wentylowanej łazience zaczątek grzybka w rogu sufitu, ale na kaflelku w tym miejscu też się pojawił :smile:. Gładkie w stopniu satysfakcjonującym, wszelki niedoróbki po "fachowcach" gładzią gipsową szpachlowało się ino mig. Schły z 4-5 tyg.

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A propos tynkow gipsowych. Dom mam z porothermu a tynki wewnetrzne KNAUFFa (maszynowe).

Sluchajcie - dla mnie to absolutna bajka.

Cena: 21 PLN + VAT (materialy + robocizna). Nie dolozylem jednej zlotowki do tynkowania domu. Sciany absolutnie gladkie. Super wykonczenia przy oknach (plastikowe listwy i szczelne przykrycie stolarki folia), aluminiowe listwy na naroznikach. Jak na razie bardzo mi sie podoba. I absoutna gladz na scianach ! A jak trzeba zrobic poprawke - szpachluje sie gipsem i nie ma sladu.

U mnie na osiedlu wszyscy przychodzili podziwiac robote i jednoznacznie stwierdzali - jakby robili jeszcze raz - tez bylby KNAUFF.

Jesli nigdzie ni znajdziesz - dam Ci namiar do ekipy, ktora robi praktycznie w calej Polsce (robili u mnie).

Jesli dom jest spory - to jezdza na Slask, do Opola, Poznania, Wroclawia. (a siedzibe maja w Kaliszu).

Wiec czemu nie mieliby podskoczyc do Krakowa????

Jedno jest pewne. Moge ich polecic.

I jeszcze jedna wazna sprawa. AndrzejK mowil : TYNKI PRZED OKNAMI!.

U mnie kladli zarowno wewnetrzne jak i zewnetrzne, gdy byly okna.(Bo tak mi sie spodobalo, ze zewnetrzne tez polozylem maszynowo, ale juz cementowe).

stolarka jest tak szczelnie zaklejona (caly system samoprzylepnych liste podtynkowych), ze po zakonczonej robocie i oderwaniu folii nie mialem sladu tynku na oknach i ramach. Nawet sciereczka nie musialem przecierac.

To maszynowe kadzenie tynkow + system listew i oklein to naprawde super wynalazek.

I jeszcze jedno. Wiecie jakie to wspaniale uczucie nie martwic sie, czy starczy materialu, czy "zginie gdzies cement", ze ekipa polowe materialu wyrzuca na posadzke?

Place 21 pln za metr kw. I nic mnie nie obchodzi. Po 5 dniach odbieram gotowe wnetrze i ....posprzatane podworko.

rozmawialiśmy z producentem okien drewnianych, on twierdzi że :

Jeśli okna plastikowe to nie ma większego znaczenia czy tynki przed oknami czy po wstawianiu okien - przynajniej dla okien.

Jeśli drewniane okna, to tynki koniecznie trzeba położyć wpierw, gdyż w pomieszczeniu jest dużo wilgoci i okna drewniane chłona ją. Ramy mogą odkształcić się do kilku milimetrów w zależności od wielkości okien ( najgorzej okna tarasowe ), a i wtedy tynki mogą pękać na obróbkach okien.

Robi się tak :

tynkujesz wszysto, oprócz otworów okiennych,

czekasz 2-3 tygodnie,

wstawiasz okna z obróbką tynków przy oknach.

To zdanie dobrego fachowca, jak nam się wydaje, gdyż doradził nam kilka innych rzeczy.

Karina

On 2003-01-20 23:22, tcic wrote:

Jesli nigdzie ni znajdziesz - dam Ci namiar do ekipy, ktora robi praktycznie w calej Polsce (robili u mnie).

Jesli dom jest spory - to jezdza na Slask, do Opola, Poznania, Wroclawia. (a siedzibe maja w Kaliszu).

Wiec czemu nie mieliby podskoczyc do Krakowa????

Jedno jest pewne. Moge ich polecic.

Dzięki. Na razie poszukam bliżej, bo dom mam raczej mały (150 m kw., ile powierzchni ścian - jeszcze nie liczyłam). Ale jakby co to się zgłoszę po namiary.

Pozdrawiam

Red - mówiąc o szlichcie miałeś na myśli gładź? O którym piasku pisałeś. Znalazłem przykładowo we Wrocławiu:

kwarc piasek 0,056-0,2 mm biały op. 50 kg 22% 15,89 17,00

kwarc piasek 0,1-0,5 mm biały op. 50 kg 22% 15,89 17,00

kwarc piasek 0,4-1,2 mm biały op. 50 kg 22% 15,89 17,00

Dla zainteresowanych normalnym tynkiem:

http://www.muratordom.pl/E5D59DC542644E7DA6996A2A459ED37B_

46C9B335B7644D518B5136E7CA4D7A95.htm

(Powyższy link rozdzieliłem, bo zbyt rozszerzał stronę należy go skleić przed użyciem)

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Frankai dnia 2003-01-21 10:14 ]

Na:

http://imperia.baumit.at/imperia/md/content/baumitpl/pdf/cennik_2.pdf

znalazłem jeszcze info o takich tynkach:

Tynk maszynowy wewnętrzny MPI 25 Baumit, 40kg, 14kg/m2/cm, 3m2/worek/1cm, 550zł+VAT/t, 22zł+VAT/worek

Tynk maszynowy wewnętrzny drobnoziarnisty, 40kg, 6kg/m2/4mm, 7m2/worek/4mm, 560zł+VAT/t, 22,4zł+VAT/worek

Czy ktoś układał maszynowo tego typu tynki? Jeśli tak, to czy równo, gładko i bez pękania?

Nie szukajcie nic lepszego -jeśli gips to tynk gipsowy Knauf Goldband, lub Rootband- jest wyśmienity i sprawdzony , a nie każdy wie w ogóle o istnieniu czegoś takiego, bo nie wszędzie można go kupić.Wiem ,że mają go w Castoramach i Platformie. Będziecie zadowoleni jak i ja . Jack

Ja układałem Baumita gipsowego (symbolu nie pamiętam). Przy wyborze również kierowałem się względami takimi jak przedmówcy - jednorazowa robota, mocniejszy tynk, korzystny mikroklimat. Niestety ekipa okazała się wyjątkowo niesolidna. Tynk położony na suche ściany z hebla zbyt szybko wysychał i przez to jest wadliwy. Tynkarze gruntowali wprawdzie ściany, lecz użyli prawdopodobnie nieodpowiedniego gruntu.

Ktoś pisał, że brak odpadów - to co zostało rozrobione w maszynie i nie wykorzystane, trafiało na kupę gruzu.

Ściany z hebla lubią pękać, co przy tynku gipsowym jest bardzo widoczne. Fachowcy twierdzą, że przy tynku cementowo-wapiennym nie byłoby widać tyle rys.

Gdyby było mnie stać na skucie tynku i położenie nowego, użyłbym cementowo-wapiennego systemu Kreisla. W skład jego wchodzi specjalny tynk na filcówkę. Jest bardzo gładki, ale nie wygląda tak sztucznie jak ściana z gładzią gipsową. Niestety, tak otynkowany dom oglądałem dopiero 2 miesiące temu.

Dylemat okna/tynk: Jeśli chce się wykonywać jakieć prace wewnętrzne zimą i wczesną wiosną, okna są nieodzowne.

pozdrowienia dla wszystkich

Aziel - mój ojciec wykańczał swój dom zimą bez okien. Otwory były zasłonięte folią, żeby ograniczyć przeciągi i wpuszczać światło, a grzali kozą. Koledze w grudniu (!!!) ocieplali chatę. Spuścili sobie folię z dachu, pod folię nagrzewnicę i heja. Możesz podać konkretne nazwy Kreisel'a i dlaczego (widziałeś u kogoś?)

Dzieki dostalem . a teraz bede szukal czy na Ytonga dobrym pomyslem jest dac tynk gipsowy maszynowy , ale mysle ze na moje pytanie powinna mi odpowiedziec firma ktora sie tym zajmujie czytalem gdzies ze na Ytonga powinno sie dac gruntowanie chyba tak to sie nazywa a potem mozna klasc gips mowa o tynku do wewnatrz Co Wy myslicie o tym? Pozdrawiam Ryszardj

Każdy materiał wymaga gruntowania przed tynkami - tak przynajmniej twierdziła moja ekipa. I gruntowanie musi być dostosowane do materiału. U mnie inny grunt poszedł na ściany (pustak max), inny na elemnty betonowe (nadproża, belki stropowe)

Na razie się trzyma :grin: (kilka miesięcy)