Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki tradycyjne czy maszynowy gips?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aziel - dzięki. Byłem na stoisku Bayosan na Budmie, ale w innej sprawie. Dobór tynku zrzucę pół-generalnemu wykonawcy.

Patos - jasne że od tego jest wentylacja, ale jakaś para przenika przez mur i dobrze by było, by nie psuła sprawy. Tak jest w przypadku murów 3-warstwowych, ale to było w innym wątku, a co do tynków, to raczej nie ma różnicy.

Podzielę się moimi doświadczeniami.

Wiosną zeszłego roku tynkowaliśmy - tynki gipsowe, maszynowe - gips KNAUFA. Wyszło super. Okna PCV już były wstawione, bo szczerze mówiąc podziwiam tych którzy decydują się na odwrotną kolejność. Zgrać elektryka z tynkarzem też nie sposób, bo elektryki i całego okablowania nie położy się w 1-2 dni. U nas co prawda przy 90% wkładzie własnej pracy rozprowadzenie elektryki trwało miesiąc. W każdym razie tynki wyszły super gładkie (można było gołą .... po nich jeździć), cena 17 zł, oczywiście z wcześniejszym gruntowaniem, i o nic się nie martwiliśmy. Przez lato wyschły (fakt wymagało to regularnego wietrzenia wnętrz). Szczerze mówiązm, co do kwestii czysto technicznych - parametrów pochłaniania wody się nie wypowiadam. Zdroworozsądkowo można wywnioskować jedno - nawet jak coś ma w sobie wodę, a potem ją odda i dobrze wyschnie, to problem z głowy, bo przecież nie będą te tynki regularnie oblewane strumieniami wody. Znajdują się w zamkniętym, suchym, ogrzewanym domu.

Pozdrawiam i szczerze polecam.

Klaudia - nieźle Ci się grzebali z tą instalacją. Ojciec z trzema uczniami przykładowo kładli instalację w 1-2 tygodnie. W przypadku instalacji w rurkach przykładowo było to po 4 dni pod i na tynku. Kładzenie rurki właśnie ma ten dodatkowy plus, że sama rurka nie jest interesująca dla złodzieja a kable wciągasz po założeniu okien (jak się nie boisz, że rozwalą jeszcze okno)

Frankai - Nawet jeżeli ściana jest 3 warstwowa to przy sprawnej wentylacji nie będzie wilgoci , która by się wchłaniała. A gdy wilgoć przechodzi przez ścianę to zmienia się wspólczynnik U. Zgadza się? To co lepsze?

Anonimowy - dobra wentylacja to podstawa. Jakikolwiek tynk i warstwa wewnętrzna nie mają znaczenia, bo wilgoci wyjdzie tamtędy co kot napłakał. To o ścianie trójwarstwowej dotyczy sytuacji, gdy opór dyfuzyjny muru zewnętrznego jest większy niż wewnętrznego, bo wtedy jest problem. Dlatego przy klinkierze konieczna jest pustka wentylacyjna.

Drodzy Koledzy, jestem ze Szczecina. Wiem, że ta ekipa od tynków działa na terenie zachodniopomorskiego. Nie sądzę, żeby jej zasięg dotyczył całej Polski. Jutro podam namiar, choć myślę, że teraz może być ciutkę drożej. Ale na prawdę polecam. Właśnie wczoraj zabraliśmy się za malowanie ścian i teraz dopiero widać ich robotę - b. solidnie.

"Jażąbku" upewnij się czy do likwidacji książeczki mieszkaniowej wystarczy 5% zaawansowanie prac. U mnie wymagali 20%. Nikt tego nie sprawdzał, załączyliśmy oświadczenie kierownika budowy o zaawansowaniu i było OK.

A propo tego piwka przy robieniuy instalacji - to nie pili bo było za zimno, więc robiłam im herbatę - wyszło tanio!

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Mam do przekazania pare moich osobistych myśli ,które sprawiły że wybrałem tynki naturalne ,a potem wykonałem gładż gipsowa.Prawdą jest że gips jest higroskopijny i pije wodę jak gabka zwiększajac swa objetośc Nie jest to wada a zaleta ,która reguluje w domu wilgotnością.Będąc w Rzymie małem możność poznać wszyskie techniki budowy i wykończania wnętrz ,ale takiego entuzjazmu nowinkami jak w Polsce nie było .Ściany wznoszono z ceramicznych materiałów ,dużo keramzytów.Tynki wykonywano keramzytowo wapienne i ostatnią warstwą było wapno z mączką marmurową Po takim wykończeniu ściana była gładka jak przysłowiowa pupa niemowlęcia .Mówiono że tradycyjne tynki wytrzymują 200 i więcej lat a gipsowe nie wiadomo.Mój koszt wykonania tradycyjnych tynków z materiałem wyniósł 10 zł.Gładz gipsową i sztukaterię wykonam sobie sam.Moja metoda to nakładanie 2 krotne gipsu bez szlifowania broń Boże,potem 2krotnie masy szpachlowej z maczka marmurową ,lekko szlifnąć zagruntować i mlować.metoda skuteczna kiedyś byłem sztukatorem.

Niech przykładem będą płyty gipsowe ,ktore położone były 10 lat temu bo nie trzeba było tynkować jak dzisiaj wyglądają.Z tynkami

gipsowymi może ale nie musi być tak samo .Czas zweryfikuje .Jezeli po ilus tam latach tynk gipsowy okaże się ok tobudując drugi raz wybiore gipsowy .

• 1 month później...
  • 1 month później...

Wyciągam 'stary' wątek, żeby podsumowac tynkowanie mojego domu :smile:

Ostatecznie skończyło się na tradycyjnym tynku cem-wap na listwach + gładź gipsowa. Koszty: tynki rob 10zł/m2, mat 5zł/m2 (w tym piasek, żwir, cem, wapno, listwy). Gładź gipsowa i póxniejsze malowanie 7zł, w tym: rob + mat (gips), sama rob (gruntowanie i dwukrotne mal).

Z jakości jestem b. zadowolona, co prawda liczyliśmy na to, że uda się poprzestać na tynkach, bez gładzi, ale okazaqło się to jednak niemożliwe. Po pomalowaniu zostałyby cienie, faktura tez nie wszędzie była jednakowo ok. Podobno gdyby d razu zacierać mokre tynki filcem, to można by było tak zostawić, byłby taki 'baranek'. Moja ekipa nigdy tak nie robiła, więc nie chciała się tego podjąć. To tyle.