Wojto 22.01.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Do Pyzyhttp://www.krakdom.pl(niestety stronę mają jeszcze w budowie , ale są tam namiary) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 22.01.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Do RED.Jak się wykonuje taką szlichtę z pisku kwarcowego?Narpiew się normalnie tynkuje, a potem rozrabia taką zaprawę tynkarską tylko z piaskiem kwarcowym i robi jeszcze jedną warstwę tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 23.01.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Sorry Frankai, poknociłem.Tynk był firmy BAYOSAN. Podstawowy RK38, gładź RK30.Ostrzegam że dość drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 23.01.2003 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 A co do oddychania ścian, to czy nie zostawić tego wentylacji? To tak jak byśmy chcieli podtrzymywać strop przy pomocy dmuchawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.01.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Aziel - dzięki. Byłem na stoisku Bayosan na Budmie, ale w innej sprawie. Dobór tynku zrzucę pół-generalnemu wykonawcy. Patos - jasne że od tego jest wentylacja, ale jakaś para przenika przez mur i dobrze by było, by nie psuła sprawy. Tak jest w przypadku murów 3-warstwowych, ale to było w innym wątku, a co do tynków, to raczej nie ma różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 24.01.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Podzielę się moimi doświadczeniami.Wiosną zeszłego roku tynkowaliśmy - tynki gipsowe, maszynowe - gips KNAUFA. Wyszło super. Okna PCV już były wstawione, bo szczerze mówiąc podziwiam tych którzy decydują się na odwrotną kolejność. Zgrać elektryka z tynkarzem też nie sposób, bo elektryki i całego okablowania nie położy się w 1-2 dni. U nas co prawda przy 90% wkładzie własnej pracy rozprowadzenie elektryki trwało miesiąc. W każdym razie tynki wyszły super gładkie (można było gołą .... po nich jeździć), cena 17 zł, oczywiście z wcześniejszym gruntowaniem, i o nic się nie martwiliśmy. Przez lato wyschły (fakt wymagało to regularnego wietrzenia wnętrz). Szczerze mówiązm, co do kwestii czysto technicznych - parametrów pochłaniania wody się nie wypowiadam. Zdroworozsądkowo można wywnioskować jedno - nawet jak coś ma w sobie wodę, a potem ją odda i dobrze wyschnie, to problem z głowy, bo przecież nie będą te tynki regularnie oblewane strumieniami wody. Znajdują się w zamkniętym, suchym, ogrzewanym domu.Pozdrawiam i szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.01.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Klaudia - nieźle Ci się grzebali z tą instalacją. Ojciec z trzema uczniami przykładowo kładli instalację w 1-2 tygodnie. W przypadku instalacji w rurkach przykładowo było to po 4 dni pod i na tynku. Kładzenie rurki właśnie ma ten dodatkowy plus, że sama rurka nie jest interesująca dla złodzieja a kable wciągasz po założeniu okien (jak się nie boisz, że rozwalą jeszcze okno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 24.01.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 No, no uważaj - bo te grabuły to najlepszy z mężów z moim teściem. A tak poważnie to robili to mocno rekreacyjnie - po pracy i w weeknedy, ale za to jak tanio.Pozdrawiam i mimo wszystko polecam ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 24.01.2003 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Klaudia daj prosze namiary na ta ekipe mowilas 17zl + vat jaklie okolice czy cala Polska Pozdrawiam ryszard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 24.01.2003 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Klaudia ja rownież proszę o namiarPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Frankai - Nawet jeżeli ściana jest 3 warstwowa to przy sprawnej wentylacji nie będzie wilgoci , która by się wchłaniała. A gdy wilgoć przechodzi przez ścianę to zmienia się wspólczynnik U. Zgadza się? To co lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2003 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Klaudia_ TANIO ? A te piwko wypite przy kabelku i puszce to nie są koszty ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.01.2003 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 A tak na marginesie czy ktoś wie czy fundamenty mogę uznać za 5% kosztów budowy chodzi o likwidację książeczki mieszkaniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 24.01.2003 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 To mówiłem Ja Jażąbek Wacław:smile: (Patos) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.01.2003 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Anonimowy - dobra wentylacja to podstawa. Jakikolwiek tynk i warstwa wewnętrzna nie mają znaczenia, bo wilgoci wyjdzie tamtędy co kot napłakał. To o ścianie trójwarstwowej dotyczy sytuacji, gdy opór dyfuzyjny muru zewnętrznego jest większy niż wewnętrznego, bo wtedy jest problem. Dlatego przy klinkierze konieczna jest pustka wentylacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 27.01.2003 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Drodzy Koledzy, jestem ze Szczecina. Wiem, że ta ekipa od tynków działa na terenie zachodniopomorskiego. Nie sądzę, żeby jej zasięg dotyczył całej Polski. Jutro podam namiar, choć myślę, że teraz może być ciutkę drożej. Ale na prawdę polecam. Właśnie wczoraj zabraliśmy się za malowanie ścian i teraz dopiero widać ich robotę - b. solidnie."Jażąbku" upewnij się czy do likwidacji książeczki mieszkaniowej wystarczy 5% zaawansowanie prac. U mnie wymagali 20%. Nikt tego nie sprawdzał, załączyliśmy oświadczenie kierownika budowy o zaawansowaniu i było OK. A propo tego piwka przy robieniuy instalacji - to nie pili bo było za zimno, więc robiłam im herbatę - wyszło tanio! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 28.01.2003 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Klaudia- znaczy się herbatka była z (prądem)? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Patos dnia 2003-01-28 22:23 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 16.02.2003 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Mam do przekazania pare moich osobistych myśli ,które sprawiły że wybrałem tynki naturalne ,a potem wykonałem gładż gipsowa.Prawdą jest że gips jest higroskopijny i pije wodę jak gabka zwiększajac swa objetośc Nie jest to wada a zaleta ,która reguluje w domu wilgotnością.Będąc w Rzymie małem możność poznać wszyskie techniki budowy i wykończania wnętrz ,ale takiego entuzjazmu nowinkami jak w Polsce nie było .Ściany wznoszono z ceramicznych materiałów ,dużo keramzytów.Tynki wykonywano keramzytowo wapienne i ostatnią warstwą było wapno z mączką marmurową Po takim wykończeniu ściana była gładka jak przysłowiowa pupa niemowlęcia .Mówiono że tradycyjne tynki wytrzymują 200 i więcej lat a gipsowe nie wiadomo.Mój koszt wykonania tradycyjnych tynków z materiałem wyniósł 10 zł.Gładz gipsową i sztukaterię wykonam sobie sam.Moja metoda to nakładanie 2 krotne gipsu bez szlifowania broń Boże,potem 2krotnie masy szpachlowej z maczka marmurową ,lekko szlifnąć zagruntować i mlować.metoda skuteczna kiedyś byłem sztukatorem. Niech przykładem będą płyty gipsowe ,ktore położone były 10 lat temu bo nie trzeba było tynkować jak dzisiaj wyglądają.Z tynkami gipsowymi może ale nie musi być tak samo .Czas zweryfikuje .Jezeli po ilus tam latach tynk gipsowy okaże się ok tobudując drugi raz wybiore gipsowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.04.2003 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2003 Czy znacie może dobrego wykonawcę tynków cementowo-wapiennych działającego w pobliżu Bydgoszczy?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza 13.05.2003 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Wyciągam 'stary' wątek, żeby podsumowac tynkowanie mojego domu Ostatecznie skończyło się na tradycyjnym tynku cem-wap na listwach + gładź gipsowa. Koszty: tynki rob 10zł/m2, mat 5zł/m2 (w tym piasek, żwir, cem, wapno, listwy). Gładź gipsowa i póxniejsze malowanie 7zł, w tym: rob + mat (gips), sama rob (gruntowanie i dwukrotne mal). Z jakości jestem b. zadowolona, co prawda liczyliśmy na to, że uda się poprzestać na tynkach, bez gładzi, ale okazaqło się to jednak niemożliwe. Po pomalowaniu zostałyby cienie, faktura tez nie wszędzie była jednakowo ok. Podobno gdyby d razu zacierać mokre tynki filcem, to można by było tak zostawić, byłby taki 'baranek'. Moja ekipa nigdy tak nie robiła, więc nie chciała się tego podjąć. To tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts