Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rynny Gamrat

zaba_gonia

Recommended Posts

Gamraty to chyba te udawane Marleye? Coś mi Michał Dąbrowicz o nich chyba mówił, więc odezwij się do niego - on handluje dachami i rynnami, a jest na tyle daleko od Ciebie, że nie będzie Ci chciał tego sprzedac, więc powinien być obiektywny.

Wow.... jakie długie zdanie mi wyszło :roll:

Gamraty to chyba te udawane Marleye? Coś mi Michał Dąbrowicz o nich chyba mówił, więc odezwij się do niego - on handluje dachami i rynnami, a jest na tyle daleko od Ciebie, że nie będzie Ci chciał tego sprzedac, więc powinien być obiektywny.

Wow.... jakie długie zdanie mi wyszło :roll:

A gdzie go można spotkać???/ :roll:

• 6 years później...
Gamraty technicznie są OK ale niestety blakną.Trochę się namontowałem rynien PCV przez ostatnie 14lat i mogę z czystym sumieniem stwierdzic ,że Marley i Plastmo trzymią ładnie kolor a Gamraty są już prawie białe.Zdecydowałem ,że sobie zamontuje Marleya(niestety drogie są ale jest spokój na lata).Pamiętam w latach 2004-2007 zapewnienia sprzedawców ,że Gamrat już nie blaknie bo robiony jest z lepszych komponentów.Niestety dzisiaj te brązowe cuda sa prawie białe.Dlatego Gamratowi powiedziałem już dawno Goodbye!

Ja zamierzam kupić rynny w kolorze czarnym. Ceny Marleya powalają - w porównaniu z gamratem tym bardziej, ale wiele osób, także na tym forum, mówi, że warte są swojej ceny (choć i z opinią, że zbyt drogie też się spotkałam)

Ja też planuje czarne lub grafit.Podobno w Oswięcimiu jest jest duży oddział Marleya.Może tam jest szansa na rozsądny rabat?

ja z kolei słyszałam, że Megawit (Jankowice, koło Pszczyny) ma rozsdądne ceny. Może powinniśmy pytać tu i tu.

Najlepiej to wyliczyć sobie ilości rynien,rur,złączek,haków itp. a następnie rozesłac okolicznym dealerom.Później potargowac się troche i wybrac najkorzystniejszą ofertę(mowa oczywiście o Marleyu).

Właśnie za to się ostatnio wzięłam - uzbrojona w instrukcję (rysunek z nazwami) z Marleya;-)

Planuję też zrobić rynnę (rynienkę właściwie) z rzygaczami na balkonie (projekt Sonia midi lux). Czy są specjalnie - mniejsze - rynny typowo balkonowe, czy muszę tam przysadzić taką tradycyjną, jak na dachu?

Właśnie za to się ostatnio wzięłam - uzbrojona w instrukcję (rysunek z nazwami) z Marleya;-)

Planuję też zrobić rynnę (rynienkę właściwie) z rzygaczami na balkonie (projekt Sonia midi lux). Czy są specjalnie - mniejsze - rynny typowo balkonowe, czy muszę tam przysadzić taką tradycyjną, jak na dachu?

Na balkony wystarczy zastosować rynnę 75mm i do tego spust 53mm lub jak wolisz rzygacz lub dwa (dla wyglądu).Akurat Marley ma w ofercie rzygacze 53mm.

Nie zapomnij zamontować deskę (najlepiej heblowaną i malowaną) do czoła balkonu,która ułatwia montaz haków ( montowanie haków do betonu jest do d....).

Na balkonie wystarczy dać haki co 70cm z uwagi na brak naporu śniegu.

Ja jeszcze brałbym pod uwage bryze z cellfastu. Gamrat nie dośc ze się mocno odbarwia, jest wykonany z kruchego materiału, potrafi pekac

To ,że Gamrat blaknie jest rzeczą wiadomą ale nie zgodzę się ,że jest kruchy i pęka.Najwięcej w życiu namontowałem się Gamrata i tylko podczas montażu w temperaturze minusowej zdażyło mi się że pękła rynna czy złączka ale myslę że z innej firmy było by podobnie.Najbardziej kruche rynny jakie montowałem to Nicoll.Nie polecam nikomu tego dziadostwa.Pękają pod wpływem lodu.

Jesli chodzi o Bryzę to tak samo jak Gamrat traci kolor(tydzień temu demontowałem rury tej firmy i tylko pod uchwytami znać było kolor fabryczny) tak więc odradzam.Bardzo mało miałem doczynienia z wawinowskim Kanionem ale stwierdzic mogę ,że kolor to chyba jest Ok tylko brzydkie są kolana i kształtki a cena tez nie za bardzo atrakcyjna. Jedynym systemem który na 1000% trzyma kolor fabryczny sprawdzonym przeze mnie jest Marley.Na budynkach z początku lat 90-tych zdarza sie ściągać np.podczas robót remontowych i nigdy nie zauważyłem różnicy w kolorze.Ja sobie założę Marleya (chociaż to droga impreza).

Ja jeszcze brałbym pod uwage bryze z cellfastu. Gamrat nie dośc ze się mocno odbarwia, jest wykonany z kruchego materiału, potrafi pekac

W tym roku zakładałem gamrata a wykonawca odradzał bryzę twierdząc że u niego na domie wytrzymała 5 lat - później była wymiana z powodu zmiany koloru (u wykonawcy oczywiście)...

Edytowane przez stanley79