Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile gotowki mozna wwiezc do polski?

m.dworek

Recommended Posts

Faktycznie wwożenie dużej gotówki w walizce to ryzyko. Ale jeśli ktoś woli w ten sposób, to może wwieźć do Polski ile chce. Tylko musi zgłosić celnikom wwóz jeżeli kwota przekracza równowartość 10.000 euro. Inną sprawą jest ile można wywieźć z Niemiec w gotówce według tamtejszego prawa, ale tego nie wiem.

wyrób sobie kartę w jakimś banku bez limitu dziennego.

W Polsce jednorazowo z bankomatu możesz wypłacić 2000 zł, ale przecież możesz kilka razy dziennie. Na ogół sa to kwoty wystarczające nie tylko na bieżące wydatki

Pozdrawiam

Karol

To jest najdroższy pomysł. Za wypłate pieniędzy za granicą (bo rozumiem, że Leon miałby niemiecką karte) płaci się wysoką prowizje.

PS. Na swoich kartach mogę wypłacać jednorazowo 2500zł. Limit dzienny mam chyba 10000zł.

a jakim autem wracasz? 8) :wink:

no jak to jakim........ autobusem

Taniej jest przyjechać koleją na bilecie weekendowym, lub jeśli nie trzeba jechać przez wiele landów to na biletach regionalnych (w ciągu tygodnia).

Kiedyś gdy jeździłem koleją, pokonywałem ponad 700km w 10godzin mając legalnie kupiony bilet i kosztowało mnie to ok 30 centów.

a jakim autem wracasz? 8) :wink:

no jak to jakim........ autobusem

Taniej jest przyjechać koleją na bilecie weekendowym, lub jeśli nie trzeba jechać przez wiele landów to na biletach regionalnych (w ciągu tygodnia).

Kiedyś gdy jeździłem koleją, pokonywałem ponad 700km w 10godzin mając legalnie kupiony bilet i kosztowało mnie to ok 30 centów.

Nie teraz jest 1:1 :lol: :o

Leon, a ile ty kursów robisz na rok, byś sobie transzami spokojnie uzbierał na cała chatkę. 10k Euro x 4 to daje 40k PLN zrobisz z 5 kursów i na Stan Surowy Zamknięty powinno tobie wystarczyć sądząc po fundamentach.

PS. Jak będziesz dalej zwlekał z kurierką to kurs może być mało pochlebny i jeszcze możesz stracić.