Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podbitka

Recommended Posts

Ja właśnie jestem w trakcie przybijania podbitki dla mnie drewno na podbitce to tylko wtety kiedy są krowie osdobne i podbitka jest w stylu zakopiańskim urok i natura w tradycyjnym budownictwie wybrałem PCV Royal Europa według mnie to jedna z lepszychfirm która rozprowadza sytem do podbić dachowych nie jest to gładka podbitka z pcv ale wygląda super no i cena tez nie z najniżeszej pókki ale jakbym miał co pare sezonów rozkładać rusztowani celem konserwacji to by mi ręce opadł

Ostatnio przyglądałem się wielu podbitką w domach dominuje gładkie pcv ale urok nie ten:)

No właśnie. Moja podbitka rozłożyła się na razie na trawie w ogrodzie i pije nieprzebrane ilości lakierobejcy (no to chyba na jakiś czas jej starczy, co?). Drugi raz pomalują na górze (na drugą nóżkę :wink: ) i to mam nadzieję wystarczy, bo kupiliśmy farby na trzy pokrycia, ale widać, że chyba nawet na dwa nie starczy. Superwysuszony był ten świerk czy co... Lakier drogi jak fix, bo to Levis, ale tylko z tej firmy odcień pasował do okien (to jest, kurcze, chore, że każda firma chce mieć własne "tonacje" i potem problem, żeby jeden element skomponować z drugim). Gdyby chodziło tylko o podbitkę, to nie byłoby problemu, ale my wykładamy drewnem szczyty.

Nie mówcie mi, że ja to za rok będę malować!!!!! :oops:

No właśnie. Moja podbitka rozłożyła się na razie na trawie w ogrodzie i pije nieprzebrane ilości lakierobejcy (no to chyba na jakiś czas jej starczy, co?). Drugi raz pomalują na górze (na drugą nóżkę :wink: ) i to mam nadzieję wystarczy, bo kupiliśmy farby na trzy pokrycia, ale widać, że chyba nawet na dwa nie starczy. Superwysuszony był ten świerk czy co... Lakier drogi jak fix, bo to Levis, ale tylko z tej firmy odcień pasował do okien (to jest, kurcze, chore, że każda firma chce mieć własne "tonacje" i potem problem, żeby jeden element skomponować z drugim). Gdyby chodziło tylko o podbitkę, to nie byłoby problemu, ale my wykładamy drewnem szczyty.

Nie mówcie mi, że ja to za rok będę malować!!!!! :oops:

Trzeba było kupić podbitkę sosnową. Świerk straszniie pije.

Ale w umie aby ładnie wyglądało trzeba pomalować trzy razy. Moja podbitka sosnowa była malowana raz z obu stron, drugi raz z zewnątrz, a trzeci po jej zamontowaniu. Wygląda super.

Mam pytanie do Standera (i nie tylko).

Będę niedługo ocieplał swój domek styropianem i szczyty chcę przykryć drewnem. Tymczasem forumowicze ostrzegają przed robieniem elewacji drewnianej na styropianie. Z drugiej strony jako jeden z największych grzechów podczas budowy uważa się układanie różnych rodzajów ociepleń (rozumiem tu różne gatunki styropianu i/lub wełny min.).

Czy bez obaw kładłeś drewno na stropian, czy robiłeś ocieplenie z wełny?

Oczywiście istotne są też koszty, dlatego ocieplenie całego budynku wełną nie wchodzi w rachubę.

tomasz

Mam pytanie do Standera (i nie tylko).

Będę niedługo ocieplał swój domek styropianem i szczyty chcę przykryć drewnem. Tymczasem forumowicze ostrzegają przed robieniem elewacji drewnianej na styropianie. Z drugiej strony jako jeden z największych grzechów podczas budowy uważa się układanie różnych rodzajów ociepleń (rozumiem tu różne gatunki styropianu i/lub wełny min.).

Czy bez obaw kładłeś drewno na stropian, czy robiłeś ocieplenie z wełny?

Oczywiście istotne są też koszty, dlatego ocieplenie całego budynku wełną nie wchodzi w rachubę.

tomasz

Jesteśmy jeszcze przed ocieplaniem. Ściany parteru ocieplamy systemem Baumit (wełna 15 plus te różne systemowe dodatki - kleje, siatki itp., i tynk mineralny). Szczyty od parteru oddzielają nam tzw. przydasza (czyli daszki na trzy dachówki wzdłuż ściany), na szczytach będzie mocowany ruszt drewniany, między kantówkami wełna miękka 10 cm, na nią folia wiatrówka i deski (czyli ocieplenie w stylu kanadyjczyka, tak poradziły nam dwie osoby - właściciel firmy, która nam buduje i pan od systemów ociepleń). W sumie mamy połączone dwa różne sposoby ocieplenia.

Trochę się boję tych kombinacji, ekipa będzie zapewne "uszczęśliwiona", ale cóż - budowa to i tak ciągła walka..., a efekt - wielka niewiadoma.

Nie wiem, czy podobnie rozwiązuje się to w przypadku styropianu. Czy wkłada się go między ruszt (jak to się ma do mostków termicznych???), czy ruszt jakoś kotwi się do ściany przez styropian? Nie mam w zasadzie nic wspólnego z budownictwem, uczę się wszystkiego w trakcie swojej budowy, z wielką pomocą Forumowiczów i Muratora.

Ja swoja podbitke na dole malowałem dwa razy Bondexem.Trzecie malowaniew było juz na górze.I tu troche sie zdziwiłem :-? .Po tych dwóch pierwszych malowaniach był fajny matowy odcien.Po trzecim zrobił sie totalny połysk.Dopiero wtedy sprzedawca powiedział ze tak sie dzieje.Szkoda że na puszce wczesniej tego nie wyczytałem :evil: .

Juz sie jednak przyzwyczaiłem i jest ok.

Ja swoja podbitke na dole malowałem dwa razy Bondexem.Trzecie malowaniew było juz na górze.I tu troche sie zdziwiłem :-? .Po tych dwóch pierwszych malowaniach był fajny matowy odcien.Po trzecim zrobił sie totalny połysk.Dopiero wtedy sprzedawca powiedział ze tak sie dzieje.Szkoda że na puszce wczesniej tego nie wyczytałem :evil: .

A czy malowałeś z dwóch stron, czy spodnią stronę czymś tańszym? My mamy lakierobejcę po prawie 40 złotych za litr, a do pomalowania ok. 160 m kw. (licząc z dwóch stron, to 320). Po dwóch dniach malowania kupiłam na spodnią stronę drewnochron :( , ale czy tak można?

A czy malowałeś z dwóch stron, czy spodnią stronę czymś tańszym? My mamy lakierobejcę po prawie 40 złotych za litr, a do pomalowania ok. 160 m kw. (licząc z dwóch stron, to 320). Po dwóch dniach malowania kupiłam na spodnią stronę drewnochron :( , ale czy tak można?

Malowałem całość Bondexem.Po szóstej puszce przestałem liczyc ile mnie to kosztuje.Ja podbitki kupowałem tez około 160 m kw.

Nie starałem sie oszczedzać,bo wiem że to co od razu zrobie dobrze w przyszłości sie zwróci.

Ja zrobiłem PCV-ke...może nie będe musiał zbytnio koserwować...faktura tak ładna, że mocno podobna do drewnianej...Zsychanie drzewa to ryzyko, że się rozejdzie po jakimś czasie...tzn. tak mi się wydaje...

Oglądałem ostatnio bacznie podbitkę z PCV u sąsiada - ma ciągle łądny biały kolor tylko... zaczyna się obwieszać. Mam nadzieję, że Tobie się to nie przytrafi.