Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wyciąg wentylacyjny (wiatrak) do łazienki??

Senser

Recommended Posts

Nie wiem jak to się powinno fachowo nazywać...ale chodzi mi o namiary na firmy/producentów handlujących wyciągami wentylacyjnymi (kratka + wiatrak) z wiatrakami. Mi akurat potrzebny najprostszy w formie, taki który będzie się włączał i wyłączał z wyłącznika. Nie wiem co wybrać, żeby było wydajnie/dobrej jakości i do znudzenia....nie za drogie...

Pomożecie mi coś znaleźć?? :D

dospel.

a jak do łazienki to higrosterowalny

Za "chwilę" też będę tym tematem zainteresowany :-)

Aczkolwiek znajomi odradzają ww. jako awaryjne,

a polecają rozwiązanie najprostsze - zwykły, podpięty pod oświetlenie,

ew. z łańcuszkiem, ew. z wyłącznikiem czasowym.

W "Ekspercie Budowlanym" było ostatnio zestawienie cenowo - funkcjonalne.

Pzdr

JKK

Podobno najlepsze wentylatory łazienkowe są firmy Dekor. Dobre łożyska, więc należą do tych bardziej niezawodnych i cichych. Są też całkiem ładne. Są wersje najtańsze zał/wył., do WC z opóźnionym wyłączeniem regulowany czas, są też dodatkowo z czujnikiem wilgoci, ale ten z czujnikiem wilgoci i wył czasowym kosztuje ponad 200zł.

Producentem jest Greenwood Air Management Ltd. Brookside Industrial Estate , Rustington , West Sussex BN 16 3LH

http://www.greenwood.co.uk

MARLEY Polska Sp.z o.o,ul.Postępu 12 , 02-676 Warszawa jest natomiast importerem .

http://www.marley.com.pl

Pozdrowienia - Maxtorka :)

Silnik tylko na łożyskach(kulkowych) nie na panewkach!!!

Generalnie różnica polega na tym(jak mi powiedziano w sklepie) że silnik na panewkach (też łożyska ale ślizgowe) są przystosowane tylko do pracy poziomej.Nie powinno się ich montować pionowo. Te na łożyskach kulkowych zaś można montować w dowolnej pozycji.

• 2 weeks później...
Silnik tylko na łożyskach(kulkowych) nie na panewkach!!!

Generalnie różnica polega na tym(jak mi powiedziano w sklepie) że silnik na panewkach (też łożyska ale ślizgowe) są przystosowane tylko do pracy poziomej.Nie powinno się ich montować pionowo. Te na łożyskach kulkowych zaś można montować w dowolnej pozycji.

To też ale przede wszystkim jak marnej jakości silnik panewkowy złapie trochę tłuszczu i kurzu i to zapaćka panewki- jest możliwośc zblokowania(zatarcia mazią) osi wirnika a to w najgorszym przypadku oznacza spalenie uzwojenia i ew. pożar. Było już parę takich przypadków.

Jeżeli już taki wentylator z silnikiem panewkowym ( bo cichszy) to do pomieszczeń w których nie wystąpi powyższe. A trwłość takiego silnika zależy od typu panewek. Najtrwalsze panewki z weglików spiekanych autosmarujące. Tylko jak to sprawdzić przed zakupem?

• 2 years później...
  • 3 months później...