Krzysztof2 01.09.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 młoda rozpędzona pewnie spłoszona uszkodziła chyba rdzeń kręgowy wierzgała kopytami i z porażającymkrzykiem wiła się chyba ponad 40 min.Przerażające jest też to że weterynarz proszony o przybycie stwierdził że to sprawa nadleśnictwa ,powiadomi kogo trzeba inny się nie zgłaszał ,straż miejska przyjechała i odjechała z zapowiedzią że ponagli nadleśnictwo. A zwierze męczyło się ponad 2 godz.wciąż żyjąc. To nienormalne Wytrąbiłem już butlę wina a i tak chyba prędko nie zasnę. przypomina mi się od razu wypadek rowerowy kiedy to przeleciałem przez kierownicę (przedni hamulec) uderzając najpierw głową a potem plecami . Zwłaszcza dziś wraca trauma ,pusty dźwięczący huk z gwiazdkami i niemożnośc złapania oddechu przez pewnie z 30sekund.Miałem wtedy cholerne szczęście Jakie to życie jest kruche... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 01.09.2005 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Życie jest bardzo kruche. Współczuję Ci, że musiałeś na to patrzeć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 01.09.2005 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Bardzo Ci wspolczuje , ze patrzyles na to .Wrazliwy z Ciebie czlowiek , pewnie dlugo bedziesz pamietal, przykro mi bardzoA zycie bardzo kruche jest , dlatego trzeba cieszyc sie kazda chwilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 02.09.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A jakos nikt nie wpadl na pomysl, zeby zwierzę dobic. Pewnie zaraz na mnie sie posypia gromy, ale ja po pierwszym takim telefonie do weterynarza wziąłbym siekiere i zwierzę uśmiercił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 02.09.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Będzie grom, ale nie za to co zaproponowales Przekorku, tylko za to ze to bylo nierealne: a. skad mial wiedziec, ze wezwane sluzby nie przyjada od razu, ze bedzie to tyle trwalo i ze pomoc nie nadejdzie? b. skad mial wiedziec, w jaki sposób zabic zwierze tak, zeby sie nie meczylo bardziej? (tylko na filmach jest pod reka jakas flinta) c. mozna uwazac, ze sluszne jest skrocenie cierpien i nie byc zdolnym by to zrobic. A swoja droga to faktycznie nienormalne, ze tak zareagowali kolejno weterynarz i nadlesnictwo. Cholera, wiem ze nie da sie naprawic calego swiata, ale im sie zablokowal najbardziej elementarny odruch. trzymaj sie Krzysztof2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 02.09.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Ja również bez wahania bym ją dobił. Tylko nie siekierą a nożem. Poderżnął bym jej gardło. Gdy dobrze się to zrobi, to agonia trwa nie dłużej niż 5sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 02.09.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Bratki, mimo wszystko trzeba było wziąć siekierę. Sorki, w tej sytuacji dobicie zwierzęcia to nie byłby akt okrucieństwa, tylko miłosierdzia. A lekarze, weterynarze ? Są różni. 2 tygodnie temu byłem z koniem w podgliwickiim szpitalu dla koni dr Golonki. W jednym z boksów stajennych stała... lama. Doktor zajął się nią, bo nikt inny w całej Polsce nie chciał, każdy się odżegnywał od kłopotu. Inne, wczęsniejsze wydarzenie: do właśnie budowanego domku letniskowego znajomego lekarza przyszli okoliczni mieszkańcy - znaleźli w lesie sarnę ze złamaną nogą. Pan Ordynator, cżłowiek na co dzień będący raczej nieużytym mrukiem, nabzdyczył się - co mu tu zawracają głowę jakąś gadziną, w końcu jednak zgodził się rzucić okiem. A jak już rzucił... Ech, trzeba było widzieć, z jakim zaangażowaniem pan doktor zapieprzał koło zwierzęcia, jak ubabrany po pachy robił opatrunek z gipsu budowlanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 02.09.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Tomku, toz dlatego sie dziwie, bo jak dotąd spotykałam wspaniałych weterynarzy. Takich co patrząc na mnie jak na lekką wariatkę leczyli jakies zbłakane jaskółki, czy zaropiale dzikie koty i... nawet nie chcieli za to kasy, czasem najwyzej za leki. Znam takich co bez dopłaty przyjeżdzali po nocy podawać srodki p-bólowe ciężko choremu psu itd. Równiez leśniczych czy gajowych znałam kilku i wszyscy (choc nawet polujący) mieli serce do "żywiny". Dlatego osłupiałam kiedy to przeczytałam. A co do dobicia własnoręcznie - powtarzam nie kazdy potrafi. A taką drżącą ręką można nie trafić, można jeszcze gorzej narobić. A przede wszystkim - przeciez oni mieli zaraz przyjechać! Teoretycznie mogli być zanim człek by znalazł jakieś narzędzie stosowne. To nie było tak ze powiedzieli: "będziemy za 2 godziny". Oni przyjęli wiadomość i nie było powodu sądzić, że się to tak upiornie potoczy. Miał być zastrzyk, fachowiec, cywilizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 02.09.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Juz Was widze z tą siekierą .......albo z nozem podcinającym gardło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 02.09.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 I owszem - potrafimy zabijac. Jak auto przejechalo kota (zad), to przywalilem mu w glowe cegłą. Przepraszam za drastycznosc, ale jak trzeba, to trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 02.09.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Miałem nieco podobne dylematy gdyż miałem zderzenie ze zwierzakiem w Dolomitach we Włoszech. Z lewej skalny nawis, ponizej nawisu droga a na prawo od drogi urwisko ( no powiedzmy baaardzo strome zbocze. Przecinajac drogę skakała z nawisu kozica albo inna rogacizna. W ułamku sekudy zobaczyłem przed przednią szybą ciało zwierzaka. Dostała prawo-przednią częścią auta. Wygladało że wyzioneła ducha, ale sie ocknęła i zaczeła charczeć. Brat myśliwy po oględzinach uznał ze trzeba ją dobić. Nie było gotowych narzedzi do dokonania "zbrodni". Pierwszym pomysłem pomysłowych dobromirów było kamieniem rozłupać jej łep. Jednakże uzlaliśmy że możemy zbytnio pochlapać się przy takim sposobie zabijania. Ostatecznie postanowiliśmy zadusić ja linką holowniczą. Jednakże w momencie zakładanie petli tak żebysmy ciągneli z dwóch stron zaciskając ją na szyi zwierzaka zaczeła się bronić i zsuneła się nizej. Baliśmy się juz zchodzic na to urwisko i zostawiliśmy ja osuwającą sie powoli. Pewno wilki zakończyły sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 02.09.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Ejjj, o czym wy mowicie? Czlowiek sie zwierza, ze swojej traumy, a wy go jeszcze pograzacie i dajecie rady jak trzeba bylo dobic zwierze i problemem jest dla was jak to trzeba bylo zrobic..... A moze jeszcze podyskutujecie co trzeba bylo zrobic z cialem - zjesc, wypchac itp... Krzysztof - wspolczuje - to musiala byc okropna sytuacja... Ja bym teżnie potrafila dobic zwierzecia - pewnie równiez naiwnie dzwonilabym do weterynarza i prosila go o pomoc - nawet gdyby to mialo mnie duzo kosztowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 02.09.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 moim marzeniem od dziecka było zostac wetem...BArdzo Ci współczuję Krzysztof, ja bym przeżywała to tak jak Ty, ludzie zapominają, że zwierzęta tak samo odczuwają ból. Nie musza przy tym myśleć o teorii względności, ale boli je tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 02.09.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Ejjj, o czym wy mowicie? Czlowiek sie zwierza, ze swojej traumy, a wy go jeszcze pograzacie i dajecie rady jak trzeba bylo dobic zwierze i problemem jest dla was jak to trzeba bylo zrobic..... Tak dajemy takie rady bo widac Krzysztof zatracił zdrowe odruchy. Użala się nad soba zamiast podjąć jedynie słuszną decyzje i dobić męczące się zwierze. Przez te dwie godziny patrzył się na konanie i cierpiał biedaczek. Cywilizacja już w niektórych zniszczyła zdrowy odruchy i zdolnośc podejmowania decyzji za siebie. Najlepiej zwalić sprawę na innych i czekać w nieskończoność naweta lub nadlesnictwo a samemu rączek nie brudzic. Ja bym teżnie potrafila dobic zwierzecia - pewnie równiez naiwnie dzwonilabym do weterynarza i prosila go o pomoc - nawet gdyby to mialo mnie duzo kosztowac... a zwierze by konało sobie długo w męczarniach....i mozna by w oczekiwaniu na pomoc pooglądac Teleexpres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 02.09.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 No nie każdy akurat potrafi dobić konające zwierzę!Mimo świadomości, że tak jest lepiej, że to jest męczarnia dla zwierza, z czym się zgadzam, ale po prostu zwyczajnie nie każdy to umie zrobić ...ja stuknęłam raz renifera... szukałam go z godzinę... ale nigdzie go nie było, pewnie lekko go uderzyłam i poleciał dalej... ale nie wiem w sumie jak bym się zachowała gdybym go znalazła... łatwo się mówi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 02.09.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Juz Was widze z tą siekierą ....... albo z nozem podcinającym gardło Ja już to robiłem, więc wiem o czym mówie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 02.09.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Juz Was widze z tą siekierą ....... albo z nozem podcinającym gardło Jak mnie spotkasz, to uwierzysz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A lekarze, weterynarze ? Są różni. Zgadza się. Kiedyś, ładnych parę lat temu, znalazłam potrąconego przez pociąg psa. Był okrutnie zmasakrowany, ale żył. Dodam, że to był pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, zimno jak diabli, dzwoniłam wszędzie, na policję, żeby zastrzelili, nie mogą, bo z nabojów się rozliczają, do schroniska, nie mogą, bo to nie ich rejon, do straży miejskiej, nikogo nie ma, święto, do całodobowej lecznicy wet, nie przyjadą, bo na dyżurze jest tylko jeden wet, ja niestety nie byłam zdolna do uśmiercenia gołymi rękoma. W końcu zdecydowałam się, mimo świąt, zadzwonić do weta opiekującego się moimi psami. Słyszałam w słuchawce, że akurat siedział z rodziną przy świątecznym stole, ale jak usłyszał o co chodzi, bez najmniejszego protestu powiedział: -za chwilę będę. Przyjechał i uśpił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 02.09.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Pierwszym pomysłem pomysłowych dobromirów było kamieniem rozłupać jej łep. Jednakże uzlaliśmy że możemy zbytnio pochlapać się przy takim sposobie zabijania. wiesz co, smartcat ? nie jestem specjalnie wrazliwa, ale zrobiło mi sie niedobrze po tym - darowałbyś sobie szczegóły dziłalności dobromirów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.09.2005 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 To wszystko nic. Ja tam jestem prawdziwy hardcorowiec. Otóż wczoraj wrząchnąłem pasztecik z zająca głaszcząc jednocześnie swojego milusińskiego królika. Żebyście wiedzili jaki przeżyłem konflikt interesów kiedy ten gad się ma mnie tak wymownie spojrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts