anick 02.09.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 otóż mam problem jak widac w temacie; na etapie prób cisnieniowych wszystko było w porządku, a teraz kiedy została podłączona nowa o wiele mocniejsza pompa głebionowa (danfos, 1,5 KW) zaczeły sie problemy;mam w kotłowni mini stacje uzdatniania wody - jest hydrofor , za nim odżelaziacz a za nim zmiekczacz wody a jeszcze za nim piec dwufunkcyjny kondensacyjny Junkersa; problemy zaczęły się od momentu zamontowania pompy - najpierw było za małe ciśnienie, po telefonie do serwisu okazało sie ze nasz "fachowiec" pomylił przy instalacji pompy fazy i pompa jakoby działa w drugą strone; po zamianie dwóch kabelków juz bylo ok, ale i tak uważamy ze jak powinno przy takiej mocy wyrzucać min. 50 litrów na sekunde (tak zapewniał producent) to na pewno tak nie działa ta pompa; potem w hydroforze zaczeło uciekać powietrze i dość szybko zmniejsza sie w nim poduszka powietrzna która ma za zadanie wypychać wode z hydrofora dalej; sprawdzona została szczelność i wszystko jest ok; czy to mozliwe aby przyczyną była wysoka utlenialność wody??? jak kupywalismy filtr i badalismy wode to powiedziano nam ze mamy b. wysoką utlenialność wody co powoduje ze powietrze szybko sie rozpuszcza w wodzie i czy mozliwe jest to ze to jest przyczyna tego spadku powietrza???a moze to ze woda zanim trafi do kranów przechodzi przez dwa filtry i to zmniejsza cisnienie??? sami juz nie wiemy co moze byc przyczyną tego.. mąż wymyślił ze moze załączyc sprężarkę do hydrofora i go podładowywać raz na 3-4 dni, ale czy to nie prowizorka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 06.12.2005 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Witam,A może pompa jest za silna i wysysa wodę razem z powietrzem? Radzę podłaczyć pompę tak aby pompowała w pole i sprawdzić czy po jakimś czasie nie wywala samego powietrza.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 06.12.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Jak mieszkałem u rodziców to przerzyłem 15 lat z hydroforem (taka wielka bańa 2m wys 1,5 średnicy a nie jak dzisiejsze malutkie) i raz na jakiś czas trzeba było faktycznie powietrze uzupełniać, ale nie częściej niż raz na kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 06.12.2005 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 dzieki za odpowiedzi, ale już go rozwiazalismy; okazało się ze nasz "fachowiec" niepodokrecał zaworków i zegara - sama wziełam wode z płynem i jak spryskałam to zobaczyłam jak wylatuje powietrze, zreszta to samo tyczyło sie cieknacych kaloryferów; sami je podokrecaliśmy bo trzy razy były dokrecane i uszczelniane i nadal ciekło...grrr... całe szzczęście mam juz jego i całą ekipę z glowy bo sie ich pozbylismy i sami dokończyliśmy wiele rzeczy...został jeszcze wideofon, który nam tenże sam fachowiec zepsuł przy montażu i ani nie mozna automatycznie furtki otworzyć ani nie widac na monitorze kto przychodzi..koszmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts