Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z ciśnieniem w instalacji:(

anick

Recommended Posts

otóż mam problem jak widac w temacie; na etapie prób cisnieniowych wszystko było w porządku, a teraz kiedy została podłączona nowa o wiele mocniejsza pompa głebionowa (danfos, 1,5 KW) zaczeły sie problemy;

mam w kotłowni mini stacje uzdatniania wody - jest hydrofor , za nim odżelaziacz a za nim zmiekczacz wody a jeszcze za nim piec dwufunkcyjny kondensacyjny Junkersa; problemy zaczęły się od momentu zamontowania pompy - najpierw było za małe ciśnienie, po telefonie do serwisu okazało sie ze nasz "fachowiec" pomylił przy instalacji pompy fazy i pompa jakoby działa w drugą strone; po zamianie dwóch kabelków juz bylo ok, ale i tak uważamy ze jak powinno przy takiej mocy wyrzucać min. 50 litrów na sekunde (tak zapewniał producent) to na pewno tak nie działa ta pompa; potem w hydroforze zaczeło uciekać powietrze i dość szybko zmniejsza sie w nim poduszka powietrzna która ma za zadanie wypychać wode z hydrofora dalej; sprawdzona została szczelność i wszystko jest ok; czy to mozliwe aby przyczyną była wysoka utlenialność wody??? jak kupywalismy filtr i badalismy wode to powiedziano nam ze mamy b. wysoką utlenialność wody co powoduje ze powietrze szybko sie rozpuszcza w wodzie i czy mozliwe jest to ze to jest przyczyna tego spadku powietrza???

a moze to ze woda zanim trafi do kranów przechodzi przez dwa filtry i to zmniejsza cisnienie???

sami juz nie wiemy co moze byc przyczyną tego.. mąż wymyślił ze moze załączyc sprężarkę do hydrofora i go podładowywać raz na 3-4 dni, ale czy to nie prowizorka???

• 3 months później...

dzieki za odpowiedzi, ale już go rozwiazalismy; okazało się ze nasz "fachowiec" niepodokrecał zaworków i zegara - sama wziełam wode z płynem i jak spryskałam to zobaczyłam jak wylatuje powietrze, zreszta to samo tyczyło sie cieknacych kaloryferów; sami je podokrecaliśmy bo trzy razy były dokrecane i uszczelniane i nadal ciekło...

grrr... całe szzczęście mam juz jego i całą ekipę z glowy bo sie ich pozbylismy i sami dokończyliśmy wiele rzeczy...

został jeszcze wideofon, który nam tenże sam fachowiec zepsuł przy montażu i ani nie mozna automatycznie furtki otworzyć ani nie widac na monitorze kto przychodzi..

koszmar