xrb 02.09.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Witam. Mój ojciec zakupił ostatnio polbruk. Wszystko byłoby pięknie i ładnie gdyby ten polbruk był czysty. Możliwe, że nie wysechł do końca został wystawiony na zewnątrz gdzie popadał na niego deszcz i teraz jest pełno białych plam i smug jakby posypany był cementem i nie chce to schodzić jak się poszoruje jakąś szczotką. Wygłada to obrzydliwie. Poza tym jest jeszcze w środku palety całymokry ale tonie stanowi większego problemu. Gorzej jest z jego wyglądem. Nie znam się na budownictiwe itp. ale chcę coś doradzić ojcu dlatego proszę Was o pomoc. Jeśli wiecie jak ususnąć te uciążliwe plamy przy minimalnym nakładzie funduszy to proszę piszcie. Prosiłbym o szybkie odpowiedzi bo ojciec zastanawia się wogóle czy jest sens dalej kłaść taki polbruk czy składać reklamację nie wiem. Czekam na odp. Pozdrufki. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nazaryjczyk 02.09.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Tego typu wykwity, które sprawiają, że kostka wygląda jakby spleśniała, niestety nie podlegają reklamacji. Kostka jest wytwarzana z materiałów naturalnych, między innymi z cementu, który w swoim składzie zawiera związki wapnia. Pod wpływem wilgoci, jony wapniowe migruja na powierzchnię elementów tworząc białe wybarwienia. Dodatkowo, łącząc się z CO2, zawartym w powietrzu tworzą trudno rozpuszczalne związki wapnia-CaCO3, które z czasem (rok, dwa lata), pod wpływem czynników atmosferycznych (deszcze) przechodzą kwaśne węglany, które są łatwo rozpuszczalne. Tego typu przebarwienia lubią się także pojawiać na dachówkach cementowych i przy pracach murarskich z użyciem cegły klinkierowej.Nie ma rady, trzeba czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 02.09.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Tylko, dlaczego i na szczęście na kostkach Jadaru (znajomy) i mojej Baumie nie ma takich wykwitów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.09.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Oby mu tylko nic nie kapnęło na kostkę Jadaru(olej,ropa itp). Używają już chyba soku z buraków jako barwnika aby taniej było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nazaryjczyk 02.09.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Sprawa technologii, jakości użytych składników - rodzaju i ilości cementu, rodzaju kruszywa (zapylenie), odpowiedniej chemii!Każdy producent ma swoich dostawców surowców, swój, często dalece odbiegający od przeciętnego park maszynowy...Stąd różnice w jakości, w cenie, w tym także w tendencji do powstawania przebarwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts