Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gazownia czy butla ??

mazb

Recommended Posts

Gazownia za przyłącze gazoiągu pod granice posesji obliczyla mi na 3000 pln. Do tego muszę jeszcze dodać około 15metrow od granicy do domu.

Zaczolem się zastanawiać nad zamontowaniem podziemnego zbiornika na gaz.

Co o tym myślicie ?? Na co się zdecydować ??

Gaz używany będzie do dogrzewania domu - głownie nastawiam sie na kominek.

Z terminem przylaczenia nie ma problemu - październik b.r., tylko że wstrząsneła mną opłata przyłączeniowa :(

Od gazociągu do granicy mojej działki obliczyli 58metrow.

Witam !!!

3 tyś za 58 metrów gazociągu to dla ciebie wstrzasająca kwota ??? -nie przesadzaj !!! Spróbuj zapytać w jakiś firmach ktore robią takie rzeczy to zobaczysz ile ci zaspiewają . Nie zastanawiaj się tylko "bierz tą rurę" .

pozdro D.RZ

Witam,

W sprawie "puszczania powietrza" przez gazownie:

Moj kolega montowal piec w pizzerni: godz. 8 rano dziala lux, 12 w poludnie dziala lux, 15 po poludniu - piec sie wylacza automatycznie.

Co sie dzieje? Ano ludzie gotuja obiady i drastycznie zwieksza sie zapotrzebowanie na gaz. Aby utrzymac cisnienie w sieci gazownia daje "doladowanie" - azotem.

To bylo tak przy okazji.

Pozdrawiam

Mirek

PS.

Ale i tak bierz gazownie!

Ja mam już butlę i jak tylko gazownia krzyknęła, że podłączą to postanowiłem się przenieść, mimo, że zbiornik mam własny i gaz kupowałem po ok. 1,- zł

Mi obecnie z oplatami przesylowymi i abonamentami + oplatami stalymi wychodzi GZ od 1,09-1,3/m3 brutto ( im mniej zuzywam tym drozszy 1m3)

To czegos nie rozumiem skoro miales tak tani gaz z butli o wiekszej kalorycznosci niz GZ po 1 zł brutto (bo chyba o cenach brutto mowimy gdyz jestesmy na forum dla indywidualnych inwestorow wiec takie ceny nas interesuja) to po co przechodzisz na ziemny????

Czyz kalorycznosc 1 l gazu z butli nie rowna sie kilku m3 GZ??? (a przy okazji to ciekawe ilu bo nie pamietam)

wiec moze masz strzasnie gazozerny kociol lub duze straty cieplne???

Obserwuje temat gazu i gazu z butli o z tego co ludzie pisza an forum to wynika ze srednio na zime spalaja jakies 2000-2500 l gazu

A Tobie wychodzi 4000 litrow????? no bo 1 l = 1 PLN

Moze problem tkwi w czym innym i jak bedziesz mial GZ to tez bedziesz duzo placil za gaz

PS: Czemu tyle ci wyliczyli ?? Każda gazownia ma inny przelicznik na instalacje ?? U mnie z m.b. gazociągu kasują 28 netto.

Ceny są chyba z sufitu, ale na pewno zależą od rejonu Polski. Ja mieszkam pod Warszawą. Za wodociąg płaciłem ok 40/m.b. - cena tu przyzwoita. Za gaz chcą więcej, a gazownia ma chyba jeszcze bardziej "promocyjnych" wykonawców, skoro za 100m wyszło im 17 000. W życiu tyle nie zapłacę! Tak że te 28 u was, to tanio.

Ja mysle ze nie jestes glupi tylko jestes bardzo cennym klientem dla PKN Orlen :lol: :lol:

Ktos musi w koncu zapracowac na "skromne" pensyjki i jeszcze "skromniejsze" odprawy za kilka dni pracy prezesa.

Ponadto ktos musi zaplacic za wszystkie programy lojalonosciowe, upominki, nagrody no i co tydzien Mercedes (ostatnia promocja letnia)

A ludziom trzeba wmowic ze produkty PKN Orlen sa dlatego drogie gdyz sa bardzo wysokiej jakosci :lol:.

Ja szerokim lukiem mijam stacje Orlenu BP i Shella.

Oczywiscie tez nie tankuje na przyzakladowych dystrybutorach gdzie paliwo sprzedaja o 50 groszy taniej lub przelewanych z baku zza wschodniej granicy ale raczej kupuje na sprawdzonych nie sieciowych stacjach (poza JEtt) lub na 100% samoobslugowych stacjach czyli Neste czy Carrefour