Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi balkonowe otwierane z zewnątrz

Recommended Posts

Ja stosuję przyssawkę ;-)

Wyjaśniam że nie jestem kosmitą ;-) . W komplecie garnków mam taką małą przyssawkę - chyba do podnoszenia jakiś pokrywek bez uchwytów. Taką przyssawkę przysysam do szyby drzwi bankonowych od zwnątrz. W efekcie mam taką jakąś roczkę z zewnątrz. Da się drzwi zamknąć. Mimo żę nie są zamknięte na klamkę to na tyle dokładnie są dopasowane i ciężke że przeciąg ich nie otwiera.

Pozdrawiam

Jest coś takiego. Ja w swoich drzwiach tarasowych posiadam zamknięcie

(nie na klucz) Jest to mały metalowy element na drzwiach wraz z

mechanizmem w środku. Drzwi i okna firmy Thermoplast

Możesz to coś bardziej opisać?

I czy przy zamknięciu od środka nie da się tego otworzyć z dworu (włamanie)?

Tak - coś w tym stylu. Problem nie jest mój tylko znajomej z pracy. Chodzi o to by wychodząc z balkonu do ogrodu mogła zamknąć drzwi za sobą by np przeciąg nie hulał po domu, a po powrocie chciałą by je bezpiecznie zamknąć od środka.

Potrzebny jej zatrzask balkonowy z pochwytem. Rozwiązanie stosowane przez producentów zarówno w PCV jak i balkonach drewnianych.

Są też drzwi balkonowe potocznie zwane werandowymi z zamkiem na klucz cena X 2 zwykłych drzwi balkonowych ,zatrzask balkonowy o którym pisaliście wcześniej jest to funkcjonalne rozwiązanie w formie przymyku ,a nie ma mozliwości zamknięcia drzwi balkonowych od zewnątrza na stałe. Drzwi werandowe różnią się tym od normalnych dzrwi balonowych że mają szerszy profil ościeżnicy coby mógł sie zamek zmieścić z klamką i zawiazy mają solidne takie jak np w aluminiowych drzwiach

zamontowanie klamki zarowno od wewnatrz jak i od zewnatrz zawsze wymaga szerokiego profila w skrzydle (tzw. drzwiowego)

Nie ma koniecznosci wykonywania takich drzwi jako drzwi wejsciowych z zastosowaniek zasuwnicy drzwiowej z zamkiem. O ile dobrze pamietam Siegenia ma specjalnie do tego celu przystosowane zasuwnice tak by z obu stron bylo mozliwe zamontowanie klamek

zamontowanie klamki zarowno od wewnatrz jak i od zewnatrz zawsze wymaga szerokiego profila w skrzydle (tzw. drzwiowego)

Nie ma koniecznosci wykonywania takich drzwi jako drzwi wejsciowych z zastosowaniek zasuwnicy drzwiowej z zamkiem. O ile dobrze pamietam Siegenia ma specjalnie do tego celu przystosowane zasuwnice tak by z obu stron bylo mozliwe zamontowanie klamek

ten profil " szeroki " ma wraz z wregami 102 mm. szerokosci . do tego sa zamki 3-pkt. o gl. ok. 45 mm. okucia antywlamaniowe do drzwi alu. lub . pcv . sa zewnetrzne splaszczone klamki do drzwi z roletami . pasuje to wszystko nawet do 2-skrzydlowych drzwi balkonowych .

pozdrawiam .